funkcją pieczenia parowego to spróbujcie tak właśnie go upiec. Jeśli nie macie to na dno piekarnika postawcie metalową miseczkę z wodą. *tortownica 26 cm lub większa Składniki: na ciasto kakaowe: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera z wiaderka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajkami, mlekiem, masłem, cukrem, oraz budyniem na jednolitą masę-krótko tylko do połączenia, na sam koniec wlewamy zielony barwnik i krople miętowe, miksujemy. Masę serową wylewamy na kakaowe ciasto. Pieczemy około 55 -60 minut w temp 175*c. Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną posypką. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonkawkę. Na Sylwestra przygotowałam klasyczne ptysie z bitą śmietaną, na Trzech Króli postanowiłam trochę poszaleć, wyobraźnia została włączona i przygotowałam te nietypowe ptysie, czyli piernikowe z dodatkiem kakao. Na kakaowym cieście widać dokładnie cukier puder i białą masę między dwoma warstwami ciemnego ciasta. Ptysie te będą też doskonale pasować na Karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Czyż te ptysie nie są urocze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkiem owoców. W tym przypadku najbardziej nadadzą się śliwki, gruszki czy wiśnie. Ja tym razem postawiłam na sezonowe śliwki, które świetnie pasują do takiego kakaowego ciasta. Polecam wypróbować przepis Na blogu możecie również znaleźć przepis na murzynka z wiśniami . Pozdrawiam Post Murzynek ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie W moim domu do kakaowego ciasta dodawało się też wiórki kokosowe, które dają sernikowi delikatny posmak kokosa. W tym roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki są obowiązkowym ciastem świątecznym, zarówno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto kakaowe: 2 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg serka z wiaderka 3 białka 1 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietakowy 1 puszka brzoskwiń Składniki na ciasto dokładnie i szybko wyrobić, następnie ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie kulki mniejsza
Jadło i czytadłoJeżeli macie ochotę na coś słodkiego, zapraszam Was na przepyszną tart ę, której nie może zabraknąć w wiosenno-letnim menu. Tarta na kruchym, kakaowym cieście z delikatnym kremem na bazie ricotty i białej czekolady z dodatkiem świeżych malin skusi niejednego łakomczucha ;) S ł odki smak białej czekolady, gorzki smak kakao a do tego soczyste
La grande e la piccola cuocaciasta czekoladowego powstało ciemne ciasto bananowe. Intensywny aromat, doskonały smak i długo utrzymująca się świeżość to zalety tego ciasta Składniki: 2 mocno dojrzałe banany (jeśli banany nie są mocno dojrzałe, dodaj trochę cukru do smaku) 1 jajko 1 szczypta soli ½ szklanki oleju 1 ¼ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kakao (w zależności, jak intensywnie kakaowe ciasta
Słodki sentymentJajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę 25×30 cm wykładam papierem do pieczenia wykładam na niej ciasto. Teraz przygotowuję masę serową. Składniki: 250 g zmielonego twarogu(...)jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Twaróg, jajko, cukier waniliowy i cukier puder mieszam w misce i następnie wykładam po łyżce w miarę równych odstępach na kakaowym cieście. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut, do suchego patyczka, a następnie odstawiam do wystygnięcia. Na wierzch przygotowuję polewę czekoladową. Składniki: 50 g czekolady ciemnej 50 g czekolady
Słodki sentymentdelikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 2/3 ciasta. Do ciasta które nam zostało dodajemy kakao, mleko i dokładnie mieszamy. Na jasne ciasto delikatnie wylewamy ciasto kakaowe i układamy śliwki skórką do góry, lekko dociskając. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić
magiczna kuchnia Kasidługi czas było jednym z najpopularniejszych ciast na blogu. Rzadko powtarzam wypiek drugi raz chyba, że nam szczególnie smakuje. Skorzystałam więc z okazji i wymieniłam zdjęcia na ciut lepsze. Ciasto kakaowe na bazie coca-coli jest ciężkie i wilgotne (ale nie zakalcowate), krem z budyniu łączonego z galaretką po całkowitym zastygnięciu przybiera postać pianki. Całość po nocy spędzonej w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś wyjątkowy dzień - święto naszych Mam. Na tę okazję proponuję przygotować to przepyszne ciacho, na pewno każda Mama będzie zachwycona :) A co my tu mamy? Ciasto kakaowe z zatopioną w nim kruszonką, jogurt z białą czekoladą i rabarbarowy curd z cynamonem, a całość uwieńczona wiórkami czekolady. Jakby to powiedzieli w Top Chefie: petarda! :) Smaki naprawdę idealnie skomponowane. Spróbuj koniecznie
Domowa Cookierenka AgiDesery uwielbiam najbardziej. I bardzo ciężko jest mi wyróżnić jeden ulubiony. Naprawdę uwielbiam wszystko, co jest słodkie. Najbardziej kocham czekoladę i kakao ;) Ostatnio moje serce skradło kakaowe ciasto straciatella. Efektowne i smaczne. Składniki na ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki
Słodki Zakątekdawna miałam ochotę na mój ulubiony sernik czyli gotowany, jednak nie chciało mi się piec 3 kruchych placków zamiast tego dałam herbatniki dodatkowo były one kakaowe. Ciasto zakończyłam dając na nie zmiksowane jeżyny, jednak do tego typu galaretki można użyć również innych owoców miękkich takich jak truskawki, brzoskwinie czy kiwi. Piekłam w blaszce o wymiarach
PychotkaaaMamcia znów zażyczyła sobie sernik – no więc jest! :D Tym razem dogodziłam jej fantastycznym sernikiem kokosowym, jakiego tu do tej pory jeszcze nigdy nie było. Delikatne kakaowe ciasto pokryte kremową, rozpływającą się w ustach serową masą zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości! Jest to jeden z tych serników , po którego kawałek każdy sięgnie z przyjemnością. Śmiem twierdzić, że jeden z najlepszych
Ostra na Słodkozmianę ciasto makowe i kokosowe. Ścieramy na tarce jasne ciasto (ważne żeby było zamarznięte będzie nam łatwiej) Wykładamy kolejne paski ciasta, ale odwrotnie niż przedtem. Na wierzch ścieramy ciasto kakaowe i pieczemy w 180 stopniach C ok. 40-50 minut (ustawienie góra dół) Po wystudzeniu możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Przepis znaleziony w internecie
Pani na deserpieczenia, posmaruj ją masłem. 2 białe ćwiartki zetrzyj na tarce na spód foremki. Na to idzie warstwa dżemu i warstwa mrożonych porzeczek. Kolejną warstwą jest starte na tarce kakaowe ciasto. Teraz ubij białka na sztywną pianę, po chwili dodaj cukier. a na koniec ubijania mąkę ziemniaczaną, która utrwali pianę, Ubita piana będzie piątą warstwą, którą trzeba równomiernie rozsmarować. Na górę
Ugotowane pozamiatane