ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:352/509)

Ruloniki z ciasta filo z orzechami i miodem 292

pyszne i wspaniałe, że po zjedzeniu jednej sięgniecie po następną. Najpierw co to jest filo i baklava. Filo greckie słowo „liść” to bardzo cieniutkie ciasto, troszkę podobne do francuskiego, jest tak cienkie, że ciężko je własnoręcznie zrobić. Filo jest często dostępne w większości w supermarketów. Oczywiście ciasto filo można zrobić samemu w domu. Baklava to tradycyjny grecki deser

Smaczne Potrawy
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM MIGDAŁOWYM 168

Rabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika, we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową. Dla 6 osób Przygotowanie: 40 min. Chłodzenie: 1godz. Pieczenie: 45 min. Składniki na ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Quiche z anchois 152

Quiche czyli francuska tarta z dodatkiem anchois czyli rybek zwanych też sardelami o wyrazistym smaku i aromacie, które świetnie podbijają smak dań – w tym przypadku naszej tarty. PRZEPIS NA QUICHE Z ANCHOIS Składniki na quiche z anchois: ciasto: 30 dag (1,5 szkl ) mąki żytniej 4 łyżki oliwy pół łyżeczki soli woda – tyle ile zbierze ciasto farsz: 1 cebula

Dorota Smakuje
Clafoutis z czereśniami 126

Dzisiaj chciałabym wam przybliżyć nie co klasyk kuchni francuskiej. Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem świeżych czereśni. Już od dawna chodziło mi po głowie, ale jakoś nie miałam ani czereśni pod ręką ani też pomysłu na zrobienie tego ciasta, i trochę bałam się że będzie zbyt płaskie w smaku. Nic bardziej mylnego, baza którą stanowią jajka oraz(...)wybitnych umiejętności. Trochę na pierwszy rzut oka baza przypominała mi hiszpański flan, a po upieczeniu konsystencja nie wiele odbiegała od tego by nazwać to jego francuską odmianą. Moja córka zjadła nie mal 3/4 ciasta tak jej smakowało.  składniki:  500 g czereśni wydrylowanych 125 g mąki typ 450/500 80  g cukru  20 g cukru z prawdziwą wanilią

vaniliowoczekoladowa
Jabłecznik na dwa ciasta 180

jabłecznik wyszedł cudem. Dziś  przyjechać ma moja mama, więc od rana krzątam się w kuchni. Miałam dwa ciasta gotowe w lodówce: francuskie i kruche i chciałam sobie zaoszczędzić czasu. No to wyjęłam tortownicę, posmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wstawiłam do piekarnika ciasto kruche, aby się lekko przypiekło

AZgotuj!
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 154

ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest kwintesencją tego czym jest dla mnie gotowanie - nieustannym poszukiwaniem i podróżą pełną niespodzianek.  Autorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w  smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie ze smakiem niezwykłym

KUCHARNIA
Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem. 151

jakieś spokojne miejsce, to na śniadanie na drugi dzień robi się wręcz znakomita. Myślę, że ciasto filo, do którego trzeba mieć trochę cierpliwości, można zastąpić ciastem kruchym (może też francuskim), ale pobawić się w układanie warstw mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta filo

zadanie-gotowanie
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 128

Imprezowe dania na Andrzejki Ciasta i ciasteczka na Andrzejki Ciastka francuskie Wąsy Ciasteczka z wróżbą Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Ciasteczka z makiem białym – Łatwe Ciasto cynamonowe z daktylami Pyszne Jabłecznik z bezą Prosty przepis na ciasteczka Tarta z galaretkami Ciasto z melonem Ciasto czekoladowe z awokado Rogaliki z marmoladą Sałatki na Andrzejki Sałatka z selerem konserwowym Kalafior z pesto

Dorota Smakuje
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 160

prawda (Czy w Turcji obchodzą Walentynki? Być może to tylko plotka zrodzona z dość jednoznacznie kojarzących się nazw).   Hanım göbeği robi się z ciasta parzonego , które jest raczej wynalazkiem francuskim a nie tureckim. Technika przygotowywania pączków z ciasta parzonego trafiła do tureckich cukierni dopiero w XX wieku, zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą

Chilli Czosnek i Oliwa
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 119

Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem     Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką     Kasia  Risotto z soczewicą i kurczakiem     Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy z chia

Magiczne Życie Marty
Wegańskie tosty francuskie 126

francuskie potrzeba chleba i ciasta, w którym będzie on zanurzony. W skład ciasta wchodzi mleko roślinne, banan i mąka. Po zanurzeniu chleba w takiej mieszance wystarczy wrzucić go na patelnię i przypiekać z obu stron. Potem tylko posmarować dżemem, dodać jakieś owoce i można cieszyć się pysznym słodkim śniadaniem.  Wegańskie tosty francuskie Składniki (na ok. 3 porcje(...)pieczenia, cynamon  i sól zmiksuj razem za pomocą blendera.  Rozgrzej patelnie z nieprzywierającą powłoką z odrobiną oleju i zmniejsz ogień.  Zanurz kromki pieczywa w cieście i smaż z obydwu stron, aż się zarumienią.  Smacznego

wegujemy
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 444

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
Creme brulee z matcha 95

Creme brulee z matcha to wykwintny deser dla miłośników zielonej herbaty matcha. Ma bardzo ciekawy smak i kolor. To francuski deser, przygotowywany na bazie jaj, śmietany

Dorota Smakuje
Kubeczkowe ciasto jogurtowe 115

przygotowanie łącznie z upieczeniem nie zajmie Wam więcej niż godzinę czasu. Przepis na szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe, nazywane w oryginale le gâteau au yaourt, pochodzi z kuchni francuskiej, pierwsze receptury na to ciasto pojawiły się około 1950 roku. Jego wyróżnikiem jest wykorzystywanie kubka po użytym do ciasta jogurcie, jako miarki do pozostałych składników - stąd właśnie tak popularna także w Polsce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata