ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:692/1038)

Indyjskie chlebki drożdżowe 143

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, zaczyn drożdżowy, jogurt roztrzepany z olejem, jajkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10 minut. Formujemy kulę, delikatnie nacieramy niewielką ilością oleju, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto(...)zagniatamy ponownie na podsypanym mąką blacie, dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placek, rozciągając ciasto na boki. Rozgrzewamy mocno patelnię (żeliwna  lub grillową), na suchej kładziemy placek i przypiekamy, aż miejscami zacznie się przypalać, po czym odwracamy i dopiekamy. Artykuł Indyjskie chlebki drożdżowe pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Rogale marcińskie krok po kroku-najlepsze (ciasto, nadzienie, formowanie) FILM 120

Witam Kochani, tradycyjnie przed 11 listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie.  Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 148

propozycję na drożdżówki z rabarbarem bądź rabarbarem i truskawkami, wedle uznania :) Postanowiłam też tym razem umieszczać zdjęcia z samego przygotowania dań, ciast aby było wam łatwiej odwzorować przepisy. Składniki: 400 g mąki pszennej - użyłam specjalnej mąki do wypieków drożdżowych 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 75 g roztopionego i ostudzonego masła 3/4 szklanki (pojemność szklanki 250 ml ) ciepłego mleka(...)przykrywając rozczyn ściereczką. Do dużej miski przesiewamy dwukrotnie mąkę, dodajemy same żółtka, pozostałą część cukru, wlewamy rozczyn, który powinien nam podwoić swoją objętość, dodajemy ciurkiem mleko, wyrabiając już rękoma ciasto, tą samą czynność powtarzamy z roztopionym masłem. Wlewamy ciurkiem i rozrabiamy.  Ciasto należy tak długo wyrabiać i ugniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dodać

W Moim Magicznym Domu
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 218

żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe z masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma

Mania Gotowania
Drożdżowa pychotka 140

odkrycie- pyszna, łatwa w przyrządzeniu, lekka drożdżowa pychotka! Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag masła, 4 jaja, ½ szklanki cukru, 1 szczypta soli, 5 dag płatków migdałowych, Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, mleko, jaja, stopione masło, cukier i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto ręką i pozostawić do wyrośnięcia

Tradycyjna Kuchnia
Karmelowa babka z krówkami 140

Wielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej

Korniszonki
Wielkopolskie pyzy 221

odrobiny mleka, cukru i szczypty mąki przygotowujemy zaczyn. W sporej misce (np. szklanej lub plastikowej) umieszczamy mąkę, mleko, roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn i całość wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kulki. Na garnku z gotującą wodą umieszczamy sitko wyłożone ściereczką, na którym umieszczamy uformowane pyzy (trzeba pamiętać, że ciasto rośnie

Szybko Tanio Smacznie
Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru 102

Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne włoskie ciastka drożdżowe torcetti. Ciastka te są idealną przekąską do kawy, ciepłego mleka lub kakao, a nawet do wina. Można je obtoczyć w cukrze białym lub trzcinowym, można też posypać wiórkami kokosowymi lub drobno siekanymi migdałami. Polecam Składniki na około 25-30 ciasteczek: – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 120ml ciepłej(...)miseczki, zalać 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na około 5-10 minut. Mąkę przesiać razem z solą do głębokiej miski, dodać drożdże i resztę wody i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Następnie, do wyrośniętego ciasta dodać miękkie masło i dokładnie wmieszać masło

Smaki Armine
Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru 114

Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne włoskie ciastka drożdżowe torcetti. Ciastka te są idealną przekąską do kawy, ciepłego mleka lub kakao, a nawet do wina. Można je obtoczyć w cukrze białym lub trzcinowym, można też posypać wiórkami kokosowymi lub drobno siekanymi migdałami. Polecam Składniki na około 25-30 ciasteczek: – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 120ml ciepłej(...)miseczki, zalać 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na około 5-10 minut. Mąkę przesiać razem z solą do głębokiej miski, dodać drożdże i resztę wody i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Następnie, do wyrośniętego ciasta dodać miękkie masło i dokładnie wmieszać masło

Smaki Armine
Chleb polski pszenno-żytni 200

dwóch osobno przygotowanych zaczynów: żytniego na zakwaszonej mące i pszennego na drożdżach, tzw "podmłody". Podmłoda to rodzaj zaczynu drożdżowego, którego zadaniem jest: -rozmnażanie drożdży, -nagromadzenie dużych ilości substancji smakowo-zapachowych produkowanych przez drożdże, -uplastycznienie (rozmiękczenie) mocnego glutenu i poprawienie wydajności ciasta. Chleb piekłem dokładnie wg receptury podanej na blogu Adama Piekarza: Chleb polski lata 70-90 Pieczony był w zwykłym(...)upieczeniu po ostygnięciu bochenka na skórce pojawiły się charakterystyczne pęknięcia Przepis podaję za Adamem Piekarzem: 1 faza podmłoda i kwas nastawione jednocześnie (oczywiście osobno): podmłoda czyli rozczyn drożdżowy 80 ml woda o temp 24-26oC  10 g drożdże świeże lub 3 g drożdże suche 100 g mąka pszenna typ 750  drożdże starannie rozprowadzamy w wodzie , dodajemy

Przepisy na domowy ser i chleb
SZWEDZKIE BUŁECZKI KARDAMONOWE 109

szklance mleka i 1 łyżce cukru. Mieszamy. Odstawiamy na trochę aż drożdże urosną. Do przesianej mąki dodać rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko, cukier, sól o kardamon. Ugniatamy. Na sam koniec ugniatania dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok 2 godzin żeby urosło. Przygotowujemy farsz kardamonowy: Utrzeć masło, cukier i kardamon

Kuchnia w oparach
Babka wykwintna 73

Babka wykwintna to pyszna drożdżowa babka z 10 żółtek. Jest przepyszna! Dodatkowo polana adwokatowym lukrem – petarda! Czas wykonania: 4 h (w tym 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy) Składniki: 10 żółtek 330 g mąki pszennej 160 g cukru 70 g masła 160 ml mleka 30 g drożdży 1 cukier waniliowy 3 łyżki posiekanych(...)adwokatu migdały, orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić. Gdy ciasto podwoi swą objętość przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Babka wykwintna 177

Babka wykwintna to pyszna drożdżowa babka z 10 żółtek. Jest przepyszna! Dodatkowo polana adwokatowym lukrem – petarda! Czas wykonania: 4 h (w tym 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy) Składniki: 10 żółtek 330 g mąki pszennej 160 g cukru 70 g masła(...)Przygotowanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżówki z konfiturą z dyni 154

cukru, odstawić na kwadrans aby drożdże ruszyły. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i żółtko. Gdy rozczyn drożdżowy ruszy dodać do niego resztę cukru i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia, połączyć z mąką i ciepłym tłuszczem. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, jeśli lepi się do dłoni podsypać mąką. Ciasto zostawić w misce przykrytej szczelnie folią do żywności

Apetyczna babeczka