dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy, masa serowa jest delikatna i puszysta, o delikatnym zapachu i aromacie herbaty - doprawdy wyjątkowa. Do tego soczyste, orzeźwiające owoce i chrupiące ciasteczka, które wspaniale współgrają z kremową masą(...)Przez to jest odrobinę wyższy z jednej strony, co widać na zdjęciu...Oczywiście, żadna to tragedia, ale jednak... Ku przestrodze: trzeba uważać na najmniejsze drobiazgi, jeśli chce się mieć ciasto idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzezarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Składniki4 żółtka80 g cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250 ml mleka kokosowegoSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę(...)masła280 ml wody5 jajSposób przygotowania:Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło i szczyptę soli. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstały grudki . Ciasto zdejmujemy z gazu gdy masa będzie odchodzić od ścianek - po około 6 minutach podgrzewania. Odstawiamy do wystudzenia - ja pozostawiam na 10-15 minut.Ostudzone ciasto przekładamy do miski i miksujemy
Słodkie Przyjemnościkrem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła
Di gotujesyrop klonowy maliny/jeżyny/borówki/banany/truskawki nutella,jogurt, serek kremowy etc. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać. 2. W drugiej miseczce wymieszać mleko, olej i jajko. 3. Przy pomocy trzepaczki połączyć mokre składniki z suchymi ( ciasto będzie dosć gęste). 4. Przy pomocy łyżki lub niedużej chochli formować
DefinicjaSmakuPyszny, delikatny, kremowy sernik. Lekki, orzeźwiający, wspaniale truskawkowy z delikatną nutką mięty. Niezbyt słodki, ma taką trochę piankową konsystencję ;) Trochę czasochłonny, ach to czekanie, aż poszczególne warstwy się zetną :P, ale wart poświęconego mu czasu. Bardzo polecam! :) Składniki na ciasto: 2 duże jajka 50 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru Białka ubić na sztywną pianę
Domowa cukiernia Ewyaksamitną, kremową lekkością, delikatną słodyczą, przełamana orzeźwiającą nutą kwaskowych truskawek. Na spód można użyć upieczony wcześniej biszkopt (ja tak właśnie zrobiłam), gotowych biszkopcików lub herbatników (skraca nam to oczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia
My Culinary ArtCóż mogę powiedzieć o tym serniku - jest BOSKI! Pod każdym względem, a do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ma idealną konsystencję, jest delikatny, kremowy, orzeźwiający
DefinicjaSmakuProsty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie
Kraina Miodem Płynącamąka Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni cheddar/parmezan/mozzarella To 3 rodzaje sera, które najczęściej goszczą w mojej lodówce. Pierwszy wyrazisty w smaku, idealny do kremowych sosów, drugi to podstawowy składnik kuchni(...)kanapki i wielu innych dań - polecam gorąco! drożdże Suche lub świeże, te drugie mają krótszy termin przydatności, dlatego najczęściej korzystam z suszonych, są podstawą wielu słodkich wypieków, ale także ciasta na domową pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców
Cooking Monstercukier drobny – 0,5 szkl* miód prawdziwy – 100 ml* śmietana 30% – 250 ml* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm(...)cukrami , po chwili dodając olej.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.Krem lekko studzimy , a następnie dodajemy do niego drobno posiekane lub zmiksowane krakersy i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Na spód tortownicy kładziemy 1 blat , wyciągamy połowę kremu.Przykrywamy drugim blatem , lekko dociskamy
Ostra na Słodkomust have na lato – zwłaszcza wtedy kiedy ceny truskawek są minimalne, a truskawki obłędnie słodkie! Tarta nie wymaga pieczenia! Kruchy spód zrobiony z ciasteczek i obłędna, delikatna i kremowa masa mascarpone tworzy z truskawkami takie trio, któremu nie można się oprzeć! Taka tarta z mascarpone i truskawkami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodkości na randkę. Gwarantuję(...)cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki drobno siekamy/ miksujemy, dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciastem wylepiamy delikatnie natłuszczoną formę, wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, dodajemy mascapone, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i wkładamy na ok. 3 godziny
Ostra na Słodkokawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-)Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę w kształcie kwiatka i papilotki :-)inspiracja: makecookingeasier.plSkładniki:2 szklanki cukru4 jaja2 szklanki mąki1 łyżeczka cukru wanilinowego2 łyżeczki sody2(...)oleju1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej5 średniej wielkości marchwi2 tabliczki białej czekolady2 łyżki śmietanki słodkiej 18% (lub więcej)Wykonanie:Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut.Marchew obieramy
Anielska Kuchnia Anigłówki kapusty 60dkg kiełbasy lub boczku 30 dkg pieczarek 1 kremowy serek topiony (100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju Wierzch: 4 łyżki śmietany 30 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube, bo będą
Kuchnia w czekoladzie