ciasto jak puch - 500 przepisów (strona:12/34)

Kremówka 368

minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut).  W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam(...)budyń, wystudziłam (przykryłam folią spożywczą, aby nie utworzył się nieapetyczny kożuch). Masło utarłam na puch. Zmniejszyłam obroty robota na najniższe i dodawałam po łyżce  zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki

mojewypiekiinietylko
Tort czekoladowo-śmietanowy. 197

czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy nim z około 50-60 cm na blat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba). MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed(...)wody      Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder, a gdy się dobrze rozpuści, cienką strużką wlewamy żelatynę. Miksujemy aż masa będzie gładka i puszysta.       Składamy tort. Jeden blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Nasączamy go 8 łyżkami ciepłego kakao

Rozpustne gotowanie
Tort cappuccino 364

waniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia się składników.  Do gotowej masy dodałam ciasteczka czekoladowe ;) Pychota! Gotową masę dzielimy na 2 części. Przełożenie: Ciasto I - pół masy - ciasto II - pół masy - ciasto I - polewa.  Dekoracja

Lawendowe Niebo
Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje 253

cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dodatkowo: okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu

Cynamonowe szczęście
pyszne ciasto cappuccino 1322

wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórek kokosowych 1 szkl cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy(...)cukru, budyniu, mąki i żółtek gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń oraz kawę, cały czas ucieramy. dodatkowo: 1 szkl mocnego naparu kawy wymieszana z 50 ml wódki wiórka kokosowe do posypania wykonanie ciasta: Jedną część ciasta kakaowego ponczujemy i smarujemy masą, przykrywamy ciastem kokosowym. Następnie smarujemy pozostałą częścią masy

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowa babka piaskowa 209

jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła 1 szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki(...)czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Seromakowiec. 824

zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego      Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy twaróg, jajka, białka, budyń, śmietanę, skórkę z pomarańczy(...)masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy

Rozpustne gotowanie
ciasto z odrobiną toffi 398

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 181

wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy cukrem na puch. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą), ubijamy na niskich obrotach(...)wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się. Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem

Made By Mom And Son
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 188

wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy cukrem na puch. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą), ubijamy na niskich obrotach(...)wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się. Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem

Made By Mom And Son
Czekoladowe ciasteczka Pierre'a Hermé 171

Bardzo dobre ciastka! Kruche i mega kakaowe. Nie ukrywam ale przy tych ciasteczkach namęczyłam się podczas ich wyciskania przez szprycę, ponieważ ciasto jest bardzo (!) gęste,. Dlatego też od razu Wam mówię, żebyście najlepiej zaopatrzyli się w adapter bo inaczej tylka będzie wyskakiwać z worka i namęczycie się tak jak ja. Ale namęczenie się zrekompensował mi ich smak. Niebo w gębie(...)łyżki kakao - ulubiony aromat - szczypta soli Masło utrzeć z cukrem pudrem na biały puch. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą doli. Mąkę i kakao przesiać i dodać do masła wraz z pianą z białek i aromatem. Delikatnie wszystko wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z największą tylką jaką macie (najlepiej w adapterze). Blachę wyłożyć

CookYourself
Ciasto orzechowo - truflowe 2291

szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g(...)masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić.Pianka

Z miłości do słodkości
Ananasowiec 179

mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o takich samych wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut(...)się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. Na biszkopt wykładamy połowę kremu ananasowego. Na krem ostrożnie kładziemy ciasto kokosowe i wykładamy pozostały krem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
ciasteczka owsiane z żurawiną 225

gorzkiej posiekanej wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem brązowym na puch, dodajemy jajko, miksujemy, następnie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Z ciasta formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej

Domowy Smak Jedzenia
ZIMOWE CIASTO KOKOSOWO-BANANOWE Z PRZEPISU A. MACIĄG - KSIĄŻKA "ŚWIAT ŚWIĄT". 205

połączyć banany ze smacznym substytutem białego puchu w postaci kokosa? O, już słyszymy "nie, to jest mało zimowe. Takie połączenie uznaję tylko w procentującej uśmiechem pinacoladzie". A my sprawdziłyśmy i wyszło cudownie. Inspirację zaczerpnęłyśmy z książki "Smak świąt" - Agnieszki Maciąg , która faktycznie sprawia, że robi się jakoś tak magicznie. Zimowe ciasto sprawdziło się u nas na tyle genialnie, że trzy

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania