ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:686/1038)

Strucla z rabarbarem i amarantusem 147

znowu rabarbar :) Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżową struclę z rabarbarem i amarantusem. Pomysł zaczerpnęłam ze strony ' Weekendy w domu i ogrodzie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 płaska łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 250 g mąki  8 g cukru wanilinowego szczypta

My Culinary Art
Chleb pszenny z prażoną cebulką 97

Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to pozycja idealna dla Was. Niby zwykły pszenny chleb , a jednak tak inny w

Bardzo Gruby Smok
Chleb pszenny razowy 69

Znudził Ci się zwykły pszenny chleb ? Chcesz trochę odmiany? Smok poleca chleb razowy. Jest równie prosty do upieczenia, a przy tym ma inny świetny smak. Najlepsze

Bardzo Gruby Smok
Norwegia - Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi 81

jako wegetarian) to skoleboller, czyli kardamonowe bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi po prostu pokochaliśmy. Przyszedł więc czas na ich zweganizowanie w domu.  Składniki (na 8 bułeczek): Ciasto   12 g świeżych lub 5 g suchych drożdży  165 g mleka sojowego  25 g cukru 275 g mąki  2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 25 g margaryny(...)cukru, kardamon i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy tłuszcz i dodajemy do suchych składników. Następnie wlewamy pozostałe mleko i drożdżowy zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - najpierw łyżką, później ręka przez kilkadziesiąt sekund - ciasto powinno być klejące.  4) Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski i posypujemy z wierzchu mąką. Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce

Roślinożerni urlopowicze
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 342

zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca. Wspomnę tylko, że inne ciasta też się same nie upieką!   Ja to wszystko rozumiem i jeśli ktoś ma czas to bardzo polecam rozłożyć sobie przygotowania świąteczne na cały grudzień(...)jest bardzo popularna w wielu rejonach polski.     Na waszym stole nie może zabraknąć przekąski PASZTECIKÓW DROŻDŻOWYCH z kapustą i grzybami lub podobnej, ale szybszych w przygotowaniu PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO   Jako przystawkę proponuje sałatkę tym razem z  WARZYW KORZENIOWYCH Z MUSEM Z MAKRELI   Kolejną potrawą która

kuron.com.pl
Cieniutkie ciasto na pizzę 122

Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest. Składniki: Na dwie pizze o średnicy ok 35-40cm lub 3 mniejsze 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki(...)wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy.   3. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy.  4. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę

Kuchnia w czekoladzie
Puchate Rogale z marmoladą 130

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
Rogaliki zatapiane 54

Rogaliki zatapiane Kruche z wierzchu i mięciutkie, maślane w środku. Pyszne rogale nadziane ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym. Niebo!       Składniki: 25g świeżych drożdży

Blog z Apetytem
Przepis na ROGALIKI śniadaniowe - MAŚLANE! 77

dziecka.      Dziś Agnieszka proponuje zrobić maślane rogaliki śniadaniowe. Rogaliki maślane lub rogaliki drożdżowe mają szeroki zakres zastosowań w naszym menu.      Przepis na rogaliki drożdżowe jest bardzo prosty choć trochę trwa, bo trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto.      Tylko nie stójcie i nie patrzcie się jak rosną, bo rogaliki śniadaniowe

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Drożdżowa chałka z pomarańczą. Chałka na świąteczne śniadanie! 99

Maślana i bardzo aromatyczna chałka, idealna na świąteczne śniadanie, zachowuje idealną świeżość przez dwa dni. Chałka pachnie obłędnie, to zapach cytrusów i pomarańczy, skojarzył mi się

SMYKWKUCHNI
Pizza domowa - ciasto i dodatki 81

Najlepsza pizza domowa — przepis na ciasto i dodatki. Pizza domowa na cienkim cieście, która z wierzchu jest przyjemnie chrupiąca, a w środku delikatnie miękka. Z umiarkowaną

Kuchcik gotuje
Prosta chałka z truskawkami 104

Wyłożyłam kawałki truskawek na wierzch chałki. Jednak nie krępujcie się, możecie dodać je także do ciasta. Ja chciałam mieć śniadaniowe pieczywo, dlatego truskawki są tylko na

Kucharzyca
Omlet z ciecierzycy 133

pieczenia, pieprz łyżeczka oliwy (5g) + kromka (35g) chleba żytniego + duży pomidor Sposób wykonania: Mąkę z ciecierzycy wymieszaj z proszkiem do pieczenia, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, czarną solą oraz pieprzem. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Potem odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wlej ciasto i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć

365 dni dookoła kuchni
Bułki preclowe 118

Te bułki najpierw się gotuje a potem piecze. Trochę z nimi "zabawy" ale warto potem zajadać pyszne bułeczki na śniadanie z serkiem czy masełkiem

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki Piernikowe Z Powidłami 136

łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką. Odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Rogaliki Z Dżemem rabarbarowym 171

drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości. 4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy

Gotowanie...to proste !
drożdżówki zawijane z serem 132

rozrabiam z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawiam w ciepłe miejsce, by "ruszyły". Mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, żółtka, olej, mleko i zaczyn drożdżowy umieszczam w misce i wyrabiam mikserem, końcówką z hakami, na gładkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Twaróg miksuję z cukrem, wanilią, jajkiem i suchym budyniem (do masy twarogowej możecie dodać otartą skórkę

babka w formie
Pączki z białego sera 171

Pączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki brioche 138

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki

Ciastkozercy
DROŻDŻÓWKI KAKAOWE Z MALINAMI 118

łyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu. Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić. Dolać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić do momentu aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić

