ciasto jak puch - 500 przepisów (strona:5/34)

RAbaRBARowa FAntazJa 195

kubka cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i budyniem masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, nasionka wanilii, ucieramy dosypujemy po łyżce mąki ciasto przekałdamy do wyłożonej papierem formy składaniki na kruszonkę energicznie mieszamy rabarbar kroimy w kosteczki, układamy na cieście posypujemy kruszonką pieczemy w temp

Luźna Kuchnia
Gruszkowo - kawowa Fantazja 215

najlepszy będzie kubek gorącej kawy lub aromatycznej herbaty i solidny kawałek dobrego słodkiego ciacha. Mnie to z poniższego przepisu doskonale uprzyjemniło dzień/ Już dłuższy czas miałam w planach ciasto z gruszkami i powiem Wam ,ze nawet już wczesniej upiekłam dwa z tymi owocami. Jednak coś mi w nich brakowało.  Smak gruszek był słabo wyczuwalny.  Okazało się ,że wielki(...)składnikami.(oprócz masła) Wlać do garnka z gotującym się mlekiem i  gotować razem do zgęstnienia masy. Wystudzić , Masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce wystudzony budyń.   Masę wyłożyć na nasze schłodzone ciasto i posypać startą gorzką czekoladą . Smacznego :)     Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ciasto Cygan. 180

łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. W mleku rozpuszczamy sodę i wlewamy do jaj, miksujemy. Mąkę mieszamy z cynamonem i kakaem i przesiewamy do masy jajecznej, nadal miksujemy. Następnie(...)dolewamy olej, mieszamy i na końcu dokładamy dżem (najlepszy jest swojski z dużą ilością owoców, ale kupny pewnie też da radę). Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut i sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Wyjmujemy z formy dopiero jak wystygnie, posypujemy cukrem pudrem i wcinamy

Rozpustne gotowanie
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście - makowiec japoński 177

szklanki kaszy manny szklanka cukru margaryna parę dużych jabłek łyżeczka sody kropla aromatu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć je na brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Masę(...)makową wyłożyć na ciasto. Piec godzinę w temp ok 180 st. Porcja na dużą blachę

Pychotkaaa
Japoniec 185

lodówki. Następnie wykładamy nim brzegi i spód prostokątnej blachy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni na brązowo.  Gotujemy dwa budynie waniliowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ostygnie ucieramy margarynę z cukrem na miały puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Galaretkę również zalewamy zgodnie  z instrukcją i pozostawiamy w lodówce(...)zacznie tężeć.  Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową a na wierzch masę budyniową. Następnie wysypujemy kawałki ananasa i zalewamy wszystko lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe choineczki 209

łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, wbijamy jajko, dolewamy cherry, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao ciasto szybko wyrabiamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki piekarnik nagrzewamy do temp 180" ciasto wałkujemy, wycinamy ciasteczka, pieczemy około 10 minut

Luźna Kuchnia
Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką 149

Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)   2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła(...)cukier wyrobić palcami aż zaczną się sklejać w grudki. 2. Żółtka oddzielić od białek.  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać olej i mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników. 4. Do ciasta wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 5. Białka ubić, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Ambasador 416

niczym król pośród ciast Bardzo Wam polecam Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 6 jaj 250 g cukru kryształu 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2-3 jabłka lub inne owoce świeże lub z kompotu Margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku(...)sztywno. Dodajemy do utartej masy i delikatnie ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy kupkami na zmianę ciasto białe i ciasto ciemne. Lekko rozprowadzamy. Między kupkami wkładamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce

Made By Mom And Son
Ciasto z Masą Kawową 1432

sztywno. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na sam koniec wsypujemy bułkę tartą, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Wykładamy na drugie ciasto i całość pieczemy około 40 minut. Masa kawowa: 4 żółtka 240 g cukru kryształu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy 1,5 łyżki mąki pszennej 500 g masła Żółtka ucieramy z cukrem(...)wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Całość gotujemy około 3 minut, wyłączmy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce kremu kawowego, otrzymując puszystą masę kawową. Wykonanie: Na ciasto kruche z pianą bakaliową wykładamy masę kawową. Przykrywamy drugim ciastem z pianą orzechową, pianą do środka. Lekko dociskamy i polewamy czekoladowym ganache

Made By Mom And Son
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 625

wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.I dzielimy na dwie równe części.. Masa(...)doprowadzamy  do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy  drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy

w mojej kuchni
Babka pomarańczowa 212

Dziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka(...)pomarańczy 1. Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok.  2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min.  3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika

Kuchnia Prezydentowej
Lekka tarta z żurawiną 174

pieczenia -1 łyżeczkajajka -4 sztsoda -0,5 łyżeczkipolewa czekoladoważurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez

Kuchnia Danusi
Ciasto na herbacie Earl Grey z owocami i kremem budyniowym 197

papierem do pieczenia, a boki smarując tłuszczem i wysypując mąką (do tego celu idealnie nadaje się krupczatka). Jeśli pieczecie dwa blaty ciasta od razu w dwóch formach, należy naszykować obie.   W dużej misce ucieramy na puch miękkie masło, dosypujemy powoli partiami cukier i ubijamy całość na lekką i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku na raz, stale(...)proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Powoli dosypujemy ją partiami do masy, stale miksując. Wlewamy wystudzone mleko z herbatą i miksujemy całość do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.   Ciasto rozdzielamy na pół wlewając je po równo do form i pieczemy na środkowej półce, przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy Do zrobienia kremu będziemy potrzebowali zimnego

Karo in the Kitchen
Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 236

margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru  Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki(...)jeden kruchy placek i przykrywamy drugim. Mielone orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, a następnie kakao. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Polewę

My simple kitchen