ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:699/1038)

Chlebek cebulowy-pyszny i pachnący 463

wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min. Białą cebule rumienimy na oleju. Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min. po tym czasie ,formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej

Swojskie jedzonko
Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem 210

Mięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle).  Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych

Maślane ciasteczko
Obwarzanki cynamonowe 122

Dzisiaj polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki z nutą cynamonu. Doskonałe na śniadanie. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200ml  mleka , 25g  drożdży , 3 łyżki cukru kryształu, 1  jajko , 400 g  mąki , 50g  masła , szczypta  soli , Masa cynamonowa: 50g  masła , 2,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka  cynamonu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 157

warzyw i owoców? To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze. Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki. Spróbujcie :)     Składniki (na blachę

ChilliJemy
Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży 285

się proszę na mnie. Jeszcze tylko do końca kwietnia i mam nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą  z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych drożdży 250 ml kwaśnej śmietany ( najlepiej 18 %) 1 łyżka

Na słodko lub wytrawnie
Kapuśniaczki 258

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pleśniak II 222

następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto z zamrażalki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 45-50 minut. Smacznego :D WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Drożdżowa szarlotka Ucierany amoniaczek przekładany powidłami

Moje pyszne gotowanie
Sylwester na słodko 220

coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych. Ciastka: sodziaki biszkopty Wypieki drożdżowe: babeczki pączki w czekoladzie pączki z alkoholem  Chrupiące: kokosanki sezamki orzeszki i żurawina Szybkie ciastka z ciasta francuskiego: z dżemem z bananami z jabłkami z czekoladą

prawdziwe jedzenie
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 301

Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu

Praktyczna pl
pączki na śmietance kremówce 182

prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży  2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki(...)ruszą.  W tym czasie żółtka utrzeć z drugą łyżką cukru na puszystą białą masę. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać masę z żółtek, śmietankę i spirytus. Zacząć wyrabiać (najlepiej robotem z hakiem) i po chwili dolewać masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 164

zaparzyć, czyli ok. 40-45 stopni.  Jedyny minus? Ciasto strasznie się klei, dlatego bochenka z niego nie ukształtujemy. Nadaje się tylko do foremki. Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze,  ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g).   DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej

W kuchni Karmel-itki
Chleb upieczony z surowymi ziemniakami 218

minut, potem dolewamy go do reszty produktów. Ziemniaki ucieramy i dodajemy do posolonej mąki, potem wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. . Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia objętości. Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy i wyrabiamy 2 chleby. Jak ciasto jest zbyt wilgotne, to przed wyrabianiem posypujemy mąką... -- -- Jak chleby

chleba naszego
Klasyczne pszenne bułki 133

Ostatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowy wieniec marcepanowy z jabłkiem 127

Jesli lubicie roznoszacy sie po domu zapach ciasta drozdzowego i marcepan to ciasto Was zachwyci.Boskie polaczenie smakow,a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Proste i szybkie naleśniki na słodko 145

smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka przeznaczona do wypieków drożdżowych lub chlebów. Najlepsza jest dla mnie ta z Biedronki, ale pewnie każdy ma swoją sprawdzoną. Z tego przepisu naleśniki(...)dodawać mąkę cały czas miksując. Ja czasem mam pomocnika, który wsypuje mąkę do miski, co bardzo ułatwia przygotowanie cista. Na koniec wlać olej, krótko zmiksować. Kiedy mamy już gładkie ciasto odstawiamy je na 30 minut. Po tym czasie ciasto gęstnieje, dlatego nie ma, co się martwić, że po zmiksowaniu jest za rzadkie. Po 30 minutach odpoczynku, mieszamy ciasto łyżką

apetytnapieczenie