Kuchnia w oparach
BUŁKI KAJZERKI 241

świeżo upieczonego pieczywa, który jeszcze na długo utrzymuje się w całym domu !  Przepis jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉 SKŁADNIKI: Zaczyn drożdżowy:  1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 3 g suszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody

Marcepanowa kuchnia
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 116

łyżkę cukru mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu

Marcepanowa kuchnia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 134

cukru i odstawić na 15 -20 minut. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła

Agusiowe smakołyki
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową. 183

Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą skórkę i bardzo delikatny i zwięzły miękkisz. To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam. Składniki roztworu solno–drożdżowego: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Składniki ciasta (na 10 bułek): 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru

Codziennik Kuchenny
Drożdżowe racuszki z bananem i serkiem wiejskim 164

lubicie racuszki, placuszki i wszelkiego rodzaju naleśniki. W tej zakładce znajdziecie już mnóstwo smakowitych przepisów na te słodkości, a od dziś również i drożdżowe racuchy z bananem i serkiem wiejskim. Banan i serek dodajemy do ciasta w postaci zblendowanej, więc nie znajdujemy w racuszkach kawałków owoców i sera. Kochani wypróbujcie! Składniki: (na ok. 10 sztuk) 100 ml letniego mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 861

Boskie racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek.  - Wystarczy dobrze wymieszać razem wszystkie składniki i dać ciastu wyrosnąć. - Super prosty i krótki skład. - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Nie są tłuste, więc smakują cudownie również po przestygnięciu. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły

AniaGotuje.pl
A z babką czekoladową było tak..... 104

odpowiedniego przepisu który ukazałby piękno foremki .... to nie było łatwe.... M lubi baby.... jak to zazwyczaj u mężczyzn bywa... M lubi drożdżowe baby. Takie pięknie wyrośnięte i puszyste.... :) Moja jedyna córka nie lubi ciast zapychających, ale lubi ciasto czekoladowe... I zaświtał mi pomysł. Pamiętam jak babcia mojej koleżanki do ciasta dodawała oranżadę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki na jogurcie 153

czasie mąkę przesiać do misy z miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę przerobić i rozwałkować na grubość

Ala piecze i gotuje
CHAŁA PURIMOWA 123

Składniki 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 500) 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl mleka 150 g roztopionego masła 1 jajo

OliveandThyme
DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 206

Składniki ciasto opakowanie drożdży suszonych 375 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 235 ml mleka 55 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru cukru nadzienie

OliveandThyme
Focaccia z oliwkami 186

Ten drożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami

dolcevitainmykitchen
Bułeczki brioche 147

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki

Ciastkozercy
Chlebek z serem i ziołami wypiekany na śniadanie 158

cukrem, łyżką mąki  i 50 ml  wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiej do salaterki, dodaj  sól,  zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki Mikserem połącz składniki na gładką masę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma. Farsz:  Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmażaj na łyżce masła

Gotuj Sam!
Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą 219

cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe mini pizze 637

Dziś nadszedł ten dzień i  mam dla Was propozycję na pyszną kolację lub drugie śniadanie albo przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Małe drożdżowe pizze, a'la bułeczki z prostym, aczkolwiek pysznym nadzieniem. Naprawdę polecam!  Ciasto:    3 szklanki mąki pszennej,  30g świeżych drożdży,  szklanka wody,  łyżeczka soli,  łyżeczka cukru,  2 łyżki oleju

Z miłości do słodkości
Bułki śniadaniowe 250

posmarowania wierzchu Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko

Bullio
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 148

cukier waniliowy, dodałam żółtka i utarłam na puszystą masę. Do utartych żółtek wsypałam przesianą mąkę,   resztę mleka, wystudzone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.   Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie nieprzywierające do rąk ani do miski ciasto. Przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.     Formę do pieczenia baby wysmarowałam masłem. Do konfitury

Kuchnia u Krysi
Pizza ze szparagami na puszystym cieście 134

Uwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła

Smakołyki Asi
pizzerinki-kwiatki ze szpinakiem 174

Ponieważ szpinak uwielbiam, w każdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje. W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super! Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. składniki: ciasto: 25 świeżych drożdży 200 ml ciepłe wody łyżka oleju łyżeczka soli 350 g mąki chlebowej nadzienie: 250 g mrożonego szpinaku 150 g ricotty cebula

6niebo
Rogaliki drożdżowe 150

     Lubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym

Wrzosowa Polana
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 174

bazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się z dużym wkładem pracy.  Hokkaido to japońska dynia niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka

Roślinna - blog wegański
Drożdżowe rogaliki z budyniem 127

Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao. Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru

e-PrzepisyKulinarne
Kluski na parze z jagodami 190

drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy  i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części

Ala piecze i gotuje
Bułki śniadaniowe 175

posmarowania wierzchu Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko

Bullio
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 297

Przepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko do posmarowania

e-PrzepisyKulinarne
Chleb czekoladowy na zakwasie 153

Dzień Czekolady. Postanowiłam spełnić przy okazji życzenie na upieczenie chleba czekoladowego. Ciekawe jak smakuje? Ten, który upiekłam jest bardzo delikatny w środku - jak drożdżowy, ładnie pachnie  i nie jest moim zdaniem zbyt czekoladowy. Bardziej przypomina ciasto niż chleb Składniki : 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 1/3 szklanki cukru szczypta soli ( podkreśli smak czekolady) 2 czubate łyżki jogurtu greckiego tabliczka

apetytnapieczenie
Pizza ze szparagami. 155

Pieczone szparagi ,ale z czym? Może w cieście na pizzę .Pomysł wart powtórzenia. To najlepsza ,wiosenna pizza którą koniecznie musisz zrobić .Polecam!. Składniki : 250 g mąki

Ladylaura.