dwie równe części i każdą rozwałkować na placki o wymiarach blachy. Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć(...)garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu, do momentu aż się rozpadną. Podpieczony spód posypać bułka tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wyrównać. Masę jabłkową przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieProste i bardzo smaczne ciasto. Nie jest za słodkie- bo słodkość kremu została przełamana kwaskowatą masą jabłkową, do tego kakaowy biszkopt- całość komponuje się idealnie. Robiąc to ciasto zastanawiałam się dlaczego nazywa się ono Kilimandżaro i szczerze powiedziawszy nic nie wpadło mi do głowy. Może Wy macie pomysły skąd ta nazwa? Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamci(...)się składników. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni bądź też do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki łyżka masła Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno rondelka wyłożyć
Krakowskie smaki Animniejszych i większych łasuchów pyszny przekładaniec. Jabłkowa rolada pomiędzy orzechowym ciastem, trudno się jej oprzeć! Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier
Apetyczna babeczkaTort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :) Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 białko Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę i dodaj(...)przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką, do czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciasto przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą obręczy tortownicy wyciskaj
Kulinarna (nie)codziennośćjabłka to wiedziałam, że w końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego mi było trzeba. Mało pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę
Przysmaki Karolkizasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe. Składniki 300 g ciasta francuskiego 100 g szynki szwarcwaldzkiej 100 g szynki Jamon Serrano 100 g sera Danish Blue 2 cebule 2 łyżki śmietanki 36 % gałka muszkatołowa kminek mielony pieprz Przygotowanie Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem(...)Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach
R'n'G Kitchenobieramy, pozbawiamy gniazd nasienny i szatkujemy w plastry, układamy na zapieczonym spodzie ciasta, przesypujemy cynamonem i cukrem wg. uznania, skrapiamy sokiem z limonki. 3. Na przekładankę jabłkową ścieramy mniejszą część ciasta. Zapiekamy całość przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem
Apetyczna babeczkaCiasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec ok 35 min w 170'C Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm. Wystudzić i przekroić na dwa blaty . Masa jabłkowa : Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki . Dodać do nich wodę , sok , cukier i dusić na małym ogniu(...)pogotować , dodać na patelnię plastry jabłek , jedną warstwą . Gotować ok 20 sekund z każdej strony , zdjąć do wystudzenia . Podobne postąpić z resztą jabłek. Jeden blat ciasta korzennego wyłożyć do formy . Nałożyć równą warstwą masę jabłkową. Przykryć drugim blatem i dokładnie przykryć ubitą śmietaną. . Wierzch ciasta udekorować karmelizowanymi jabłkami. Smacznego : Polecam
Malinowa Kawiarenkarzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje. CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ /inspiracja: Magazyn Kuchnia ;/ 400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2/3 szklanki brązowego cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru 1/4 łyżeczki soli masa jabłkowa(...)wodą, pozostawiam na 7 minut, aby spęczniał. W rondelku podgrzewam masę jabłkową. Gdy zacznie bulgotać, zdejmuję z ognia, dodaję napęczniały agar-agar i mieszam dokładnie, aby rozpuściły się wszystkie grudki. Pozostawiam do chwili, aż zacznie lekko tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto. Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę. Pokrywam
W kuchni Karmel-itkizrobić jakieś inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie:naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym z karmelizowanymi orzechamiMuszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowały :)SKŁADNIKI Ciasto: 2 szklanki płatków owsianych2 szklanki mąki razowej2/3 szklanki wody1 szklanka mleka2 jajkaszczypta soliolej do smażenia Nadzienie1 słoiczek musu jabłkowego(...)ciasta.Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej patelniz obu stron na złoty kolor - trochę dłużej niżtradycyjne naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo zgęstnieje - dodajemy trochę mleka.Karmelizowane orzechy siekamyi mieszamy z musem jabłkowym.Smarujemy nadzieniem i składamy naleśniki. Oprószamy cukrem pudrem
Moje Kuchenne RewelacjeBlaszkę o wymiarach 22 x 37 wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Margarynę, mąkę, 3 jaja, cukier oraz proszek do pieczenia włożyć do miski, posiekać nożem i zagnieść ciasto. 3. Po wyrobieniu podzielić ciasto na 2 części. 4. Pierwszą część wyłożyć na dnie blaszki, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut na złoty kolor(...)musi odparować. Po około 30-40 minutach będą gotowe. 6. Ostudzone ciasto posmarować surowym białkiem z 1 jajka i posypać tartą bułką Nałożyć na nią mus jabłkowy, a na wierzchu ciasta ułożyć szachownicę. 7. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. 8. Szarlotkę piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. 9. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. 10. Podawać z filiżanką
W mojej kuchniciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche ciasto, warstwa rabarbarowo-jabłkowa zanurzona w lekko kokosowym budyniu, na to pianka. Czego można chcieć więcej? Wiem, że ciasto nie wygląda oszałamiająco w moim wydaniu, (obiecuje zmienić zdjęcie jak tylko upiekę
moj przepis naszklanki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy mus 1,5 kg jabłek cukier waniliowy do smaku, ok 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe. Banany obrać ze skórki i przełożyć do rozdrabniacza(...)zmiksować na gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotować jabłkowy mus. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać
Monia miesza i gotujedodać śmietany, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm. Drugą połowę ułożyć w formie ( u mnie 34 cm x 24 cm ), nakłuć i podpiec. Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem. Masę jabłkową wyłożyć równo na placku(...)przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie wypełnić ciastem, nakłuć w wielu miejscach. Upiec na złoty kolor ( w moim piekarniku to 50 minut w temperaturze 200-180 stopni ).Upieczony placek wyjąć, lekko schłodzić, zsunąć z blachy przy pomocy szerokiego noża na stolnicę.Najlepiej piec na tzw. blachach mazurkowych, które z jednej strony nie mają brzegu. Aby prędzej i łatwiej placek wyjąć
Kulinarne przemysleniadużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny comfort food(...)znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrze