Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 184wodą, rozmieszać, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja
Gosia gotuje
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem. 194się, że na pewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukru
vegetanie
Racuchy z jagodami 249dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odłożyć aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do misy z miksera wbić jajko dodać sól, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i zmiksować końcówką haka na jednolite ciasto. Przykryć miskę ręcznikiem bawełnianym i odłożyć do podwojenia objętości. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Usmażone racuchy przełożyć
Ala piecze i gotuje
Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami 296mojego pomysłu. Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej opakowanie drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki oleju sól dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem farsz
Moja smaczna kuchnia
Akcja „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe” 233puddingu i mince pie, hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej Jólakaka, greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam. Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać świąteczne specjały z różnych stron światata oraz
Mia Cucina Sofieta
Babka makowa 260Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta. Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową. Składniki: -na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru
Maminek kulinarny
Brioszka czekoladowa z mascarpone 245mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe maślane 99Proste w przygotowaniu domowe bułeczki drożdżowe maślane, idealne na śniadanie lub do pracy. Składniki 60 gram drożdży 7 łyżek cukru 1 kg mąki pszennej 6 żółtek 1/3 kostki masła – płynne pół łyżeczki soli aromat pomarańczowy 1,5 szklanki letniego mleka Przygotowanie Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżką cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, 6 łyżek cukru, sól, aromat, drożdże(...)ciasta formować wałeczki. Zawiązujemy pętelkę (nie do końca, tak by został na środku otwór). Przez dziurkę przeciągamy jeden koniec od góry, drugi od dołu i formujemy wianuszek. Ja odstawiłam jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Polewamy odrobiną plynnego masła (przygotować 1/3 kostki). Można posypać kruszonką. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Autor przepisu: Dominika Artykuł Bułeczki drożdżowe
Wasze Przepisy
Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów 622prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków
Smaczna Pyza
Drożdżowe ślimaczki z serem! - W sam raz do kawy 297Powracam do Was z kolejnym przepisem :). A są to drożdżowe ślimaczki z serem, niewielką ilością rodzynek. Zniknęły bardzo szybko! Wyszły przepyszne! Sprawdzą się jako deser do kawy, czy jako przekąska do pracy, szkoły. Składniki: CIASTO: 450 g mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego ale nie gorącego mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 jajko(...)misce z resztą cukru i wlewamy do drożdżowej masy. Dodajemy też pozostałe mleko, sól. Wszystko razem mieszamy i na końcu wlewamy roztopione ale przestudzone masło i zagniatamy na na gładką jednolitą masę. Nie powinno się kleić, ma odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z mleka i proszku budyniowego
Gotuj z Mąką
Racuchy drożdżowe z jabłkami (postne, na wodzie) 212Racuchy drożdżowe z jabłkami w wersji postnej, czyli na wodzie to jedna z potraw, które co rok pojawiają się na
Kolorowy Przepisownik
Kumkające bułeczki 193bułek wystarczy dokleić oczka dla żabek. Przepis jest wielokrotnie sprawdzony. Buły są puszyste, mięciutkie i można je modyfikować dodjąc zioła, suszone pomidory czy orzechy. Równie dobrze z ciasta można zamiast bułek uformować chlebek. Składniki: 400g mąki pszennej 200g zmielonych na miał płatków owsianych 220ml + 50ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka suszonego oregano około(...)ziaren pieprzu 1 jajko Sposób przygotownia: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano i resztę wody na gładkie ciasto. Następnie dodajemy posiekana na drobne kawałki suszone pomidory wraz z dwoma łyżkami oliwy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie
Pyry na Gaz
Dyniowe pączki z dziurką 176wyglądu niepozorne. Jednak w środku kryje się niezwykle delikatne i żółciutkie ciasto. Pączki są przepyszne. Polecam wszystkim miłośnikom tych drożdżowych słodkości. 600g mąki+ do podsypania* op. drożdży instant 2 jajka w temp pokojowej 7 łyżek cukru pudru 400g puree z dyni cukier waniliowy łyżka rumu szczypta soli 50ml ciepłego mleka łyżka gęstej śmietany 100g roztopionego masła cukier puder(...)posypania olej do smażenia W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodać rozbełtane jajka, dynię, rum i śmietanę. Całość wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ok 10-15 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie wyrobić i rozwałkować na grubość
Smakołyki Asi