ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:658/1038)

Idealne ciasto na domową pitę 157

kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się

Niedzielny kucharz
Domowy kebab z kurczaka 274

kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 129

kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się

Niedzielny kucharz
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 176

się powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź pogoda nie dopisuje, to kawałek

Kuchnia Ellie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 109

miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 91

miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 143

miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 177

miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem

moj przepis na
Placki drożdżowe z jabłkami. 324

Pulchne placki drożdżowe z jabłkami. Idealne na obiad lub podwieczorek. Przygotowanie ich nie zajmie Wam dużo czasu. To wymieszanie kilku składników, które z pewnością wiele z Was ma w domu. 20 minut oczekiwania na to, żeby drożdże zaczęły pracować i można je smażyć. Placki z jabłkami to ulubione placki mojej córki więc z pewnością posmakują Waszym łasuchom zarówno tym małych(...)tarce. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Uwagi Placuszki z jabłkami Drożdżowe racuchy z jagodami Placki drożdżowe

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb Babci Basi Pyszny Prosty Szybki 384

wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami.  Jest to najprostszy i najszybszy przepis na chleb, gdyż nie robimy najpierw rozczynu drożdżowego tyko i wyłącznie łączymy wszystkie składniki nie czekając, nie odstawiając aż ciasto wyrośnie. Jeśli posiadasz robot kuchenny z hakiem do zagniatania ciasta bądź silne męskie dłonie nawet nie zauważysz kiedy chlebek będzie gotowy :) Z poniższego przepisu wychodzi

Wylizany Rondel
Chleb pszenny musztardowy 169

muśnięte, w piekarniku upieczone, a po przestygnięciu ze smakiem zostało zjedzone.   😃 Składniki na keksówkę  o wymiarach   ok. 25/12 cm ciasto: 30 g świeżych drożdży, ok. 700 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550, ½ łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 400 ml ciepłej wody, ponadto: ok. 80 g musztardy rosyjskiej bardzo ostrej (pół słoiczka(...)maki  i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką,  pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu ciasta, jeszcze raz zagniatamy, ale krótko. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy

Moniki Smakołyki
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem 194

rogalików. Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość. Jak na razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 130 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru

kruche babeczki
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 73

mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki

przepisy- Milki
Jabłka w cieście 117

racuszki:  Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną   Placuszki z jabłkami   Drożdżowe racuszki z rabarbarem   Twarogowe placuszki   Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą   Czekoladowe placuszki owsiane   Jabłka w cieście  Składniki (na 2-3 porcje): 1 duże jajko 150ml kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka 1 łyżka cukru z wanilią

Obiad gotowy
Brzdąc z konfiturą 113

cóż...mam w domu miłośnika własnie takowych. Smakosz, bo o nim mowa, mógłby jeść tylko takie, żadne babki, kruche czy drożdżowe, ma być krem, najlepiej duuużo kremu. Cóż począć, trzeba było polubić i nauczyć się robić ciasta z kremem :)  Dziś bardzo proste i niezbyt pracochłonne ciasto, czyli moja wersja popularnego brzdąca. Lekkie, puszyste ciasto przełożone konfiturą i kakaowym kremem

Na kulinarnym poligonie
Babka czekoladowa na drożdżach 159

Wielkanoc, to czas na baby, baby drożdżowe . Muślinowe, zwykłe drożdżowe , migdałowe na drożdżach , ponczowe , szafranowe...  Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową , według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Ta babka jest pyszna :) 6 jajek, 60 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 250 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka(...)mleko z rozprowadzonymi drożdżami. Dalej ubijając dodać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki, wymieszać. Napełnić foremkę na babkę ciastem i odstawić na około 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40 minut. Ja upiekłam ciasto w foremkach na mini babki. Babki

królestwo garów

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję