ciasto jak puch - 500 przepisów (strona:10/34)

Biszkoptowe z truskawkami 108

kompotu Blaszka o średnicy 27 i wysok. 7 Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch Dodać olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować margaryną . Przelać ciasto , na wierzchu poukładać truskawki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek marcepanowy 177

łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo:słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce do dekoracjiMarcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać jajka. Może się zdarzyć, że marcepan nie chce(...)rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy) włożyć na chwilę do kąpieli wodnej i podgrzać, aż do momentu kiedy wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodać mąkę. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1). Piec 20 minut w temp. 175°C. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć

Świat Ciasta
Pomarańczowy puszek 190

kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta. 2. Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami, gotujemy budyń. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny. Miksujemy na puszysty krem. 3. Składniki(...)sobą 4. Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy, przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.  Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało

Wanilia i Kardamon
Rolada serowa na zimno 9654

cukru½  kostki masła1 łyżka wody3 łyżki kakaoTo jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach.Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao(...)równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie jak na spodzie. Nasączamy zimną herbatą i układamy masę kakaową. Również dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach (fot.3). Na wierzch ciasta układamy tylko 5 herbatników - pośrodku, nasączamy herbatą i pokrywamy białą masą serową (fot.4). Teraz (trzymając za boki pergaminu) składamy roladę do środka - tak aby powstał niby stożek. Dla ułatwienia ja zawsze

Świat Ciasta
Ciasto ucierane z morelami i kruszonką 162

Masło roztopić, lekko ostudzić.2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników.4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.5. Na ciasto wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu.6. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch.7. Ciasto piec

Kuchnia domowa Ani
Ciasto bananowe z whisky 235

lepszych nie ma - spróbujcie koniecznie na święta zarówno ciasta jak i śledzi... Czekoladowy chlebek bananowy jest typowo amerykańskim wypiekiem - ciężki, wilgotny, o intensywnym smaku i zapachu. Jakby zakalcowaty... Takie ciasta trzeba lubić bo nie każdemu posmakują - jak dla mnie są genialne Chlebek bananowy z rodzynkami w whisky Składniki: 100 g rodzynek 75 ml whisky 150 g mąki pszennej(...)nich alkohol. Mieszamy mąkę, kakao, czekoladę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy do niego po jednym jajku. Następnie dodajemy banany i rodzynki. Tak powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy keksowej o pojemności ok 900 g wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką i pieczemy przez

sierotka maRysia w kuchni
Tort Czekoladowy z Maślanym Kremem Nutellowym 233

ekstraktu z wanilii szczypta soli 3 – 4 łyżki śmietany kremówki Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier puder. Do dobrze utartego masła dodajemy nutellę, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Ucieramy. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i ponownie ucieramy. Wykonanie: 1 blat ciasta Krem 2 blat ciasta Krem 3 blat ciasta Krem 4 blat ciasta Krem na wierzch

Made By Mom And Son
Babka gotowana 255

Chociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem.  Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka

Salonik smaków
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 177

Parzymy "CZAJ" i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy olej, przyprawy, powidło, sodę. Powolnym strumieniem wlewamy przestudzony czaj, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, miksujemy, dorzucamy "dodatki".  PIECZENIE: góra - dół, termoobieg, temperatura 180 stopni, 40 minut. Keksówka wyłożona papierem do pieczenia.  Ciasto. Jest szybkie i łatwe co widać, ale to nie koniec zalet

Wypisz Wymaluj
Babcine ciasto ze śliwkami. 175

wierzch dodawała kruszonkę a mama posypywała je płatkami migdałowymi. Ja z kolei wolę je bez dodatków. Takie najzwyklejsze, bez jakichkolwiek udziwnień. Bowiem najprostsze rzeczy bywają często najlepsze:)   Babcine ciasto ze śliwkami Waniliowo - kakaowe 125 g masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki(...)cynamonu cukier puder Śliwki umyć i wydrylować. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wyłożyć równomiernie na blachę wysmarowaną tłuszczem. Do drugiej części dodać kakao

My simple kitchen
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 670

temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.Masa Budyniowa:W ok. szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy razem z mąką oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy. Masło ubijamy na puch. Budyń miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy i pozbycia się ewentualnych grudek. Następnie(...)partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego masła. Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki.Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta.  Polewa czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy składniki się roztopią

Słodka Strona
hawajka 190

się na upalne dni, bo jest lekkie, orzeźwiające i meeega egzotyczne. Zamiast tradycyjnego biszkopta zrobiłam biszkopt Królowej Wiktorii- był nieco cięższy ale bardziej wilgotny. P.S. jeśli nie próbowaliście jeszcze ciasta z kokosem zalanym galaretką, to polecam. Taki "napity" kokos jest pyszny. *tortownica 21 cm: na biszkopt Królowej Wiktorii: 4 jajka 225 g mąki 225 g cukru 225 g masła(...)łyżka wiórek kokosowych galaretka o tropikalnym smaku (użyłam Klejnot Hawajów- mango i marakuja) Miękkie masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodawać po żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy (można upiec w dwóch osobnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z rabarbarem 153

olejuolejek waniliowy4 łodygi rabarbaruSposób wykonania:1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy.3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm).4. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki

Kuchnia domowa Ani
Ucierane ciasto z jagodami 268

starta z małej cytryny jagody cukier puder Masło ucieramy na miękki puch. Nie przerywając ucierania wsypujemy partiami cukier a następnie dodajemy po jednym jajku i skórkę cytrynową. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyniem waniliowym. Całość dokładnie mieszamy aż masa będzie gładka. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a na wierzch wykładamy jagody

My simple kitchen
Ciasto makowe z kremem 776

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania(...)mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem.3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.6. Robimy

Kuchnia domowa Ani