ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:17/136)

Afrykańczyk 182

Afrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast! Mak znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl.Ciasto makowe: 15 dag margaryny  8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie mąki pszennej 1 łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony(...)połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.Przełożenia ciasta:Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.źródło ,, ciasta siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Ciasto Daniela 154

powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy . Wszystkie ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach. Masa jabłkowy Składniki 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku cytrynowego 1 łyżka płatków róży 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin ) Wykonanie Jabłka obrać ze skórki pokroić(...)Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą partie ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć nim dno formy.Podpiec 8-10 minut. Na ciepłe ciasto wyłożyc mase jabłkową ,Ubić na sztywno połowe porcji na bezę ,dodając stopniowo cukier ,ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru, Do momentu ,gdy masa będzie błyszcząca i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną

w mojej kuchni
Zdrowa szarlotka 258

sobie pomyślałam ,że przeszukam net pod kątem czegoś zdrowszego niż standardowe ciasto :) Jak zwykle znalazłam kilka przepisów ,zmodyfikowałam po swojemu i wyszła ....pachnąca cynamonem ,mocna krucha a jednak rozpływa się w ustach :) nie jest za wysoka a to sprawia ,że bardziej czujemy pyszny mus jabłkowy :) Składniki : - 150 g mąki pszennej krupczatki - 200 g maki pszennej typ 650 - 100 g zmielonych(...)nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut , nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy blaszkę z ciastem na 15 minut ,na tak zapieczone ciasto wykładamy mus jabłkowy i ścieramy na tarce (duże oczka) pozostałą część ciasta . Wkładamy do piekarnika i dopiekamy jeszcze 50 minut . Wyciągamy i studzimy, wyjmujemy z blaszki bo jabłka lubią nabrać posmaku metalu od blaszki

Wypieki Rene
Kruche Mini- Szarlotki 495

przepadam. Przepis podpatrzony na Słodkiej Stronie. Porcja na około 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli   Masa Jabłkowa: 1kg jabłek cukier Dodatkowo: tłuszcz do posmarowania foremek (margaryna/ masło) cukier puder do posypania Jabłka ścieramy na tarce o grubych(...)masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około pół godziny. Foremki smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie na ciasto kładziemy masę jabłkową.  Na wierzch babeczek układamy kratkę zrobioną z małych wałeczków z ciasta. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach (aż wierzch babeczek będzie ładnie zarumieniony). Posypujemy cukrem pudrem

Czerwona Porzeczka
Jabłecznik - szarlotka. 173

większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na pół godziny.  Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem.    Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka się(...)koniec dodać cukier (niekoniecznie) do smaku i zagotować. Pod koniec gotowania musu można dodać kilka kawałków jabłek i jeszcze chwilę pogotować - ale już nie rozgotowywać.   Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać lekko cynamonem.    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć

W kuchni u Moniki
SZARLOTKA Z NUTĄ POMARAŃCZY 118

Jest obłędnie pyszna i z całą pewnością będzie Waszą ulubioną! Spróbujcie !!! POTRZEBUJEMY:  KRUCHE CIASTO:  200 g zimnego masła 300 g przesianej mąki 100 g lub mniej cukru pudru 2 żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki. MASA JABŁKOWA ok. 6,7 miękkich jabłek na szarlotkę 2 łyżki brązowego cukru(...)blachę o średnicy 22, 23 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie na termoobiegu). Na podpieczony spód nakładamy masę jabłkową. Z pozostałego ciasta przygotowujemy kruszonkę dodając do niego 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych i 2 lub więcej łyżki cukru . Posypujemy ciasto kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20- 25 minut

WYSPA SZCZĘSLIWA
Szarlotka z bezą i złotą rosą 174

oczkach wprost do foremki. Uklepałam delikatnie. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieniło. Jabłka starłam na tarce, przesypałam do garnka z grubym dnem. Wstawiłam na mały gaz. Dodałam masło i czekałam, żeby się prażyło. Kiedy masa jabłkowa była już gorąca wsypałam do niej galaretkę. Wymieszałam i zdjęłam z gazu. Białka ubiłam na małych obrotach(...)obsypać bułką tartą, żeby nie nabrał zbyt dużo wilgoci z jabłek. Ja tego nie zrobiłam celowo, dzięki czemu moja szarlotka była cała wilgotna. Właśnie taką chciałam, Wyłożyłam masę jabłkową na spód ciasta, a na wierzchu rozłożyłam ubitą sztywną pianę. Blaszkę wstawiłam ponownie do piekarnika na 20 minut. Jeśli beza zbyt mocno się przypieka, można ją przykryć papierem do pieczenia

Kuchnia u Krysi
Bawarski sernik z jabłkami 153

sernik - 8 jajek - 8 łyżek cukru - 1 aromat waniliowy   Składniki na masę jabłkową: - 4 jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu   Oprócz składników na ciasto, masę sernikową i jabłkową potrzebne są jeszcze płatki migdałowe.   Najpierw wyrabiamy ciasto. Do robota wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przerzucamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy dociskając łyżką. Ciasto wstawiamy

Kuchenne Wariacje
Szwedzkie ciasto z jabłkami 208

brzegi formy Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane jabłka, mieszamy z kaszą manną i wykładamy na ułożoną wcześniej podstawę ciasta, tak aby masa nie dotykała brzegów ciasta we foremce Masę jabłkową posypujemy mieszanką imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej i przykrywamy pozostałą mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta. Układając je tak aby dokładnie zlepić brzegi, wszelki dziury w cieście dokładnie zlepiamy Ciasto(...)termoobiegiem ) lub 200 *C bez termoobiegu przez około 35-45 min, pieczemy do zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt ciapowata, bo wtedy mógłby zrobić się zakalec. Spód ciasta

Proste Potrawy
Ekspresowa tarta jabłkowa przepis 150

wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś fajny sposób?), 7 średniej wielkości jabłek, 5 g masła, 2 łyżki konfitury np morelowej czy pomarańczowej. Tarta jabłkowa przepis: Rozkładamy ciasto w formie na tartę. Obieramy 2 jabłka, kroimy je w kosteczkę i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu z dodatkiem masła i 2 łyżek wody(...)międzyczasie obieramy pozostałe jabłka i kroimy je w cieńkie plasterki. Podgrzewamy piekarnik do 180 °C (termoobieg 6). Za pomocą widelca robimy małe nakłucia w cieście na tartę. Rozsmarowujemy na nim uprzednio przygotowany kompot jabłkowy. Na wierzchu rozkładamy cieniutko pocięte plasterki jabłka. Wkładamy do piekarnika na 45 minut. Jednocześnie w małym garnku podgrzewamy naszą konfiturę morelową z dodatkiem odrobiny wody

MODA NA BIO
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 184

MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki(...)Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy nie musi być natłuszczona), formujemy też rancik z ciasta dookoła formy. Do rozwałkowania ciasta polecam folię spożywczą do przykrycia ciasta i puszkę groszku do rozwałkowania. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę jabłkową. Następnie ubijamy pianę z pozostawionych

Pora na pora
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 184

MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki(...)Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy nie musi być natłuszczona), formujemy też rancik z ciasta dookoła formy. Do rozwałkowania ciasta polecam folię spożywczą do przykrycia ciasta i puszkę groszku do rozwałkowania. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę jabłkową. Następnie ubijamy pianę z pozostawionych

Pora na pora
Kruchy z jabłkami 185

większą część wałkujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia (moja o wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i podsypanej bułką tartą. Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty mus jabłkowy (przygotowany jesienią do słoików, właśnie na takie ciasta). Jeśli nie mamy musu, to możemy kupić albo najlepiej samemu go zrobić przed przygotowaniem ciasta, szczególnie teraz kiedy jabłek(...)dostatek ;)Mus jabłkowy: jabłka kroimy na kawałki, przekładamy do garnka z odrobiną wody i cukru. To wszystko zagotowujemy chwilę i mus gotowy. Przed wyłożeniem go na ciasto należy przestudzić.Na koniec wałkujemy pozostałą 1/3 część ciasta i umieszczamy na mus. Możemy także utworzyć na wierzchu kratkę z wykrojonych pasków ciastaCiasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

upichcic
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ I OWSIANĄ POSYPKĄ 162

Prowadzenie strony powoduje, że przypominam sobie o daniach, których nie przygotowywałam przez kilka-kilkanaście lat. Jednym z nich jest ciasto z masą jabłkową i owsianą posypką. Swego czasu był to hit wszystkich przyjęć. Masa z jabłkowymi wiórkami jest niezwykle smaczna. W mojej rodzinie lubimy podać to ciasto bardzo mocno nasączone i z dużą ilością alkoholu, co powoduje, że jest

Przepisy Aleksandry
z jabłuszkiem i śliwką 132

Najlepsze dla dzieci, drożdżówka z jabłuszkiem albo ze śliwką :)  ( już połowa zjedzona)  Zaczynamy od zwykłego ciasta :) Mąka 1 kg, drożdże 1/2 kostki, masło 1/2 kostki, dwa jajka, szklanka curku, szklanka ciepłej wody. Oprócz ciasta trzeba coś dodać do bułek :) Mus jabłkowy, dżem śliwkowy... Ciasto dzielimy i "kulkujemy"  Nakładamy dżem, sklejamy i odkładamy sklejonym do spodu. Dla odróżnienia

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania