ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:345/509)

Chleb francuski wiejski na drożdżach 108

wyrabianie i mieszanie to w sumie zaledwie ok 30 minut, natomiast więcej czasu zajmuje czekanie aż ciasto wyrośnie. Przygotowując go bazowałam na przepisie J. Hamelmana na chleb francuski wiejski. Pracę z ciastem rozkładam sobie na 2 dni. Wieczorem nastawiam zaczyn, który wyrasta przez 10-12 godzin, następnie dosypuje mąkę i wlewam wodę, mieszam i zostawiam na autolizę na 20 minut(...)zależności od konsystencji ciasta. Podczas składania i formowania ciasta nie należy go zbyt mocno zgniatać, pozwoli to uzyskać ciekawy miękisz. Jeśli nie posiadamy kamienia do pieczenia pizzy/chleba, można upiec go na pokrywce od naczynia żaroodpornego, w garnku żeliwnym albo na blasze z wyposażenia piekarnika. Rozgrzewamy je razem z piekarnikiem. Chleb francuski wiejski na drożdżach Składniki: zaczyn: 250g mąki

Obiad gotowy
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 201

punkt należy ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia

psgotujemy
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 365

Proste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie!  Smacznego i zapraszam! CIASTO SKŁADNIKI: - 250 g mąki włoskiej - 100 ml wody letniej - 50 g masła - 2 żółtka - sół

SMYKWKUCHNI
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 287

bułki i chleby, np. foccacia.   TYP 400-450 pszenna – mąka tortowa. Mocno zmielona, przesiana, delikatna, lekka jasna mąka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do lekkich ciast biszkoptowych i francuskich.   TYP 450 pszenna – mąka krupczatka . Mocno kaszkowata, z widoczną bardzo drobną granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek

Karo in the Kitchen
Francuskie naleśniki crepes – najlepsze ciasto 97

sosem karmelowo-pomarańczowym i z dodatkiem odrobiny likieru pomarańczowego. To tzw. crepes Suzette. Prawdopodobnie najsłynniejsze naleśniki świata. Jednak samo cieniutkie ciasto sprawdzi się doskonale z każdym nadzieniem lub sosem. Jeśli więc jeszcze nie znasz przepisu na klasyczne francuskie naleśniki crepes, koniecznie go wypróbuj. Składniki: szklanka mąki pszennej 3 duże jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli(...)konsystencji gładkiego, lejącego się ciasta. Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą. Jeśli chcesz, możesz natłuścić ja lekko masłem klarowanym. Ważne, żeby ilość ciasta nakładanego na patelnie była na tyle niewielka, by gotowe naleśniki były naprawdę cieniutkie. Smaż z obu stron aż do lekkiego zarumienienia. Na koniec dodaj ulubione dodatki. Smacznego! Artykuł Francuskie naleśniki crepes – najlepsze ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne rogaliki z nadzieniem orzechowym 90

nadzieniem. Błyskawicznie znikają i ciężko skończyć na jednym. Przepis na ciasto znany chyba każdemu od wieków. Trzy składniki, które dają bardzo dobry efekt – ser, mąka i masło. Ciasto wychodzi jakby francuskie, lekko kruchawe. Ładnie się rozwarstwia. W mojej kuchni debiutowało lata temu w postaci zginanych na pół ciasteczek z kawałkiem jabłka w środku. Ciasto jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu

Mieszam w Garnku
Galette z brzoskwiniami 152

Galette to termin z kuchni francuskiej opisujący dość swobodne wypieki w okrągłym kształcie z kruchego ciasta. Termin Gatelle określa jednak nie tylko ciasta, ale również powszechnie znane w kuchni francuskiej naleśniki z mąki gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak

Słodki Kompromis
Napoleonka 343

chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie – pod warunkiem, że przed pieczeniem będzie mocno schłodzone. Waniliowy krem jest aksamitny i co istotne – tak prosty, że przygotujemy go w zaledwie 10 minut. Pyszne, treściwe ciasto

Poezja smaku
Rurki z kremem 168

Deser, który można przygotować na wiele sposobów – z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego, waflowego. Nadzieniem może być bita śmietana, krem budyniowy, karpatkowy… i nie tylko. Samo przygotowanie rurek raczej nie przysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek

mojewypiekiinietylko
Warkocz klonowy 381

Opis: Połączenie syropu klonowego z delikatnymi, prażonymi orzechami, to niebiańskie połączenie. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 kostki masła

Ciastka i ciasta
paluchy serowo maślane 154

płat gotowego  ciasta z biedronki  na pizze ,lub francuskiego(...)Wykonanie :,ciasto rozkladamy ,smarujemy roztopionym maslem-ja mialam jeszcze zamarznięte roladki  masla i pietruszki i tu je wykorzystałam-posypujemy startym serem -u mnie parmezan- ,tniemy paski i składamy na pół i skrecomy... .Gotowe,Smacznego...ja je jem z sosem salsa

w mojej kuchni
Rurki z bitą śmietaną 180

Rurki ze śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace

Kulinarny Pamiętnik
Clafoutis z jabłkami 135

Kiedy po raz pierwszy (lata temu) przygotowałam i postawiłam na stole clafoutis usłyszałam “no czasem ciasto nie wyjdzie” tylko to nie zakalec! Clafoutis to francuski deser, owoce w cieście, ciasto jakby naleśnikowe, w którym zatopione są rozmaite owoce. Uwielbiają je dzieciaki, ja najczęściej wyjadam z formy sporą łyżką do szklanki mleka… pycha! Nie każdemu przypadnie taka konsystencja

Zasmakuj Kuchni
Placek ze śliwkami - drożdżowo francuski placek ze śliwkami 116

Ciasto drożdżowe-francuskie, delikatne, wspaniałe i na nim owoce pokryte skameralizowanym cynamonowym cukrem. Pycha :) 500 g mąki krupczatki, 80 g cukru, 15 g drożdży, 170 ml mleka, 2 jajka, 60 g masła, 160 g masła, 1 jajko do smarowania ciasta, 700 g śliwek (u mnie węgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema

królestwo garów
Szarlotka Pani Ogonowskiej 127

ubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich cukier puder . Na podpieczone ciasto nakładamy mus jabłkowy , na niego warstwę ubitych białek . Schłodzone w lodówce ciasto kruszymy i posypujemy na warstwę ubitych białek . Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach (grzałka górna i dolna). Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w piekarniku na pół godziny bez otwierania go, a następnie odstawiamy(...)Szarlotka Pani Ogonowskiej może być przygotowana również z innym musem lub mieszanką owoców takich jak jabłko, gruszka, pigwa. Szarlotka pochodzenie przepisu Ciasto to nazwę swą zawdzięcza królowej Charlottcie, a autorem ciasta był  Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik [1] . W wersji podstawowej szarlotka to ciasto półkruche lub kruche z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek . Chociaż oryginalna

WegePrzepis

Proponowane wyszukiwania