zimno, że składniki zapamiętasz w chwilę a wykonanie to jedynie zmiksowanie składników, połączenie i wstawienie do lodówki. Dopełnieniem jest posypka z masła, cukru i wiórków kokosowych – wspaniale się komponuje, chrupie i pięknie zdobi ciasto. Do Śnieżnego puchu dodaje się galaretki cytrynowe, lecz nie jest to obowiązkiem, mogą to być galaretki np. o smaku winogronowym lub owoców egzotycznych, także galaretka(...)przezroczysta o smaku cytrynowym. Ja wybrałam mix: cytrynową i winogronową. Wyszło pysznie! Śnieżny Puch – ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe (2 x 77 g) 500 ml wody – (2 szklanki od herbaty o pojemności 250 ml) 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru, u mnie cukier puder ok. 150-200 g herbatników
Zasmakuj Kuchniprzygotowaliśmy nowy przepis To kolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny(...)łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą mieszankę (przy przecieraniu jej między palcami będą wyczuwalne grudki
Kuchenne Wariacjemożna się doczekać kiedy będzie gotowe. Zapraszam na ciasto :) Składniki: 1 dojrzały banan 2 małe jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 łyżki oleju pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski(...)jajka i wsypujemy cukier, następnie miksujemy przez kilka minut, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie gładkie. 2. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe, rodzynki i czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę i startą na tarce o dużych oczkach ( pół na pół ), ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy
Izabelawkuchnisię mówi potrzeba matką wynalazków. To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny. Sernik, jak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ser. Tu powinno się mówić jogurtnik. Zaś tam gdzie jest robione ze śmietany... Odmieńcie sobie sami. 😀 Kilka dni temu zgłoszono się do mnie z prośbą o modyfikację przepisu i podano wymogi. Do tego(...)wszystko naraz, ponieważ to nam utrudni pracę. Dając w trzech turach, dużo szybciej i łatwiej się wszystko połączy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto, a wierzch obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 ) i pieczemy około godziny. Po 15 minutach od wyłączenia piekarnika, delikatnie uchylamy drzwiczki, po kolejnych piętnastu wystawiamy ciasto na zewnątrz
Dieta moja pasjatyle gotowania… Ponieważ jednym z moich gości była osoba niejedząca nabiału w takiej “surowej” wersji (bita śmietana), postanowiłam, że moje ciasto ze szpinakiem podam z wegańską bitą śmietaną , czyli śmietaną ubitą z mleka kokosowego. Wy oczywiście możecie ubić zwykłą kremówkę z łyżką cukru pudru. Poniższy przepis na “ Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera ” nie jest
Moja Delicjamascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki wiśniowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 600 g truskawek - czekoladowe kropelki (do ozdoby) - wiórki kokosowe - listki mięty (do ozdoby) - sok jabłkowy do nasączenia ciasta Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet – mieszamy (robimy to w większej miseczce, ponieważ(...)Nakładamy masę cytrynową – równamy powierzchnię. Kładziemy drugą połowę ciasta. Również nasączamy sokiem i smarujemy konfiturą. Szykujemy masę wiśniową tak samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort ozdabiamy kropelkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Chłodzimy w lodówce. Torty zawsze przyciągają wzrok swoim wyglądem. Tort piankowo truskawkowy to propozycja na rozpoczęcie sezonu truskawkowego
mojewypiekiinietylkociasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach wiśnie bez pestek KRUSZONKA: po 100 gram cukier-mąka-miękkie masło-3 łyżki wiórki kokosowe = wszystko wyrobić na kruszonkę drobną i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i mniejsza foremka z 35 minut, wystudzić i posypać cukrem pudrem.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszne wilgotne ciacho, o intensywnym aromacie cytrynowym z posypką kokosową. Świetny przepis na wykorzystanie cukini. Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukinia starta 3 szklanki, cukier 1 szklanka, olej 1 szklanka, jajka 4 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, skórka starta(...)jednej cytryny, sok z połowy cytryny, Posypka kokosowa: wiórki kokosowe 100 g, masło 2 łyżki, cukier 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, a następnie mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
