ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:6/136)

Jesienne ciasto cynamonowe z mąki orkiszowej z jabłkami 252

Pyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką.  Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową i łatwą w wykonaniu przekąską.  Deser idealny na jesienne wieczory przy kawie.  Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru trzcinowego 3/4 szklanki oleju 3 jaja

Pora na pora i pomidora
Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu 277

teraz będzie już tylko z górki. W związku z tym, że chyba najgorsze już za mną, a dzisiaj mam zamiar świętować, chciałabym podzielić się z Wami NAJLEPSZYM przepisem na ciasto jabłkowe. Poważnie, nie znam lepszego. Wystarczy szybko obrać i pokroić jabłka, wymieszać składniki na ciasto i gotowe! W cieście nie ma ani grama dodanego tłuszczu, nie ma ogromnych ilości

Be Fit Be Strong
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 183

coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę jabłkową. Ciasto musi być dosyć wilgotne inaczej nam popęka – wystarczy zostawić go na minutę pokryte warstwą nadzienia i ładnie wówczas zmięknie. Teraz zawijamy w zgrabną roladkę. Kategoria: Ciasta , Desery

kuchcikownia
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 249

coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę jabłkową. Ciasto musi być dosyć wilgotne inaczej nam popęka – wystarczy zostawić go na minutę pokryte warstwą nadzienia i ładnie wówczas zmięknie. Teraz zawijamy w zgrabną roladkę.Filed under: Ciasta, Desery

kuchcikownia
Jabłecznik z kaszy jaglanej 206

grupy B, witaminę E oraz lecytynę.   Uzupełnia nasz organizm w cenne składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Mogę zaryzykować stwierdzenie, że większość dzieci lubi ciasto jabłkowe a za kaszą raczej nie przepada. Tym razem połączymy zdrowe ze smacznym. Oto przepis na ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami i brzoskwiniami. Składniki: kasza jaglana (sucha, nie ugotowana) 250g

IzaGotuje
Jednoporcjowa szarlotka na kruchym cieście 198

ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W między czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach jabłka. Wrzucamy je do garnka. Pod koniec prażenia dodajemy cynamon, mąką ziemniaczaną i sok z cytryny. Po upływie czasu, wyjmujemy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (średnica 22 cm). Następnie przekuwamy je widelcem. Kolejno przekładamy mus jabłkowy

Truskawkowa Fiesta
Ciasto jabłkowe pod kruszonką 139

Ciasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia .   składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka kostka masła 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki bułki tartej 300 g przecieru jabłkowego lub startych(...)jabłek przepis Przecier jabłkowy łączymy z bułką tartą i cukrem . Mąkę , proszek , żółtka, szklankę cukru pudru i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy na 3 części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą  a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka . Białka ubijamy z resztą cukru pudru

Smakowite Dania
Jabłecznik orzechowo serowy 454

masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.  Masa jabłkowa 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku jabłkowego Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć. Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste(...)masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.  Masa jabłkowa 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku jabłkowego Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć. Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste

w mojej kuchni
Szarlotka z budyniem 231

łyżki cukru, 750 ml mleka, woda. Wykonanie: Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki a drugą do zamrażalnika. Kiedy ciasto się chłodzi obieramy i myjemy jabłka i kroimy je w kostkę 2×2 cm. Do garnka wlewamy trochę wody (tyle, aby przykryła(...)Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż jabłka będą miękkie. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na ciasto nakładamy mus z jabłek. Budynie mieszkamy z cukrem i gotujemy w 750 ml mleka. Gorący budyń wylewamy na mus jabłkowy. Ciasto z zamrażalnika musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki tak, aby pokryło cały

paapilotkaa
dietetyczne ciasto z jabłkami, bez glutenu i tłuszczu 274

nigdy za wiele :) Tym razem jednak nieco inne ciasto... Lżejsze, bez dodatku tłuszczu, ale nadal pyszne! Mam w domu duuuuużo jabłek, planuję jeszcze szarlotkę, więc to nie ostatnie jabłkowe ciasto w najbliższym czasie :) Bałam się, że ciasto nie wyrośnie, albo wyjdzie zakalec...Na szczęście nic takiego nastąpiło! Ciasto pięknie wyrosło, opadło może jedynie o 1cm, a w środku jest

chili & sugar
Jabłecznik inaczej z ciasteczkami i masą z kisielem jabłkowym 153

porcję ciasta osobno. Na każdym cieście rozkruszyć ciastka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec przez 10-15 minut. Forma okrągła o średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Masa jabłkowa – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Odlać trochę soku jabłkowego(...)płaski duży talerz do ciasta położyć pierwszą warstwę ciasta i rozłożyć 1/3 masy jabłkowej, natychmiast położyć drugą warstwę ciasta. Teraz rozłożyć ubitą śmietanę i pozostałą masę jabłkową. Trzecią część ciasta pociąć na 12 lub więcej kawałków i rozłożyć na górze ciasta. Posypać ciasto cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w lodówce. Uwaga – jeśli nie zjecie ciasta w jeden dzień to proponuje

Kuchnia Pokoleń
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 198

jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś(...)jednak czuję, że skończę przy komputerze, z wielkim kubkiem kawy, możliwe że wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO JABŁKOWE Z TYMIANKIEM 200g mąki 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (około pięciu ziaren, utartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki soli 100g brązowego cukru 100g białego cukru 150ml oleju roślinnego

les mirabelles
przekładany jabłecznik mojej Babci 148

Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.  Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić.  Przygotować biszkopt: białka(...)wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C.  Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krucha tarta z cynamonowymi jabłkami i budyniem 139

rewelacyjny przepis na kruche ciasto z budyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła mi siatka cudownie kwaśnych jabłek, powstała waniliowa tarta jabłkowa. Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się na talerzu zaledwie przez kilka

DefinicjaSmaku
Apple pies czyli tartaletki z jabłkami 188

Dlatego dziś przedstawiam wersję z pysznymi dodatkami. Moja przyjaciółka która mieszka w Ameryce, podpowiedziała mi, że jabłka w apple pie są niezwykle soczyste dlatego dodałam do nich również mus jabłkowy. Ciasto zrobiłam bez dodatku cukru a do śmietanki dodałam pachnącą wanilię. Niebo w gębie! Polecam :) ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 żółtko(...)jabłkowego 1 łodyga rabarbaru 2 łyżki borówki amerykańskiej 2 łyżki żurawiny 1 łyżka nerkowców 2 łyżeczki wiórków kokosowych   1 garść jadalnych kwiatów (np. bratki i fiołki) 200 ml śmietany 30% 1 szt laska wanilii 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy ją z masłem, po czym dodajemy żółtko i serek. Zagniatamy na gładkie ciasto

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania