ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:13/136)

Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 220

korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru - naturalnie słodki :)). Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 3 szklanki mąki orkiszowej 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego(...)misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć na jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się

FitKot
Kruchy sernik z duszonymi jabłkami 207

wymieszać. Składniki na masę jabłkową: 5 winnych jabłek; 4 łyżki miodu; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka cynamonu; Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem i oprószyć płatkami migdałowymi. Ciasto rozwałkować(...)wyłożyć nim dno i bok (3-4 cm) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch ciasta wygładzić. Piec 60 minut w temperaturze 180 o C. Na upieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Ciasto przestudzić, a potem chłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować według własnego uznania. Mój sernik posypałam przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

In my kitchen
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 429

znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 400 g serka(...)jabłkowym. Na to wylewamy tężejącą galaretkę jabłkową.   3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem

Jadło i czytadło
Brazylianka 1959

cukru ( w książce 100 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 łyżka mąki ziemniaczanej150 g margaryny lub masłaMasa jabłkowa:1 kg jabłek (po obraniu)1 galaretka pomarańczowaPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy(...)dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.Warstwy ciasta:pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek.Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Roladki krucho-drożdżowe 150

kostkę margarynę i smalec, posiekać . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
Szarlotka 399

SKŁADNIKI: 0,5 kg mąka 5 szt żółtka 2 łyżki proszek do pieczenia 0,5 szkl cukier 1 kost margaryna MASA JABŁKOWA 1 opak galaretka cytrynowa 1.5 kg jabłka pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć(...)spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 192

mąkę 40 g oleju kokosowego 45 g (3 łyżki) syropu klonowego (można zastąpić innym naturalnym syropem) 25 g naturalnych chipsów jabłkowych bez tłuszczu, cukru czy jakichkolwiek sztucznych dodatków/suszonych jabłek zmielonych na proszek /chipsy odrobinę wzmacniają jabłkowy smak ciasta – można pominąć, jeśli nie ma ich pod ręką, należy wówczas w ich miejsce dodać więcej płatków owsianych 1 niewielkie jabłko(...)drobnych oczkach. Płatki owsiane i migdały zmielić na mąkę, chipsy jabłkowe zmielić na proszek. Do miski przełożyć wszystkie składniki – mąkę z płatków owsianych i migdałów, zmielone chipsy jabłkowe, przestudzony olej, syrop, starte jabłko, ekstrakt, proszek, przyprawy i sól. Składniki zmiksować do połączenia i utworzenia ciasta (początkowo ciasto nie będzie na tyle zwarte, by nadawało się do rozwałkowania). Miskę

Even Better Food
Jabłecznik z bitą śmietaną ---- Torta di mele con panna montata 154

wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wykonanie masy jabłkowej Obrane i pokrojone   jabłka wkładamy wraz z cukrem do garnka,  i mieszamy..Następnie wszystko  zagotowujemy(...)porcjami cukier puder , stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem nie przerywając mieszania  wlewamy rozpuszczona ,przestudzoną  żelatynę  Tak przygotowaną masę  rozprowadzamy na warstwie jabłkowej Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.== Torta di mele con panna montata pan di Spagna Ingredienti      3 uova

w mojej kuchni
Jabłecznik 171

porze roku na stole nie może zabraknąć ciast z jabłkami. Proponowany przeze mnie pachnący jabłecznik to świetna propozycja  do popołudniowej kawy.   Składniki:   Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju 125 ml wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe pół szklanki cukru(...)momentu jej rozpuszczenia.  Jabłka pozostawiamy do ostygnięcia.  Upieczone ciasto kroimy na dwie części.  Na pierwszy placek nakładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem  i nakładamy pozostałą część masy jabłkowej. Wierzch ciasta ozdabiamy bitą śmietaną ubitą  z cukrem pudrem i połączoną z serkiem mascarpone. Następnie posypujemy startą czekoladą. Smacznego

Pyszności Słodkości
Smak tradycji...jabłecznik 386

margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując, następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto musi być gęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste - dodajemy więcej śmietany.Masa jabłkowa: Ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier(...)Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.jabłecznik

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka mojej babci 206

ciasto: 40 dkg mąki, czyli jakieś 2,5 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 0,5-1 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1

Luźna Kuchnia
64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie 187

stopniach. 4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mączką ziemniaczaną. 5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać je bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to pianę z białek. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby beza nie spiekła się zbyt mocno, w razie potrzeby przykryć pergaminem

Jadło i czytadło
Ciasto z połówkami jabłek 6130

Kolejny przepis, który znalazłam na grupie kulinarnej i postanowiłam wypróbować to ciasto z połówkami jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika.składniki:ciasto2,5 szklanki mąki1 kostka masła lub margaryny (250g

Monia miesza i gotuje
Ciasto Krysi 605

Bardzo dobrze uzupełniające się ze sobą smaki. Dlaczego akurat ciasto Krysi? Nie pamiętam dokładnie ale chyba pod taką nazwą widniało w Poradniku Domowym, z którego mama czerpała inspiracje. Ciasto wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo pracochłonne jak się wydaje. Może komuś przyda się przepis na nadchodzący Dzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta(...)wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe zdejmujemy z niego papier.  Masa jabłkowa : Mus jabłkowy podgrzewamy w garnuszku, aż będzie bardzo gorący. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki

My simple kitchen
97. Szarlotka pod cytrynowymi bezikami 186

stopniach. 4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, kisielem i mąką ziemniaczaną. 5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać je bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to za pomocą szprycy wyciskać beziki. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby beziki nie spiekły się zbyt mocno, w razie

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania