ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:20/136)

Tort piankowo truskawkowy 444

delikatnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy również porcjami przesianą mąkę oraz olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie mieszamy rózgą. Spód kwadratowej blaszki wykładamy papierem do pieczenia (nie smarujemy boków), wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. W 400ml wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy(...)mieszamy łyżką. Kolejno – wlewamy tężejące, ale płynne galaretki cytrynowe – mieszamy. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Pierwszą (która będzie stanowić spód) nasączamy sokiem jabłkowym i smarujemy konfiturą jagodową. Nakładamy masę cytrynową – równamy powierzchnię. Kładziemy drugą połowę ciasta. Również nasączamy sokiem i smarujemy konfiturą. Szykujemy masę wiśniową tak samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z cynamonem 162

duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania.  Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem prużymy około(...)rodzaju jabłek. Jabłka muszą zacząć się rozpadać.  Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy.  Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie. Następnie dodajemy jogurt oraz

Smak mojego domu
Piernikowa szarlotka 211

Szybki, prosty i aromatyczny jabłecznik piernikowy- coś a'la strudel jabłkowy :)SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego3 duże jabłka100g lukrowanych pierniczków(takich zwykłych kupnych)100ml śmietany 30%1 łyżka rumusok z cytryny1 łyżeczka cynamonu1 jajko cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka 134

łtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę(...)zależy od tego czy wykorzystamy jabłka słodkie czy kwaśne. Proszę dodać najpierw jedną łyżkę cukru i szczyptę cynamonu i spróbować czy jest już wystarczająco słodkie :) Masę jabłkową wyłożyć na ciasto i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 175 o C (ja piekę w termoobiegu na 150 o C) w razie gdyby

cucinare
Biszkopt z jabłkami i galaretką 356

pianę z białek i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut. Masa jabłkowa Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuścić w 450 ml wody. Obie galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wody. Galaretki odstawić do wystudzenia. Jabłka(...)Biszkopt wygląda jakby był posmarowany jakimś dżemem, jednak nic nie smarowałam- po prostu skórka na wierzchu tak ściemniała po nałożeniu masy jabłkowej. Biszkopt jest też nierówny. Kupiłam sobie nową blaszkę, która pod wpływem temeratury nieco się wykrzywiła i ciasto po prostu spłynęło i w jednym miejscu jest wyższe a w drugim niższe.Całośc wyrównała się ponałożeniu masy jabłkowej i galaretki

Monia miesza i gotuje
Szarlotka 253

upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem, następnie kroić na kwadraty Szarlotka jest dość mocno słodka ze względu na karmelizowane jabłka. Delikatne, kruche ciasto wspaniale harmonizuje z nadzieniem jabłkowym. Smak cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny w cieście

Smakołyki Bereniki
jabłecznik z pianką i migdałami 139

posypką z chrupiącyh migdałów to przepyszne połączenie. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych(...)Zasypać cukrem i cynamonem i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać. Przestudzić.  Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki wyścielonej papierem. Rozsmarować masę jabłkową i przykryć drugą połową ciasta. Piec 30 minut w 180*C. Z białek i cukru ubić pianę i rozłożyć na cieście, posypać migdałami. Piec 30 minut w 170*C.  Po wystudzeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jesienny jabłecznik. 131

może macie chęć na jakieś pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki(...)zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Powstały krem wykładamy na zimną masę jabłkową.      Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto, chłodzimy w lodówce (co najmniej 2 godziny). Gotowe

Rozpustne gotowanie
Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami. 180

utartej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości(...)patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Uwagi: Mus jabłkowy przygotowuje wcześniej tzn.w sezonie jabłkowym,wtedy szarlotka jest naprawdę błyskawicznym ciastem, wystarczy przygtowac ciasto otworzyc słoiczek i upiec :) Oto przepis na mus jabłkowy w słoikach : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/domowy-mus-jabkowy-w-soikach-na-zime.html Polecam

Kuchnia z widokiem na ogród
Szarlotka owsiana z jabłkami 196

Szarlotka, całkiem inna, niż te, które do tej pory jedliście ;) Kruche, maślane ciasto, wypełnione masą jabłkową z cynamonem i owsianymi płatkami. Kruszonka też niezwyczajna - chrupiąca, z brązowym cukrem i płatkami owsianymi. Całość smakuje wspaniale, po prostu. Dosyć szybko się ją robi, pachnie nieziemsko, no bo jak inaczej może pachnieć pieczone jabłko z cynamonem? ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasto(...)nożem, zgarniając mąkę do środka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Formę o boku 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 50 g płatków owsianych Kruszonka: 50 g płatków owsianych

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotka z mango w bezie. 188

masło, posiekać i dodać 1/2 szklanki cukru. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30min. Dno tortownicy wyłożyć ciastem, nakłuć. Piec w temp.180 stop. 20 min. Na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkową. Z 3 białek ubić pianę, dodać sok cytrynowy i 150 g cukru i dalej ubijać do rozpuszczenia się cukru. Owoc mango pokroić w kostkę i dodać do ubitej

Kulinarny karnet Christophera
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16585

Sezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić.Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,  1/2 łyżki masła,  2 łyżki wody.  Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta

Z miłości do słodkości
Syryjska szarlotka. 198

Szarlotki, jabłeczniki... jest ich cała masa i wszystkie smaczne! Ten przepis znalazłam w pewnym magazynie, trochę go zmodyfikowałam i wyszło całkiem smaczne ciasto! To co, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka   Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat(...)sokiem z cytryny i pozostałymi składnikami. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki foremki. Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe. Wyrównujemy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykrawamy cienkie paski które układamy na cieście tworząc kratkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok 50 min. Dżem podgrzewamy z 1 łyżą wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 359

smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem

psgotujemy
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 314

orzechów włoskich 150g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.  Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.   Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji

Mania Wypiekania