ciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne(...)Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder
Pan i Pani Smith w kuchniDzisiaj kolejny torcik na zimno tym razem z mleka skondensowanego. Torcik był robiony na wspólną kolację ze znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem
Kuchenne Wariacjekokosowy , więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka kokosowego to zdecydowanie warto spróbować! Foremka, w której piekłam biszkopty ma średnicę 16 cm, ale tort wychodzi dużo większy z powodu kremowych różyczek, dobrze więc wziąć sobie to pod uwagę podczas wybierania tortownicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 3): 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki
Ciastkozercyzrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej. Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica śr 26 cm Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)gorącej wody Krem z mascarpone: 750g serka mascarpone 95g cukru pudru 375g chudego serka ( użyłam „Twój smak” Piątnicy ) Polewa: 150g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao 150ml słodkiej śmietanki kremowej 30% tłuszczu Do nasączenia: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wrzącej wody Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać
Wiem co jemMałe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe. Physalis niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje. Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już jeść możemy. Składniki: 2 wiejskie jaja(...)pieczenia, 8 szt. physalis, ponadto: cukier trzcinowy do posypania. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy 160°C-170°C. Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis . Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie
Moniki Smakołykiotwieramy piekarnika . Po sieci krąży wiele przepisów na to ciasto. W oryginalnym przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę(...)każdy bardzo drobno zmielony ser biały – serek kanapkowy, smarowny, pełnotłusty i delikatny, serek Philadelphia, czy serek z wiaderka, klasycznie używany do sernika. Ricotta też się sprawdzi, ale musi być kremowa, nie ziarnista. Serek mascarpone będzie za tłusty. Proporcje podane są na malutką blaszkę, o średnicy zaledwie 18cm. Na tortownicę powyżej 20cm użyjcie podwójnej ilości składników (6 jajek M, 250g czekolady
Karo in the KitchenProponuję Wam inną wersję przygotować i smakiem ich się delektować. Wafelki od wewnątrz czekoladą gorzką są wysmarowane, brzegi kolorowymi posypkami ozdabiane, a w środku jest pana cotta waniliowa, bardzo kremowa. To mój pomysł na lody zimowe, smaczne, słodkie i wyjątkowe. Dzieciom zapewne się spodobają bo kolorowe wzory mają. Zimą lody też można podawać i nawet na świeżym powietrzu je zajadać(...)śmietanki 30%, ½ laski wanilii, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta, żelatyna do słodkich potraw bez grudek na 500 ml płynu, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Wafelki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Czekoladę dzielimy na kosteczki (5 kosteczek zostawiamy) i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy
Moniki Smakołykipuszystą masę, mielenie sera, oblizanie łyżki - mmm... Poezja. Szczerze mówiąc obawiałam się, że nie wyjdzie tak piękny jak u Liski. Okazuje się jednak, że przepis jest perfekcyjny - ciasto opadło zaledwie kilka milimetrów, w dodatku równo, więc wygląda imponująco. Polane kajmakiem z odrobiną mleka i masła i posypane migdałami robi piorunujące wrażenie. Nawet na C., który wczoraj wrócił z pracy(...)rady, i żeby łatwiej szło, dałam creme fraiche (nie miałam w domu kremówki). Gwarantuję, że sernik na tym nie ucierpiał, ale jeśli macie gotowy mielony twaróg lub serek kremowy, spokojnie możecie dodatek śmietany pominąć.Sernik kajmakowy od LiskiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:50 g solonych orzeszków ziemnych80 g ciastek digestive30 g miękkiego masła1 łyżka cukrumasa serowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzełtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%, dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru pudru) Przełożenie : 1 słoiczek niskosłodzonego(...)nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt
cucinareRolada szpinakowa z wędzonym łososiem SKŁADNIKI: 450g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 200 g serka kremowego 150g sera gorgonzolla 140 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić(...)piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry
MarciochaKucharzySezon owocowy można spokojnie uznać za rozpoczęty. Na targowiskach pojawiły się nie tylko truskawki ale również maliny, morele, brzoskwinie i czereśnie. O tych ostatnich wiem oczywiście
Słodkie Przyjemnościspecjalnie interesowała się jego upodobaniami... Zazwyczaj bowiem zupy pojawiają się na stole, gdy C. pracuje popołudniami, a ja odczuwam nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś bardziej treściwego niż tost czy kawałek ciasta. Tym razem naszło mnie na cukinię, którą kupiłam bez zastanowienia. Dopiero siedząc przed laptopem zaczęłam się zastanawiać, w co właściwie mogłabym tą cukinię przemienić... Na blogu Alba znalazłam(...)razu. Było, nie było, postanowiłam te dwa pomysły połączyć. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę!Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna, C. nie mógł się nachwalić. Kremowa za sprawą miksowania połowy cukinii, z kawałkami ziemniaków i makaronem, które z kolei zadowoliły C. A cukiniowy makaron jest po prostu pyszny - bardzo delikatny - trzeba cały czas mieć na niego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaślany 230 g masła 120 g cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Nasączenie 200 ml mocnej herbaty 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny Dekoracja 800 g masy cukrowej kremowej 200 g masy cukrowe różowe 200 g masy cukrowej fioletowej klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo(...)sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchniPrzełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć. Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka(...)minut. Blacha 34*25 cm. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Przepis
Ala piecze i gotujeDziś postanowiłam dać upust swojej dziecięcej fantazji i przygotowałam pyszne, słodkie i baaardzo czekoladowe cukierki. Składniki: 10 dag gorzkiej czekolady 10 dag cukru pudru 200 g
Tradycyjna Kuchnia