ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek. Masa: Z 750 ml mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch(...)Mieszamy, aż będzie miała jak najmniej widocznych grudek żelatyny. Można do robić w kąpieli wodnej, będzie się łatwiej rozpuszczać. Galaretkę wlewamy do mąki i cukru, mieszamy i próbujemy zagnieść ciasto. Jeśli jest za rzadkie można dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki z cukrem, jeśli nie chce się zagniatać mo ż na dodać odrobinę wody. Z p ow stałej masy
Czerwona PorzeczkaMiało wyjść magiczne ciasto, bo powinno się pięknie rozwarstwić: kokos na dole a śmietankowa masa na górze. Może wypowiedziałam nie to zaklęcie, albo magiczna mikstura nie była odpowiednia, bo nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób. Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopiśmie(...)cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę i mleko. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę.Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy
Mia Cucina Sofietaprzy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego (ja używam ser "Juliko", jest(...)łyżka ekstraktu waniliowego - 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać budyń bez cukru) mój gęsty ser W misie miksera umieścić masło, dodać ksylitol i/lub cukier i utrzeć na gładki puch, następnie dodajemy po jednym całym jajku na zmianę z kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość
Smaczne Zdrowemące ryżowej z pełnego przemiału. Gorzka czekolada, jajeczka czekoladowe z masłem orzechowym lekko słonawym, i mus czekoladowy. Ciasto jest pyszne. Wytrawny mus czekoladowy przeplata się ze słodyczą ciasta a jajeczka potęgują rozkoszy smaku czekolady z zaskakującym lekko słonawym masłem orzechowym w środku. Mała tortownica. 3/4 kostki masła miękkiego szklanka cukru/ ksylitolu szklanka mąki ryżowej z pełnego przemiału(...)kakao śmietanka 36% - i opakowanie małe jajeczka czekoladowe - u mnie 26 sztuk tortownica mała wysmarowana masłem Rozpuść opakowanie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dobrze wystudź. Miękkie masło miksujemy na puch z ksylitolem / cukrem ok 5 minut, po tym czasie dodajemy 1 jajko i znów miksujemy aż masa będzie jednorodna, wbij drugie i miksuj aż utworzy się jednorodny krem
AZgotuj!Wilgotny, kremowy, rozpływający się w ustach... Składniki na spód: 35 g rozpuszczonego masła 90 g ciasteczek* 30 g mielonych migdałów Ciasteczka mielimy na puch
Plate of JoyBardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami – wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód ciasta. Idealny na rodzinne spotkania. 1 galaretka o smaku agrestowym 1,5 szklanki wrzątku 100 g malin 100 g agrestu 50 g wiśni Masa serowa: 2,5 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła(...)puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki masła i twaróg. Mieszamy. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (wstawiamy szklankę do garnka i podgrzewamy). Dodajemy 2 łyżki masy serowej i hartujemy żelatynę. Przelewamy ją do masy serowej. Dokładnie mieszamy i gotową masę serową wlewamy na zastygnięta galaretkę z owocami. Na górze miski wykładamy bezy (utykamy je ciasto). Sernik chłodzimy
VioletoweKucharzenietortownicy..odpięłam obręcz i "wypuściłam galaretki na wolność "..na wierzch ciasta ułożyłam [prawdę mówiąc wcisnęłam w nasiąknięte ciasto] biszkopty , położyłam talerz i całość przewróciłam , aby ze spodem ciasta zrobić tak samo , czyli ułożyłam biszkopty i znów przewróciłam spowrotem i wstawiłam do lodówki...Nie wyglądało to zbyt pięknie...ale przynajmniej wszystko trzymało się razem i można było ukroić(...)puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać do formy (24/36) wyłożonej papierem do pieczenia [ u mnie tortownica]. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przeciąć na pół. Miętę zaparzyć i do zimnego płynu dodać miód i sok z cytryny do smaku. Skropić obie połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta
Moje domowe kucharzeniedodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki(...)składniki na krem: 200 g miękkiego masła 400 g waniliowego serka, homogenizowanego 2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy serek oraz mleko w proszku i miksujemy do chwili połączenia się składników. dodatkowo: ok. 140 g okrągłych biszkoptów kakao do posypania Pierwszy blat ponczujemy i rozsmarowujemy
Domowy Smak JedzeniaSiedząc przy porannej kawie zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na jedno, ani na drugie postanowiłam te 2 przepisy połączyć. I tak powstało nowe ciacho, któremu nadałam nazwę "szyszkowa pani". Jest naprawdę połączeniem moich ulubionych smaków. Karmelu i mleka w proszku. Jest słodkie jak diabli(...)temp pokojowej miksujemy na puch. Dodając następnie partiami i na przemian ostygnięte mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem o amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta. W planach miałam polanie tego ciacha jeszcze czekoladą
Malinowe Pocałunkidodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość cukru). Dodajemy partiami
My simple kitchenLody o wyraźnym smaku kawy z delikatną nutka wanilii,takie właśnie lubię najbardziej. Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250
RAROSSAczęść ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając
Wanilia i Kardamonwymiarach 21×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty. składniki na ciasto z białek: 1 szklanka białek 1/2 szkl mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą(...)masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 budynie waniliowe 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy. masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego 0,9 l 2 galaretki pomarańczowe wykonanie: Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy
Domowy Smak JedzeniaSmaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka :) Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła(...)drugą część mleka wymieszaną z budyniami. Ugotować budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia (dobrze jest mieszać go od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć na puch z 3 łyżkami cukru. Stopniowo dodawać budyń ucierając wszystko na gładką masę. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozłożyć 18 sztuk herbatników w taki sposób, by nie było
Trzeci talerzpianę, a następnie dosypywać po łyżce cukru i po 1 żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn(...)budyń, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka z sokiem zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia, uważając by się nie przypalił. Ostudzić. Masło/ margarynę utrzeć mikserem na jasny puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem
Fabryka pomysłów