Piękne, wilgotne, głęboko kakaowe ciasto z dominującym aromatem pomarańczy zachwyci Waszych domowników i gości. Cały trik tkwi w dodanych do ciasta ugotowanych do miękkości pomarańczy wraz ze skórką. Pomarańcze gotują się dwie godziny więc ten etap najlepiej wykonać dzień przed pieczeniem. Ciasto spodoba się bezglutenowcom bo przygotowane zostało na bazie zmielonych migdałów, bez dodatku mąki. Przepis znalazłam w książce Nigelli
Milion SmakówWyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypką z mąki i cukry ( to w czym był rabarbar) oraz wiórki kokosowe. Na koniec zetrzeć na tarce pozostałe ciasto kakaowe. Piec ok. 45 min - poczekać do wystygnięcia i delektować się tym fantastycznym smakiem. Ja nie wytrzymałam aż wystygnie poparzyłam sobie język
pieprzny smaczekhttps:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Oto moja odpowiedz na szarlotkę :D Winne gruszki w cieście kakaowym SKŁADNIKI 4 gruszki szklanka białego wina 2,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 200 g masła, bardzo miękkiego 200 g miałkiego cukru 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka
MarciochaKucharzyPrzy pieczeniu babki wielkanocnej z zajączkiem w środku klik zostało mi kakaowe ciasto. Szkoda było wyrzucać a okruszki podać na talerzu to trochę nie elegancko. :) Dodałam trochę bakali i zrobiłam pyszne kuleczki-bajaderki. Znikały bardzo szybko. Składniki: Ciasto 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku
Ala piecze i gotujePrzygotowaliśmy dla Was pyszne kawowe ciasto z serową wkładką, karmelem i czekoladowym ganache. Dla każdego coś innego. Ja zachwycona całością, mąż zadowolony z serowej wkładki a
Made By Mom And Sonrozsmarować słoiczek powideł Z białek , cukru pudru i cukru waniliowego ubić pianę , na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na warstwę z powidłami. Na pianę zetrzeć ciasto kakaowe . Piec w temperaturze 180 stopni około 35 /40 minut , ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę krótszy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkoro domowy serek był to teraz najwyższa pora na sernik z nutką cytryny, otulony kakaowym ciastem :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy
Zainspirowana w kuchnipodpieczonym cieście rozsmarować dżem i skubiąc po kawałku zmrożone wcześniej wałeczki ułożyć warstwę białego ciasta na dżemie. Następnie rozsmarować na cieście warstwę piany i ułożyć na niej skubane ciasto kakaowe. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut
Zapiski Młodej Żonyczekolady, bitej śmietany i owocowej galaretki. Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :) Składniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 220 g cukru 125 g masła 125 g margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 170 g maki pszennej 80 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do
Świat Ciastakolejne muffinki! Muffinki , babeczki , cupcakes to desery, które chyba każdy lubi! Pyszne , delikatne , kakaowe ciasto …. śmietankowy krem … mus z truskawek … posypane waniliowym cukrem pudrem! Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Coś pysznego! SKŁADNIKI: ( na ok. 8 szt ) MUFFINKI: - jajko – 1 szt. - cukier – 3 łyżki - mąka pszenna – 0,5 szklanki - woda
Ostra na Słodkopodgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania. Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami
Kulinarny karnet Christopherawyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem. Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć na budyń. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut. Ostudzić przed podaniem. Smacznego! Tak sobie myślę, że ta pozasezonowość jabłek jest jednak dobra. Tak bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny z marshmallow i czekoladą... Wilgotne, mocno kakaowe ciasto. Zatopione kawałeczki ciągnących się pianek. Słodycz rozpuszczonej, mlecznej czekolady. Pycha! Składniki: 225 g mąki pszennej; 50 g kakao; 120 g białego cukru; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Szczypta soli; 50 g pianek marshmallow; 100 g mlecznej czekolady; 2 duże jajka; 250 ml mleka; 6 łyżek oleju. Sposób przygotowania: Czekoladę drobno
Gospodyni Miejskagruszką; suszoną żurawiną i miodem Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na focaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki
More food, love and dreams