nadzienie: 300 g serka kremowego ze szczypiorkiem 1/4 pęczka natki pietruszki 1 jajko dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g sezamu Mąki przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 1/3 wody, odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i jajko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapomina. Ten przepis nie daje mi o sobie zapomnieć, bo babka tak Nam smakowała. Gdy tylko pojawia się dynia, moja pierwsza myśl krąży wokół tej babki i oczywiście kremowej zupy z dyni. Babka jest delikatnie wilgotna, a jej smak wzbogaca połączenie suszonej żurawiny i suszonych bananów. Babka dyniowa z suszonymi bananami i żurawiną SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)całość mieszamy. Na koniec dodajemy przygotowaną dynię i ubitą pianę z białek oraz jedną część suszonej żurawiny i mieszamy łyżką aż do połączenia wszystkich składników. Do foremki przekładamy połowę ciasta, układamy warstwę suszonych bananów i suszonej żurawiny. Przykrywamy resztą ciasta, i ponownie układamy banany i żurawinę. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomimo bogatych walorów smakowych ciasto to bomba kaloryczna. Dla tych którzy dbają o linię wersja lżejsza. Masło zastąpiłam avocado a tradycyjną białą mąkę kokosową, w przepisie nie znajdziecie też ani grama białego cukru, bo słodka strona mojego Brownie bierze się z syropu klonowego i dojrzałego banana. Udało mi się kupić super dojrzałe awokado, o bardzo kremowym miąższu, a to połowa
vaniliowoczekoladowapowstanie jednolite, rzadkie ciasto bez grudek. Niewielkie porcje cista rozprowadzamy na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni i smażymy ok 1,5-2 minut. Naleśniki z mąki kasztanowej są bardzo kruche i delikatne, więc bardzo ostrożnie przekładamy je na druga stronę i smażymy jeszcze ok 40s. Podajemy od razu, jeszcze ciepłe. Nadzienie: 200 g ricotty lub kremowego serka o smaku naturalnym
Zawsze głodna!termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm. na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty, a na wierzch wysypujemy suchą fasolę ( w celu obciążenia i jak najrówniejszego upieczenia). Spód wypiekamy 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż do zarumienienia brzegów. Kolejno wysypujemy fasolę, a spód studzimy Kolejno zabieramy się za kremowe wypełnienie: 200g czekolady gorzkiej rozpuszczamy
Symfonia Smakówtort jest pyszny! Pracy troszkę przy nim jest, bo pieczenie samego ciasta trwa prawie 75min (!), ale uwierzcie mi, że warto. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku . 'red velved cake' Składniki: *ciasto: - 250g masła, bardzo miękkiego - 320g drobnego cukru (ok.1,5 szklanki) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem - 370g mąki pszennej (ok.2 1/4 szklanki) - 1 łyżeczka proszku(...)temperaturze pokojowej - 1 słoiczek (ok.30ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton) *masa: - 500ml śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej - 1 szklanka cukru pudru - 375g serka mascarpone - 375g serka kremowego lekko słonego np.Philadelphia lub podobnego Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również
CookYourselfniepojętą moc. Zamiast prażyć, przyjemnie grzało, a ja z radością wystawiałam na jego działanie raz jeden, raz drugi boczek. Pisałam Wam też już, że na podróż zabrałam ze sobą ciasta. Drożdżówkę, która była przeznaczona do konsumpcji po drodze (a że nic z tego nie wyszło, to już nie moja wina), oraz sernik, który miał uradować moją Rodzinkę. Tak naprawdę powstał(...)wspomnianych wyżej drożdżówkach, reszta - w absolutnie bajecznym serniku. Nikt nie uwierzy, że to wypadkowa lodówkowych resztek! Spód to gęste, ciężkie, obłędnie czekoladowe brownie. Na nim delikatna i wyjątkowo wręcz kremowa masa serowa z waniliową nutą. Całość udekorowana hojną ilością aromatycznych, duńskich, a więc lekko kwaśnych, poziomek. Najwybredniejsi wzdychali z rozkoszy nad talerzami. Niektórzy nie chcieli uwierzyć, że sernik jest pieczony
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzełożyłam ją kremowym nadzieniem na bazie sera białego. Można podać ją z orzechami lub owocami :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : 2 łyżki twarożka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu Białko ubić na sztywno. Dodać żółtko i zmiksować. Delikatnie wymieszać z miodem, mąka i kakao. Patelnię natłuścić. Ciasto podzielić
Chocolate Muffin Blogkremową masą i śliwkami zapieczone pod migdałową kruszonką - po prostu wspaniałe. M I E J S C E II Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami Zdecydowanie moje ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe
Kuchnia Ellieciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych. Można jednak z powodzeniem użyć gotowych z tym, że lepiej będzie je zmielić trochę w młynku, żeby były drobniejsze i dodały subtelności temu kremowi" Czytaj więcej
Wiem co jemskładniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana
Domowy Smak JedzeniaSerniczek przygotowałam na ogrodowe spotkanie przy grillu. Ponieważ ogród był akurat opanowany przez kwiecie w barwach żółci i fioletu, mój jagodowy wypiek świetnie pasował kolorystycznie J
Kuchenne zapiski Edytykremowych zup. Ja je podałam do zupy dyniowej, którą ostatnio robiłam. Do naczynia wsypać mąkę i małe kawałki masła. Zmiksować szybko tak żeby powstała kruszonka, najlepiej użyć robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego. Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc
Kuchnia Pokoleńmożna zobaczyć tutaj i tutaj..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy(...)szklanka drobnego cukru 5 jajek 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej Helio około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być
Moje domowe kucharzenie