kulinarne odsłony patirozczynu drożdżowego) 1-2 roztrzepane białka- do smarowania bułeczek opcjonalnie sezam- do posypania bułeczek przystrojenie: krem: ser mascarpone, roztopiona czekolada deserowa- pół tabliczki, trochę mleka zielone wiórki kokosowe całe płatki migdałów Przygotowanie: ciasto: Ziemniaki pokroić na małą kosteczkę i ugotować do miękkości. Zrobić puree, dodając 1 łyżkę masła, mleko, cukier oraz sól. Zachować pół szklanki wody z gotujących się(...)cista należy uderzyć ciasto pięścią. Dzielić na małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odczekać od pół godziny do 1 godziny by jeszcze ciasto podrosło. Przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem. Możemy również opcjonalnie posypać bułeczki sezamem. piec: 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. krem: Rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, następnie
KreatywnePinysoku) na polewę: 2 łyżki masła, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka oleju kokosowego, Przygotowanie: Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy. Blendujemy na gładko. Dodajemy po kolei wszystkie składniki, łącznie z Saską i mieszamy dalej. Wyjdzie nam pachnąca, ciemna, gęsta masa. Natłuszczamy lekko formę do pieczenia i wylewamy do niej nasze ciasto(...)Zdobimy borówkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i jeszcze podpiekamy 20 minut. Studzimy ciasto, nasączamy po całości Saską i polewamy polewą (podgrzewamy olej kokosowy, masło i dodajmy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia). Wstawiamy do lodówki. Ciasto pachnie czekoladą, nuta pigwy, jest miękkie, mokre. Pyszne. ps. Ciasto brało udział w Konkursie
Latosiowydomubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka(...)wody i poczekać aż lekko stężeje. Składanie ciasta Blat biszkoptowy dżem Masa budyniowa (odłożyć 3 łyżki masy) blat biszkoptowy z wykrojonymi otworkami masa budyniowa wiórki kokosowe galaretkę powlewać do wyciętych kółek w biszkopcie ciasto biedronka
O kuchni z uczuciempuszyste i lekkie, bardzo dobrze wyrosło. Możecie je podawać solo albo przełożone powidłami lub ulubionym dżemem Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) 100 g mąki kukurydzianej 90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 10 g mąki kokosowej 3 jajka 2 dojrzałe banany (230 g po obraniu ze skórki) 2 łyżki miodu 4 łyżki ksylitolu(...)wsypać do masy jajecznej. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać wszystkie składniki przy pomocy miksera. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wierzch posypać kaszą jaglaną. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Artykuł Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) – Blogmas 2019 #8 pochodzi z serwisu
FitkotDziś będzie ciasto z efektem wow - czekoladowy biszkopt, krem cappuccino i do tego wszystkie wkładka kokosowa, oj pyszne to było, przepyszne. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy(...)pieczemy w blaszce (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut w 180 st. C i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Warstwa Kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 5 białek szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz proszek
Cynamonowe szczęściecukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze(...)zbita, należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej - wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3) ), ubitą śmietanę (fot.5) , ponownie kruche ciasto, ponownie 1/2 puszki masy kajmakowej (wlać wewnątrz rozetki) , płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki (fot.5) . Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Żródło: przepis własny drukuj przepis
Świat Ciastamigdałowe, rodzynki, posiekane suszone morele, etc. Suche składniki mieszamy, następnie dodajemy masło/ margarynę i zgniatamy całość. Jak już rozgnieciemy trochę tłuszcz dodajemy jaja i zagniatamy ciasto. Na koniec wgniatamy bakalie. Ja zwykle dodaję wiórki kokosowe ze względu na wysoką zawartość błonnika, którego mojej diecie trochę brakuje.... Ciasto jest dosyć luźne ale klejące. Nie może być za rzadkie bo rozleje się
Ze smakiem bez glutenu