Internecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia(...)musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS /na dużą blachę tzw. "sernikową"/ Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C Czas pieczenia: 30-35 min. Ciasto kakaowe 4 jajka 0,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę
coolinarnastrefa.blogspot.comwielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;) Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest ! Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)dodać pianę z białek - wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać. Do formy na babkę wlać pierwsze ciasto jasne, na nie z kolei - ciasto kakaowe. Babkę piec w 170 stopniach C przez 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 20-30 minut. Do suchego patyczka. Upieczoną
kolorowotorcikowoProsty , torcik śmietankowo kakaowy Pieczenie ciast średnio mi wychodzi ,to już wiecie ,ale czasami porywam się na łatwiejsze przepisy , żeby rodzince zrobić radochę . Przepis na torcik kakaowo śmietankowy , jest bardzo prosty . Nawet ja nie umiem go schrzanić , chociaż czasami różnie to bywa , wiele zależy od piekarnika itd. Tak więc nie poddawajcie się bo warto Składniki : biszkopt czekoladowy – tortownica(...)jajecznej dodajemy w małych , porcjach mąkę z kakao , proszek do pieczenia i mieszamy całość delikatnie łopatką lub łyżką .Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki zostawiamy bez niczego .Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C bez termoobiegu . Pieczemy przez około 40 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia
Ogrodnik w podróżydodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę(...)Kruszonka/posypka: 10 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy. Najpierw nakładamy na masę serową resztę ciasta, a następnie kakaową kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C . Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze 45 minut
Smakowy Rajherbaty) połowa kremu okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy) reszta kremu blat ciasta dowolna polewa (u mnie kakaowa) 8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa AniKakaowy spód Składniki: -2 jajka -2 szklanki mąki -1 szklanka cukru -1/2 szklanki oleju -2 łyżki kakao -1 łyżeczka sody -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 szklanki mleka -1 olejek waniliowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze
Magia jedzenia.Wiśniowa fantazja Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony słodkim i lekko kwaskowym różowiutkim kremem wiśniowym, a wszystko zwieńczone ozdobną polewą czekoladową. Ciasto przepyszne, a do tego bardzo efektowne. Niebo w ustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki
Blog z Apetytemświęta. Chylę czoła dla autorki przepisu i po stokroć dziękuję, bo to na prawdę świetna receptura. Ciasto zasmakuje przede wszystkim wielbicielom wypieków typu „murzynek”. Spód wychodzi fantastyczny za każdym razem – mięciutki i wilgotny i taaaki kakaowy, że aż palce lizać. Większa trudność jest jeśli chodzi o masę – trzeba wyczuć odpowiedni moment zarówno w ubiciu śmietany(...)wsypując pozostały cukier (1/2 szkl.) – ubijamy, aż się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z masą kakaową, delikatnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o wymiarach 23×33 cm. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta. Rozkruszamy go na mniejsze części (np w rozdrabniaczu). Mandarynki odcedzamy na sicie. Układamy obok siebie
Smaki Na TalerzuDodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek; 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500 g suszonych śliwek bez pestek; Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub tężejącą galaretką
In my kitchenBiszkopt kakaowy z olejem, muszę przyznać, że bardzo mnie zaskoczył. Pięknie rośnie, cudownie pachnie i pozostaje świeży przez długi czas. Szukając przepisu na idealny biszkopt kakaowy natknęłam się na biszkopt kakaowy z olejem. Początkowo powątpiewałam w pozytywny rezultat, ponieważ biszkopt z olejem nieomylnie kojarzył mi się z tłuszczem, a w związku z tym z biszkoptem tłuszczowym (takim ucieranym ciastem, który(...)ścinać. Niebo a ziemia w porównaniu do biszkoptu zwykłego z samym kakao. Dodatek oleju, prawdopodobnie działa rozrzedzająco na konsystencję ciasta. Każdy kto choć raz robił zwykły biszkopt kakaowy wie o czym mówię. Ciasto wychodzi gęste, tak że delikatne mieszanie jest prawie niemożliwe. Biszkopt kakaowy z olejem rozluźnia masy ciasta, jednocześnie je nawilżając po upieczeniu. Efekt „Pierwsza Klasa”. Biszkopt
SmartBake.plŚwięta Wielkanocne, ale tak dobrze sprawdzą się jako ciasto na Boże Narodzenie. Oczywiście nie zabrakło pomysłów na sernik czy ciasta z makiem. Szczególnie mocno polecam sernik kajmakowy, pijaną śliwkę, ciasto bakaliowo-czekoladowe, makowca z jabłkami, murzynka piernikowego, banoffee oraz murzynka z masą jogurtową i malinami. Są to najnowsze ciasta na blogu, te najbardziej wykwintne, przygotowane przeze mnie tylko(...)marysieńka, czy serniki – z bezą kokosową oraz ten z kulkami orzechowymi. Mam nadzieję, że znajdziecie pyszne ciasto na święta w którymś z przygotowanych zestawień. Ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Murzynek piernikowy Ciasto murzynkowe z musem bananowym i kakaową pianką Ciasto Pijana śliwka Murzynek z masą jogurtową i malinami Ciasto bakaliowo-czekoladowe Ciasto na coca-coli
Smaki Na TalerzuKakaowe wilgotne blaty ciasta przełożone masą z mleka w proszku oraz musem malinowym, a całość oblana czekoladą. Składniki Ciasto: 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 160 g cukru, 150 ml coca coli, 100 ml oleju, 2 jajka Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła
słodki bratekCiasto z mąki kukurydzianej z dodatkiem kakao, niezbyt słodkie, pachnące wanilią, bez miksera, proste, szybkie i zawsze wychodzi. Tak mogę je opisać;-) Ciasto z dodatkiem jogurtu
Zasmakuj KuchniBardzo dobre ciasto, dużo z nim pracy ale warto. Jestem pewna że będę je robić częściej. Wykonanie ciasta – Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Kuchnia PokoleńJeden raz już wykorzystałam coca-colę do wypieków. Było to podczas pieczenia TEGO ciasta (klik) , gdzie colą zalewało się mielone orzechy i herbatniki. Efekt był wyśmienity
Smaki Na Talerzu