ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:645/1038)

Rabarbarowy deser jogurtowy 201

wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis  tutaj) , drożdżowym placku rabarbarowym (przepis  tutaj)  rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy! Zapraszam do przepisu! Składniki na 6 słoiczków: 300 g rabarbaru 3/4 szklanki mrożonych malin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PRZEPIS NA MINI PĄCZKI 209

Karnawał na całego! Dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo szybką do zrobienia słodką przekąskę, Mianowicie mini pączki, fajne do kawki czy herbatki. Idealne dla całej rodziny

SMYKWKUCHNI
CYNAMONOWE ROLOWANE BUŁECZKI 139

CYNAMONOWE BUŁECZKI Cynamonowe rolowane bułeczki, kojarzone głównie ze Skandynawią, to coś co uwielbiam, robi się je niczym lotem błyskawicy, są obłędnie dobre i długo zachowują świeżość

SMYKWKUCHNI
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 194

dokładnie rozmieszać. Odstawić na ok 10 minut aż zaczyn "ruszy". W dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod,  aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić na elastyczne ciasto - aż masa

Grunt to przepis!
Wytrawny frgál na Lysej Horze 133

specjalny element do głaskania. W każdym razie na szczycie wszyscy postanowili się pożywić specjalnie na tą okazję przygotowanym daniem o nazwie frgál. To placek drożdżowy pochodzący z tej części Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem go delikatnie

Kryzysowa Książka Kucharska
Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką 208

Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa

Ogrodnik w podróży
Drożdżowa baba z bakaliami na oleju rzepakowym 129

Babę 🍥👵 drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie.  Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie ⏰.  Tylko cukrem pudrem posypujecie i już ją jecie.  Krótko o niej opisuję ✏, bo właśnie jej smakiem się delektuję 👄.   Składniki (forma na babkę ok. 22 cm) : 150 g suszonych daktyli

Moniki Smakołyki
Bułki pszenne. 160

oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zaczyn drożdżowy, wodę i na koniec olej.Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiam mikserem bo ciasto jest dość rzadkie. Na koniec wyrobić chwilę ręcznie. Można podsypać mąka, jeśli za bardzo się klei, ale nie za dużo, żeby

Agusiowe smakołyki
Rogaliki świętokrzyskie 181

kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł

Wędrówki po kuchni
Langosze - placki węgierskie 529

wystudzeniu mielimy. Drożdże ucieramy z cukrem i rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, ziemniaki i resztę mleka.  Ugniatamy jednolite ciasto a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. w tym czasie masło ucieramy z czosnkiem

Qchnia po prostu
Babka piaskowa. 164

Jednym z moich ulubionych ciast na Wielkanoc jest babka. Najbardziej lubię babki drożdżowe i piaskowe. Dziś mam dla Was przepis na pyszną, mięciutką, aromatyczną babkę piaskową, która rozpływa się w ustach. Szybko znika ze stołu,. proponuję zrobić z podwójnej porcji. Składniki 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy

Kulinarne pyszności Molki
Chlebek orkiszowy z orzechami 209

cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na około 15 - 30 minut. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, pestki dyni i pokruszone orzechy. 3. Dodajemy zaczyn drożdżowy do mąki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy rękami ciasto. Jeśli ciasto lepi się do rąk to dodajemy jeszcze mąki. 4. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przekładamy do niej chlebek

W kuchni Katie
Rogaliki bez nadzienia 173

cukier puder cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Drozdże ropuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat i siekamy z tłuszczem. Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy na śmietanie i ponownie siekamy. Wyrabiamy dłońmi ciasto, owijamy folią spożywczą i na całą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka

Kuchnia w czekoladzie
9 najlepszych sylwestrowych przekąsek 596

szybkie do przygotowania, a na pewno zasmakują biesiadnikom. Bułeczki z pieczarkami Flaczki cielęce w rosole Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Tatar ze śledzia na krakersowej kruszonce Życzę wszystkim szampańskiej zabawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec drożdżowy z domową masą makową 132

Dawno już nie piekłam drożdżowego makowca,więc upiekłam a oto on: Składniki: ciasto:pół kostki drożdży 2 łyżki mleka 1/2 kg mąki 150 g masła 2 jajka 3 żółtka pół szkl cukru pół szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję