ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:359/509)

SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 118

owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka

Rita creative
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 207

owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru

RITA food channel
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami 80

rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami , to zdecydowanie jedna z najlepszych tart, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jest po prostu obłędna! Każdy element się zgadza – idealnie kruche, maślane ciasto, duża ilość owoców, a całość harmonijnie uzupełnia się w słodko-kwaśnym smaku. Po prostu tarta idealna . Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami – przepis szefa kuchni Przepis na tę tartę rustykalną (zwaną(...)pomysłów i inspiracji. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Tarta od niechcenia Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami chodziła za mną od dłuższego czasu. Podoba mi się taka francuska nonszalancja przy jej przygotowaniu. Wkładanie ciasta do formy? Po co się tym przejmować. Dociążanie ciasta i nakłuwanie go widelcem? Żadna z tych czynności nie pojawia się w instrukcji przygotowania galette . Tu liczy się

Na-talerzu.pl
Ciasteczka “gęsie łapki” wg Aleex 95

burą aurę za oknem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasteczka. Przepis bazowy jest mi znany, piekłam je już dawno. To kruche maleństwa z dodatkiem białego sera, które przypominają ciasteczka francuskie – lekkie, o listkowanej strukturze. “Gęsie łapki” mają w swoim składzie także żółtka i niespotykany kształt, który przypomina pofałdowane łapki gąsek właśnie. I ten kształt, proponowany przez Joannę Krylę, niezwykle mnie(...)kawałki. 2. Dodać do masła biały mielony ser. 3. Wsypać mąkę i włożyć żółtka. 4. Wszystkie składniki posiekać nożem. 5. Przesypać całość na stolnicę i szybko zagnieść jednolite ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli składniki będą zimne i szybko zagnieciemy dokładnie posiekane produkty, podsypywanie nie będzie potrzebne. Jeśli produkty będą ciepłe, ciasto będzie się kleiło do stolnicy i podsypywanie

W mojej kuchni
Ciasto marchewkowo-kokosowe 268

Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy(...)formy przekładamy marchewkową masę, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 h do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, przez pół godziny studzimy w formie, następnie formę ściągamy, a ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch

My Culinary Art
Ciasto chlebowe ala pizza 178

domu gotowe ciasto chlebowe i zastanawiałam się co z niego zrobić, przejrzałam lodówkę i użyłam to co znalazłam. Ciasto chlebowe ala pizza Składniki: - 1 opakowanie ciasta chlebowego (ja kupiłam w Lidlu w tygodniu francuskim) - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 150 g sera mozzarella - 100 g polędwicy sopockiej - 125 g boczku wędzonego - 120 g sera gorgonzola Przygotowanie: Ciasto chlebowe rozwijamy, smarujemy koncentratem

Kulinarne życie
Dyniowa brioche na zakwasie 64

Listopadowa Piekarnia Amber spotkała mnie w jeszcze ciepłej i słonecznej scenerii, natomiast teraz już bliżej niż dalej do zimy. Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z dyniami

Moje Małe Czarowanie
Rustykalna tarta z figami czyli galette figowe 77

Tarta petarda, słodka, kremowa na kruchym, bardzo kruchym spodzie. Jest idealna do kawy, herbaty, czystka czy kubka kakao. Z lodami będzie znakomita. Polecam zatem bo pracy

Moje Małe Czarowanie
Keks 85

Dieta francuska: Śniadanie: seks i keks Obiad: keks i sex Kolacja: tylko sex Jeśli po tygodniu waga nie spadnie odstawić keks :P Artykuł Keks pochodzi z

Pieprzyć z Fantazją
Fougasse najlepszy przepis! 155

Fougasse to rodzaj francuskiego pieczywa przypominający liść monstery. Kiedyś już przygotowywałam podobne wypieki bazując na przepisie z gazety, ale niestety pieczywo zsychało się w przeciągu pół

SMYKWKUCHNI
Pszenny chleb bez wyrabiania (na drożdżach świeżych lub suchych) / No Knead Crusty Bread 104

wyrabiania na drożdżach suchych lub świeżych posmakuje każdemu wielbicielowi domowego pieczywa . Ten szybki chleb z chrupiącą skórką przypadnie do gustu zwłaszcza fanom włoskiej ciabatty lub francuskich bagietek. Poznajcie nową metodę wyrastania ciasta na chleb na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Mój domowy chleb pszenny to chleb bez wyrabiania - wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem

Lekcje w kuchni
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan 96

Boki Kotorskiej. Jest tu bardzo urokliwie i smacznie! Jeden przysmak, który koniecznie musi zostać spróbowany to  Peraška Torta . Cóż to takiego? Jest to w zasadzie ciasto, które smakiem może przypominać trochę francuskie makaroniki, zawiera bowiem sproszkowane migdały oraz troszeczkę likieru wiśniowego. Risan to kompletnie inna bajka. Położony kilkanaście kilometrów dalej od Perastu, w stronę Herceg Novi. Tutaj już zagląda

Roślinożerni urlopowicze
Krucha tarta z jabłkami 179

Zajadamy się szarlotkami, piekę jedną za drugą i co jedna to smaczniejsza. Ciasto z jabłkami - owocami jesieni to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dufinki z sosem czosnkowym 142

Dufinki czyli małe kulki ziemniaczane jako dodatek do mięs, sałat albo tak jak u mnie, podałam je z sosem czosnkowym. Moje są kształtu bardziej racuszków niż

Moje Małe Czarowanie
Clafoutis z czereśniami (Clafoutis alle ciliegie) 172

Clafoutis to nic innego niż zapiekane owoce w masie mleczno-jajecznej, smakiem przypominające zapiekany omlet z owocami. Clafouits jest lekki, puszysty i delikatny w smaku

La grande e la piccola cuoca
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 166

Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły

Di gotuje
Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną 290

Brioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z

Karo in the Kitchen
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 328

To ciasto wiele przechodzi – najpierw jest zaparzane, potem napowietrzane i uelastyczniane przez miksowanie z jajkami, a na koniec jeszcze pieczone. Ciasto ptysiowe jest naprawdę proste i

Karo in the Kitchen
Cytrynowa tarta 266

Święta, święta i po świętach. Szczerze przyznam, że chociaż Boże Narodzenie to dla mnie jeden z ulubionych okresów w roku, także pod względem kulinarnym, to jednak

Wyprawy kulinarne
Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż 167

Po raz kolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki

Moje Małe Czarowanie
Podwójnie dyniowe, wyczekiwane. 139

Dyniowe tosty francuskie z chałki* z camembertem i figą; dom. dżemem truskawkowym *domowa chałka dyniowa inspiracja  Widząc te gofry w tamtym roku, wiedziałam

More food, love and dreams
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 164

Kuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń

Karo in the Kitchen
Ciasteczka francuskie z owocami róży 145

Ciasteczka francuskie z owocami róży   Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - konfitura z owoców róży (u mnie Polska Róża) Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Ciasto dzielę na równe kwadraty. Na każdym z nich układam owoce z róży. Każdy kwadrat sklejam w coś w rodzaju sakiewki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Muffinki dyniowo-kakaowe 153

Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem   Ciasto dyniowe ze skorupką   Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa   Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą   Ciasto na jesienną chandrę   Dyniowe tosty francuskie   Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee   Masło dyniowe   Prosta zupa dyniowa   Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania