Szukacie przepisu na super deser na nadchodzący weekend ? Mam dla Was coś pysznego: obłędne ciasto kakaowe z kajmakiem, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do białek i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką). Dodajemy kakao i budyń i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części (ja robię to za pomocą nitki
Alutka-Gotujeciasto, które wypatrzyłam u Kasi .Nie można było go nie upiec, tym bardziej, że bardzo je wychwalała i rzeczywiście miała rację. Dziękuję Kasiu za ten wspaniały przepis :-) Składniki na ciasto kakaowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Składniki na mleczną masę: ½ szklanki mleka 2 szklanki(...)zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno olej, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić gotowym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy to znaczy
Na słodko lub wytrawniewtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne ciasto kakaowe z dżemem i bakaliami. To doskonały deser do kawy lub herbaty. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 400g kefiru, 150ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki dżemu, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)dodaję rodzynki i żurawinę. Mieszam. 2. Masę wykładam na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję wiórkami cytrynowymi
Tradycyjna kuchnia KasiIzaura To pyszne ciasto kakaowe ze serem składniki ; 1 kostka margaryny Kasi 1,5 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera 3 łyżki kakao 2 szkl mąki tortowej 5 jajek 3 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr Oetkera 0,5 kg sera mielonego półtłustego 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera Wykonanie ; Do garnka wlać(...)wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i jeszcze raz wymieszać . Na końcu dodać białka z 5 jajek i wymieszać łyżką. Blaszkę o wym 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia ( to ciasto można upiec w tradycyjnej długiej blaszce ) Przelać ciasto , na ciasto układać kopczyki sera . Piec w temp 180 st około 45/ 50 minut do suchego patyczka ) Wierzch można polać polewą
Sama słodycz i szczypta chiliokoło 50 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Można też przełożyć 1/3 ciasta do miski, dodać 3 łyżki kakao, zmiksować. Jasne ciasto wlać do foremki, na wierzch wylać ciasto kakaowe. Babka będzie dwukolorowa. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Przepisy kulinarne babci AntoninyWigilijna Gwiazdka Pieczenie pierników, to świąteczna tradycja, ale również czekamy za naszym ulubionym ciastem. Pyszne ciasto kakaowe z orzeszkami i masą jogurtową z piernikami. Składniki na tortownicę 24 cm x 24 cm · 6 jajek · 1 szklanka cukru · 2 szklanki mąki pszennej(...)wylewamy do tortownicy. 6. Orzechy drobno kroimy i wrzucamy do masy. 7. Pieczemy 40 minut w 180 °C. 8. W tym czasie, co piecze nam się ciasto, rozpuszczamy galaretki w 1 ½ szklanki gorącej wody i studzimy. 9. Jogurty przekładamy do miski i miksujemy mikserem, dodając śmietanę 36 % i cukier puder. 10. Wlewamy galaretkę
Kulinarna ChwilaCiasto łaciate z jabłkami to smaczne, bardzo szybkie do przygotowania ciasto, świetnie też wygląda. Wzorek w kształcie łat dodaje mu uroku. Moje siostrzenice na jego widok powiedziały, że to ciasta wygląda jak krówka Składniki: 4 jajka 150 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju 3 łyżki kakao 100 ml wody 1 jabłko Masa(...)proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy i mieszamy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Ser twarogowy miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Kakaowe ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25×25 cm). Masę serową nabieramy łyżką i opuszczamy w różnych odstępach na ciemne ciasto, blaszkę potrząsamy i stukamy nią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękąt, lecz szkoda mi tych wszystkich lat blogowania... tym bardziej, że kuchnia była, jest i będzie moją pasją... Murzynek z gruszkami to dla wielu smak z dzieciństwa. Pyszne, kakaowe ciasto i soczyste, słodkie gruszki smakowały każdemu. Ostatnio miałam ochotę na taką sentymentalną podróż kulinarną i upiekłam sobie to ciasto :) Do ciasta można wykorzystać zarówno świeże owoce (takich ja użyłam
My simple kitchenOdkąd c iasto JADĄ GOŚCIE pojawiło się na blogu, cieszy się ogromną popularnością. Stwierdziłam że na jego podstawie zrobię ciasto kakaowe. Wyszło wspaniałe i wilgotne. Którą wersję wybierzecie już zależy od Was. Oba przepisy są proste, bez używania miksera. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 24/22 CM SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 1 budyń czekoladowy(...)dobrze mieszamy. MOKRE: Do 2 miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt i olej, mieszamy. W dwóch partiach dosypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto w lewamy do blachy , układamy owoce i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pani na deserpołączyć wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach miksera. Gotową masę przelać do formy, zostawiając jej jednak nieco na dnie. Do pozostawionej masy dodać kakao i zmiksować lub dobrze wymieszać. Gęste, kakaowe ciasto nałożyć równomiernie na już wylane i wymieszać je lekko widelcem z górną warstwą jasnego ciasta. Włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut. Wyciągniętą z piekarnika babkę zostawić
Passions hobbies lifeJuż zaczął się październik a u mnie w ogrodzie lato i w dalszym ciągu dojrzewają maliny. Malutka, niewielka miseczka ale do ciasta wystarczająca. A ciasto? Kakaowy biszkopt genueński z przepisu ze strony Moje Wypieki ; krem z serka mascarpone, kremówki i masła orzechowego, maliny i gorzka czekolada - połączenie rewelacyjne. Polecam serdecznie :) Składniki: Kakaowy biszkopt genueński: 6 dużych jajek(...)pudrem i zmiksować. Polewa: czekoladę rozpuścić z masłem nad parą wodną. Gotowy krem podzielić na dwie części, połowę wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu. Wierzch ciasta udekorować malinami i polewą czekoladową. Formę wstawić do lodówki aby ciasto z kremem stężało. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..nadzienie, każdego powali na kolana. Nas urzekło; mówię Wam, ciężko na jednym kawałku skończyć. Do tego lekko kwaśne śliwki, które ożywiają całość, a to wszystko zamknięte w kruchym, mocno kakaowym cieście z nutą cytryny. Jest ona zaskakująca, ale bardzo tutaj pasuje. Jeśli nie lubicie takich połączeń, zastąpcie skórkę cynamonem. Będzie równie aromatycznie, a dodatkowo rozgrzewająco. Czekoladowa tarta ze śliwkami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzekoladowe ciasto z adwokatem lekkie, puszyste i rozpływające siew ustach. Idealne na spotkania rodzinne, święta i uroczystości wszelkiego rodzaju. Zaliczam to ciasto do takich, które najbardziej
Pieprzyć z FantazjąJakież to miękkie, rozpływające się w ustach, kakaowe ciasto. Śliwek już coraz skromniejszy wybór na targu, chciałam raz jeszcze dać im szansę na występ w roli głównej. Rola drugoplanowa, to chrupiąca cynamonowa kruszonka, wyłożona na aromatyczne węgierki. Myślę, że godnym zastępstwem śliwek mogą stać się również inne jesienne owoce - soczyste gruszki lub jabłka. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w najnowszym
Kronika Piekarnikanarzekających na jego brak, ale znajdujących motywację, by wstać wcześniej w weekend. Mimo, że poranki już ciemne. W ciemnościach, walcząc z sennością, trzeba odmierzyć proporcje składników, zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć. Trzeba pobawić się w zawijanie, rozcinanie, formowanie, w końcu pieczenie. Ale efekt wynagradza podjęty trud - w międzyczasie za oknem się rozjaśnia, więc podziwiamy nasze dzieło w świetle(...)miskach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni, na około pół godziny. Po tym czasie jasne ciasto wyciągamy na blat obsypany mąką lub wyłożony podkładką silikonową. Na górę jasnego ciasta wykładamy równo, na całej powierzchni, rozciągając od brzegu do brzegu ciasto kakaowe. Rozwałkowujemy razem na równy prostokąt, o grubości około 3 mm. Rolujemy wzdłuż dłuższego boku i powstałą roladę
Kronika Piekarnika