Creme brulee z matcha to wykwintny deser dla miłośników zielonej herbaty matcha. Ma bardzo ciekawy smak i kolor. To francuski deser, przygotowywany na bazie jaj, śmietany
Dorota Smakujeprzygotowanie łącznie z upieczeniem nie zajmie Wam więcej niż godzinę czasu. Przepis na szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe, nazywane w oryginale le gâteau au yaourt, pochodzi z kuchni francuskiej, pierwsze receptury na to ciasto pojawiły się około 1950 roku. Jego wyróżnikiem jest wykorzystywanie kubka po użytym do ciasta jogurcie, jako miarki do pozostałych składników - stąd właśnie tak popularna także w Polsce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTarta jest bardzo popularnym wypiekiem kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła
Mechanik w kuchnipatrzy na mnie w ten specjalny sposób, kiedy wiem, że mamy ochotę na to samo, szybko wyskoczyć do sklepu żeby kupić to, czego brakuje i upiec jakieś ciasto. Dziś padło na francuski szybki specjał, Clafoutis. Zestawienie jest jak dla mnie idealne, kwaśne wiśnie z podprażonymi migdałami i cukrem pudrem na wierzchu. Mmm, po prostu niebo w gębie! Generalnie Clafoutis
Przepysznik - BLW i nie tylkorokitnikiem. Idealna sprawa jeśli kupiliśmy ciasto drożdżowe, ale zjedliśmy tylko kawałek a reszta nie jest już taka świeża. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę (może być spokojnie “wczorajsze”) jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii džem z rokitnikiem odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa Jak przygotować tosty francuskie z owocami? Jajko(...)śmietanę i wanilię mieszamy razem widelcem. Przygotowujemy kanapki z ciasta drożdżowego. Pomiędzy 2 kawałki ciasta wkładamy owoce i dużą łyżkę rozsmarowanego dżemu z rokitnika. Każdą kanapkę obtaczamy w śmietanie z jajkiem. Smażymy z każdej strony (aż będzie rumiana). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Tosty francuskie z rokitnikiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneClafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę
Pyry na Gazpotem nadeszły ferie, z nimi wyjazd i nastała przerwa... Ale już biegnę nadrabiać :) Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest Bougatsa? To cudowne ciasto (coś jak kremówka) tylko, że w greckim wydaniu! Banalne do zrobienia jak inne greckie potrawy. Chrupiące ciasto filo (choć z francuskiego też powinno wyjść), krem waniliowy z kaszy manny który aż wypływa z Bougatsy i duuużo cukru pudru. Smak, który przywiozłam niedawno z Grecji. Idealne na deser, ale i śniadanie. Bo dlaczego by nie zaczynać
Czarnawisienkaukładać na ręczniku papierowym. Gdy wystygną przekładać na półmisek. Gotowe faworki są kruche i bardzo słodkie :) „ Wziąć 1 łut mąki, 8 żółtków, ¼ masła, ½ cukru y filiżanka wina francuskiego. zrobić z tego ciasto. Wyrobiwszy go, rozwałkować na tylec noża grubości, krajać go potem kółkiem od pirogów w kawałki na palec długie, a na trzy palce szerokie, w tey szerokości ciasta trzy
królestwo garówOstatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do francuskiego. Jednak najlepsze w nich jest nadzienie - na pierwszy rzut oka wygląda jak czekolada, a w rzeczywistości są to zmielone orzechy i kakao. Jedne z najlepszych rogalików, jakie udało mi się upiec;) Polecam
Z miłości do słodkościBardzo mi się spodobała zabawa w Weekendową Cukiernię , dlatego i teraz chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia i bardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę . Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie
In my kitchenIdealny deser dla wielbicieli bardzo popularnego francuskiego tortu o nazwie Dacquoise. Ciasto Dacquoise to bardzo uzależniający wypiek, który chyba każdy uwielbia. Przygotowane jest na kakaowym biszkopcie, przełożonym masą z dodatkiem daktyli i orzechów. Wierzch ciasta to delikatna beza, która stanowi idealne wykończenie dla tego wypieku. Ciasto dakłas jest niesamowicie eleganckie i pięknie prezentuje się na talerzyku. Dodatkowo smakuje obłędnie
Alle Dobre!Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie: ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis(...)przypisują sobie także Chińczycy. Pierwsze naleśniki przyrządzano już w IV w. p.n.e. z ciasta ryżowego i jedzono na wytrawnie, z mięsem lub warzywami. Włosi uważają, że naleśniki, takie, jakie znamy dziś, powstały we Florencji i wraz z Katarzyną Medycejską w XVI wieku wyemigrowały na dwór francuski a stamtąd na podbój całej Europy. Nad Sekwaną rozpowszechniły się jako crêpes . Są lubiane
smakowitehistorie.comKratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie: ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis(...)przypisują sobie także Chińczycy. Pierwsze naleśniki przyrządzano już w IV w. p.n.e. z ciasta ryżowego i jedzono na wytrawnie, z mięsem lub warzywami. Włosi uważają, że naleśniki, takie, jakie znamy dziś, powstały we Florencji i wraz z Katarzyną Medycejską w XVI wieku wyemigrowały na dwór francuski a stamtąd na podbój całej Europy. Nad Sekwaną rozpowszechniły się jako crêpes . Są lubiane
smakowitehistorie.comKiedy po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta, które przygotował mój kolega Daniel, aspirujący na jednego z moich ulubionych cukierników, niemal płakałam ze szczęścia. Miękkie, rozkosznie słodkie i rozpływające się w ustach...jak mogłam wcześniej nie znać tego wypieku? Historia tego ciasta sięga XVw., kiedy pewien kuchmistrz z francuskiego Bourges wymyślił na cześć króla Karola VII pain d'épieces , czyli chleb(...)czekoladą). To smak bożonarodzeniowej błogości w każdym kęsie. Do tego filiżanka gorącej kawy i można się rozmarzyć o spacerze po francuskich uliczkach, lawirując między płatkami śniegu i dźwiękami kataryniarza spod rozświetlonej milionem światełek wieży Eiffla. Przygotowanie samego ciasta nie trwa dłużej, niż 15min, dlatego zdążą go przyrządzić nawet ci, którzy ścigają się z czasem do samych Świąt. Możecie wzbogacić swój
Kuchnia w Słońcu Skąpana