delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 4. Polewa
słodki bratekceni. Ja wyjątkowo zamieniłam kolejnością warstwy, dając orzechowy placek na spód (swoją drogą - trochę marnie orzechowy, bo orzechy były na wykończeniu ;)), ale praktycznie zawsze układam w to miejsce kakaowy placek. Ciasto Zośka u mnie w domu pieczone było niezliczoną ilość razy, więc z całkowitym przekonaniem zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! Składniki: 30 dag margaryny 25 dag cukru 25 dag mąki
psgotujemywyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec
Praktyczna plJuż po corocznym, przedświątecznym jarmarku szkolnym. Dzieci z kalkulatorami w rękach, znów sprzedawały efekty swej radosnej twórczości. Cel szczytny, inicjatywa cenna, pomoc rodzicielska nieunikniona. O tym, że ciasto jest obiecanym towarem na stragan mojej córki, poinformowano mnie dzień wcześniej, wieczorem. Więc improwizacja. Założenie początkowe: szybko, pewnie i czekoladowo ( czekolada sprawdza się tam, gdzie krążą dzieci ). Weryfikacja planów : nerwowo, pracochłonnie, niepewnie(...)Mogłam obiektywnie ocenić ten eksperyment. I stwierdziłam, że warto o nim tu wspomnieć. Wykonanie: Pieczemy biszkopt - wykorzystałam przepis na babkę korzenną. Można upiec dowolnie wybrany biszkopt - waniliowy lub kakaowy. Składniki ciasta: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1 pełna łyżka masła orzechowego lub kremu o smaku ciastek korzennych 2 łyżeczki
Kronika PiekarnikaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kostka wiśniowa to przekładane ciasto kakaowymi blatami z kremem z wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Całość udekorowana jest czekoladowym sosem z dodatkową wiśnią na każdej kostce. Ciasto wyszło pyszne, rozpływające się w ustach. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie smakowe. Post Kostka wiśniowa pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujeczekoladzie": ja piekłam w tortownicy o śr. 28 cm i wyszedł dość niski, jeśli chcecie żeby był wyższy użyjcie tortownicy nieco węższej (26 lub 24 cm): SPÓD (kakaowe kruche ciasto): 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko Wszystkie suche składniki przesiewamy
Rozpustne gotowanieDla amatorów mocno czekoladowych słodkości:) Sernik jest wilgotny,pyszny, mocno czekoladowy. Polecam ! Składniki: spód: 1 szkl mąki 1/2 paczki masła 2 żółtka 1 czubata łyżka kakao
Z Marcepanemcukrem. Kiedy staną się jasne i puszyste, to dolewamy olej oraz mleko i łączymy wszystko razem. Na koniec dosypujemy suche składniki i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy kakaowej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto następnie dobrze studzimy. Po wystudzeniu
Analiza SmakuSernik malinowo-jeżynowy Składniki : Spód ciasta herbatniki kakaowe - 200 g masło - 120 g Masa serowa : ser chudy - 320 g śmietanka 36% - 0,5 l mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l cukier kryształ - 0,5 szkl galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana do galaretek - 1 szkl żelatyna - 2 łyżeczki woda do żelatyny - 5 łyżek Dodatkowo : jeżyny - 130 g maliny na wierzch
Kuchnia Danusimoja kolejna wariacja na temat tortu z kremem o smaku chałwy Przygotowałam go na uroczystość rodzinną i muszę nieskromnie powiedzieć, że podbił serca, a może żołądki gości Biszkopt kakaowy nasączony rumem i krem na bazie budyniu o smaku chałwy z dużą ilością bakalii. Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami smakuje genialnie i warto go przygotować Przepis(...)przy pomocy rózgi lub na małych obrotach miksera. Dno tortownicy ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie natłuszczać, ani nie obkładać papierem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z biszkoptem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć
WSZYSTKO SMACZNEmąki pszennej, 2 żółtka, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 80g białej czekolady, 200g masła, Polewa: 100g białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Jedną(...)przekładam upieczone placki miodowe. 3. Polewa: Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kakaową posypką
Tradycyjna kuchnia Kasidodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć(...)koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Ciasto cytrynowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować 3/4 masy kakaowej. Na wierzch położyć drugi blat ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Na koniec według uznania udekorować torcik białymi perełkami, serduszkami
Ciastka - domowe słodkościmoich ulubionych owoców. Bardzo lubię je zbierać i przygotowywać z nich pyszne desery. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznego ciasta. W połączeniu z biszkoptem i masą kakaową współgrały doskonale. Ciasto wyszło przepyszne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao, 1 łyżka octu, Masa kakaowa: 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki kakao. 300g masła, 1 kieliszek likieru czekoladowego, Pianka jagodowa: 250 ml śmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki fioletowej, Dodatkowo: bita śmietana i jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka
Tradycyjna kuchnia Kasiupieczonych keksówek tego samego ciasta waniliowego, gdzie do jednej formy wmieszałam dodatkowo kakao. Warstwy waniliowo-kakaowe połączyłam dżemem i wszystko oblałam polewą czekoladową. The post Ciasto szachownica – ciasto waniliowo-kakaowe – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaupieczonych keksówek tego samego ciasta waniliowego, gdzie do jednej formy wmieszałam dodatkowo kakao. Warstwy waniliowo-kakaowe połączyłam dżemem i wszystko oblałam polewą czekoladową. The post Ciasto szachownica – ciasto waniliowo-kakaowe appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja