ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:359/509)

SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 152

Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
950. Domowa chałka, a z niej.. 196

    Kakaowe tosty francuskie z domowej chałki,  z dom. dżemem borówkowym i borówkami  Za poczęłam w końcu ten zapomniany dżem :D  

More food, love and dreams
664. Tost trochę inaczej.. w panierce! 226

Pieczony czekoladowy tost francuski w panierce z płatków śniadaniowych (lion) z truskawkami i jagodami ( potem jeszcze jogurtem z mascarpone) (inspiracja) Gdy tylko zobaczyłam tego tosta, wiedziałam

More food, love and dreams
Poniedziałek: Quiche z ziemniaków z łososiem i szpinakiem 166

dobry Niemiec z „Krzyżaków”, przyjaciel Zbyszka z Bogdańca:). Nazwa wywodzi się od słowa kuchen , co znaczy ciastko . To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków

Niedzielny kucharz
Tarta na kruchym spodzie (Pâte Sablée) 260

całą noc na mieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota za panieńskim hajlajfem. Teraz jestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto.     Potrzebujesz:   NA SPÓD 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 150 g mąki   NA WIERZCH śmietana 30% serek mascarpone

Matka Żywicielka
Cherry pie – krucha tarta z wiśniami 139

masła i oprósz bułką tartą, dzięki temu zabiegowi ciasto kruche po upieczeniu łatwo odejdzie od ścianek foremki. Z lodówki wyjmij 1 kulę ciasta, spłaszcz ją i rozwałkuj na większy okręg odpowiadający średnicy formy do tarty. Pamiętaj by ciastem oblepić równomiernie jednocześnie spód jak i boki blaszki do pieczenia. Po wyścieleniu formy ciastem, podziurkuj je widelcem. Piekarnik rozgrzej do temperatury(...)lodówki wyjmij drugą kulkę kruchego ciasta. Blat podsyp delikatnie mąką, ciasto włóż pomiędzy warstwę przezroczystej folii spożywczej i rozwałkuj. Z cienkiego płata kruchego ciasta wytnij nożem paseczki, którymi później ozdobisz wierzch tarty. Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, na spód rozsyp równomiernie mielone migdały. Wyłóż przygotowane wiśnie i ułóż kratkę z paseczków kruchego ciasta. Tak przygotowaną tartę ponownie wstaw

ProstePesto.pl
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 306

przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego obawiać.. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszamy! Składniki: (na 9 sztuk) 200g mąki tortowej + odrobina do podsypania 1 żółtko(...)dodajemy żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia.  Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy

Symfonia Smaków
Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem 199

porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 190 kcal Tarte flambée ze śmietanką crème fraîche, ciętym boczkiem i cebulą. Alzacka tarta na cieście chlebowym, przypominająca chrupiącą pizzę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SPÓD Z CIASTA CHLEBOWEGO 200 g mąki pszennej typ 450, 480 lub 500 2 łyżki oleju roślinnego 120 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej WYPEŁNIENIE TARTY(...)składników stopniowo wlewaj letnią wodę i olej, zagniataj dłońmi jednolitej konsystencji ciasto. Ciasto nie powinno przywierać i kleić się do dłoni, jeśli jest zbyt kleiste, dosyp niewielką ilość mąki. Ciasto rozłóż równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz pomóc sobie wałkiem kuchennym, co znacznie ułatwi rozłożenie ciasta na dużej powierzchni. WYPEŁNIENIE TARTY Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni

ProstePesto.pl
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 149

Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Ciasto to podstawa, do farszu możecie wrzucić wszystko. Quiche z

Niedzielny kucharz
Precle II 114

pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich, a może francuski wypiekał chleb po przygotowaniu bochenków zostało mu trochę ciasta. Postanowił zrobić przekąskę dla dzieci, które nauczyły się właśnie nowej modlitwy. Zwiną ciasto na kształt złożonych rąk do modlitwy, a w tamtych czasach modląc się

SprawdzonaKuchnia.pl
francuskie paluchy z cynamonem 171

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka cynamonu mielonego 2 łyżki masła 3 łyżki cukru dodatkowo: lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności

Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 206

Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko(...)się robi i wykorzystuje się całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru 400ml mleka 200g margaryny 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka zmielonej czarnuszki śmietanka Nadzienie:   łyżka masła 900g mrożonego szpinaku sól pieprz oregano 3 duże ząbki czosnku łyżka gęstej śmietany  Farsz

Wrzosowa Polana
Szarlotka z pigwą - pyszna 195

morele.Jesli ktos sie zastanawia szarlotka,czy jablecznik,ma juz odpowiedz,bo nasz polski jablecznik to ciasto ,ktore w swoim skladzie ma wylacznie jablka. Ciasto o nazwie charlotte russe stworzyl specjalnie dla Aleksandra I francuski cukiernik Maria-Antoine Careme. Nazwe swa zawdziecza ksieznej Charlotcie szwagierce imperatora,pozniejszej carycy. Dzisiejsza szarlotka ma wyjatkowy smak.Sprawil to dodatek oblednie aromatycznej pigwy,ktora nie tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym 201

Profiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym

Oryginalny smak
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach 86

kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania