ciasto kremowe - 1000 przepisów (strona:51/67)

Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 194

Pyszne połączenia to nie tylko gotowe przepisy, ale wszystko to, na co akurat macie ochotę. Curry połączy smakiem orientalnych przypraw i gęstym, kremowym mlekiem kokosowym swojskiego kalafiora, młode marchewki, letnią szparagową fasolkę i krewetki. Jest pikantne, ale żadna orientalna nuta przy tej ostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa(...)obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie

Karo in the Kitchen
FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 198

trochę pokombinować ze zdrowymi produktami. Nie znajdziecie tutaj białej mąki czy cukru. A jak to wszystko wyszło?   Kruchy, lecz nieco ciężki spód o przyjemnym, owsiano-kokosowym zapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka, ale nie przesłodzona. Smak ciekawy, orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna i jej nieudolne rozpuszczenie. Tsaaa, gruuudki... Nie wiem czemu, ale zawsze(...)malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.  na jogurtowe nadzienie: duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g 200 g serka wiejskiego 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa 2 czubate łyżki płynnego

Kuchnia Ellie
Sernik na spodzie brownie z melonem i musem truskawkowym 131

Bardzo kremowy, wyrazisty sernik. Jest swego rodzaju kombinacją kontrastów - ciemnego, wyrazistego smaku brownie, delikatnej masy serowej z kawałkami melona, pokrytej puree z owoców. Smakuje rewelacyjnie, wygląda też nieźle ;) Bardzo polecam! Składniki na spód brownie: 2 duże jajka 130 g czekolady gorzkiej Goplana 100 ml kremówki 70 g mąki pszennej 30 g kakao szczypta soli 75 g cukru Czekoladę połamać, zlać(...)międzyczasie dodać cukier. Mąkę przesiać z kakao, wsypać do masy jajecznej, dodać sól i delikatnie wymieszać. Wlać przestudzoną czekoladę i dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka

Domowa cukiernia Ewy
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 227

wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)potrzebują więcej kombinowałyśmy z "ubrankami" dla naszych pierników. Powstało więc kilka wariantów:1. Lukier do dekorowania:- 2 szklanki cukru pudru,- 2 białka,- sok z połowy cytryny,/Jest "szybkozastygający", kremowy, gęsty, ale podatny na działania. Można nim wyczarować różnego rodzaju wzorki. Nałożenie nawet bardzo grubej warstwy (bądź kilku warstw) jest możliwe. Nie możemy narzekać na kruszenie, łamanie się czy odklejanie

Wypisz Wymaluj
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 270

Bułki pita. Domowy kebab w bułce...Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity.Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem.Polane kremowym, czosnkowym sosem.Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam!Składniki:600 g mąki pszennej;40 g świeżych drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka(...)łyżeczka czosnku granulowanego.Sposób przygotowania:Do dużej miski (ja używam od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę

Gospodyni Miejska
BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia 346

Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia , na herbatnikach. Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej(...)wrzątku, odstawiamy do tężenia. Miękkie ( koniecznie! ) masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozgniecione widelcem miękkie banany i miksujemy na gładką masę ( jeśli masa nie chce się zrobić kremowa ucieramy nad kąpielą wodną ). Do masy wlewamy tężejące galaretki cytrynowe i miksujemy, a następnie wylewamy na blachę ( 22×28 ) wyłożoną herbatnikami. Wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny. Po tym, czasie układamy plasterki

Ostra na Słodko
Sernik miętowy na zimno z granatem 244

Miętowy sernik z granatem....  nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku,  podany z owocowym sosem

Wanilia i Kardamon
Sernik kasztanowo-krówkowy. Najlepszy! 151

Sernik kasztanowo-krówkowy Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciasteczek oreo (z nadzieniem) 45 g ciastek digestive 25 g masła masa serowa: 300 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka 250 g kremu kasztanowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii mus krówkowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 g masy kajmakowej z puszki(...)Przelać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ciasto ostudzić w piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno. 50 g kajmaku podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 220

wody, uważając aby się nie wlała do środka. Gdy nasza pomada już przestygnie i będzie miała konsystencję gęstej śmietany mieszamy ją  ( tablerujemy ) drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku(...)wody i wymieszać dokładnie. Najlepiej jest używać do zrobienia pomady cukru rafinowanego, ponieważ jest on czyściejszy i nasza pomada będzie wtedy miała kolor śnieżno -  biały, a nie żółtawo - kremowy. Do pomady można też dodać kilka kropel barwnika naturalnego np. z  czerwonych buraków ćwikłowych, będziemy wtedy mieć kolorową dekorację

Przepisy i porady kulinarne
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 449

przyjęciu.  Dekoracja jest niby prosta, bez kolorowych akcentów. Stonowana, szykowna i jak dla mnie majestatyczna.  Motyle czekoladowe dodają lekkości.  W smaku bardzo delikatny, nie słodki,  kremowy.... z nutką brzoskwiniową.  To była wersja bardziej dla dzieci, więc dorosłym kieliszek różowego wina Celebro.... Mniam! Składniki:Biszkopt jasny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki(...)dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Biszkopt ciemny.Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy

Malinowe Pocałunki
Sernik krakowski 325

kogo: dla mających ochotę na sernik z prawdziwym pieczonym spodem dla szukających przepisu na kremowy, mokry sernik dla chcących spróbować słynnego sernika krakowskiego Składniki na spód: 300g mąki krupczatki żółtko 150g zimnego masła łyżka śmietany 12 lub 18% 100g cukru pudru Składniki na masę serową: 1,3-1,5 kg białego sera (najbardziej lubię gotowy twaróg trzykrotnie zmielony lub można(...)pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie miksera za pomocą miksera. Im krócej ciasto będzie miało styczność z naszymi dłońmi tym lepiej. Dodać cukier puder,  łyżkę śmietany, żółtko. Zagnieść ciasto i owinąć je folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Wykonanie masy

Mania Wypiekania
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 164

Korzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około(...)wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności

Pyry na Gaz
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 181

Moje ukochane ciasto marchewkowe ostatnio piekę w najróżniejszej postaci. Tym razem postawiłam na muffinki z nadzieniem jabłkowym. Przepis powstał specjalnie na konkurs „Pokochaj olej rzepakowy”, więc z tej okazji przybliżę wam nieco zalety tego produktu. Chciałabym zachęcić wszystkich tym wpisem do wprowadzenia do swojej kuchni tego produktu, za względu na ogromną ilość zalet.  Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyutleniaczy(...)jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego  Krem na 6-7 babeczek: 200 g serka kremowego z Pątnicy 3 łyżki miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego 1/5 łyżeczki zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) Lukier na 6-7 babeczek: 1 białko

Mania Gotowania
Masło z nerkowców Primavika 172

zapach. Konsystencja też okazała się idealna - nie za gęste, nie za rzadkie, ładnie się rozsmarowuje. Jest przy tym nieco inna niż przy klasycznym maśle orzechowym - mimo, iż jest bardziej kremowa, to jednak wyczuwalne są minimalne drobinki orzechów. Smak - ten mnie powalił na kolana! Uwielbiam połączenia słodko-słone a to wprost jest cudowne! Słodkawy smak orzechów nerkowca podkreślony nutą słoności(...)był niesamowity! Ale być może ja nie jestem obiektywna bo połączenia słodko-słone zawsze mi bardzo smakują ;) Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.   Ja z powodzeniem użyłam go przy robieniu Mini serniczków orzechowych , gdzie dodany do masy serowej fajnie podkreślił smak serniczków. Dodałam je także do kremu orzechowego

Kto ugości moich gości?
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 134

kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się(...)gorącą patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści (nie mieszamy!!!), dolewamy śmietankę (karmel się zetnie, ale tak ma być) i gotujemy do chwili, gdy uzyskamy kremowy, gęsty sos. Dodajemy fistaszki, sól i dokładnie mieszamy, studzimy.      Chłodne babeczki dekorujemy kremem (np. rękawem cukierniczym), na wierzch wykładamy łyżeczkę sosu z orzeszkami. Najlepsze są świeżutkie

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania