ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:665/1072)

Łódzki żulik (chleb turecki) w lutowej Piekarni Amber i co nieco o jego historii i dziwnej nazwie 63

słodsza (więcej daktyli teraz dałem), no i więcej rodzynek, i więcej kolendry (bo była wcześniej prawie niewyczuwalna), i nieznacznie więcej kawy (dla mocniejszego koloru i smaku).   Całonocny zaczyn drożdżowy poolish: ( przygotować np. wieczorem, dzień przed pieczeniem ) 160 g mąka pszenna typ 650 160 g woda o temperaturze 27°C 4 g drożdże świeże Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie. Dodać(...)wody (wodę wylać) i osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Schować w jakimś zamkniętym pojemniczku do lodówki na noc. Ciasto na 4 chlebki tureckie, po około 287 g ciasta każdy: (np. następnego dnia koło południa) cały dojrzały zaczyn drożdżowy poolish 150 g daktyle suszone 140 g woda 10 g drożdże świeże 1 średnie jajko 15 g kawa zbożowa

Przepisy na domowy ser i chleb
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z ORZECHAMI 232

Kocham wszelkie drożdżowe wypieki, a te z orzechami to już najbardziej. Dzisiaj zapraszam na ślimaczki z przepyszną masą :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Racuchy drożdżowe z jabłkami 187

racuszki. Nigdy nie czekam, długo z wyrośnięciem ciasta, bo i tak urosną na patelni. Oczywiście  do zjedzenia w ten sam dzień , posypane cukrem pudrem                                                   Racuchy drożdżowe z jabłkami Składniki: mąka 2,5 szkl cukier(...)ciepłego mleka, łyżkę mąki,  jajko , szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. ( jak jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka ) Odstawić

Kuchnia Danusi
PIZZA 1 x 3 z dedykacją – czyli jedno ciasto trzy smaki (z tuńczykiem i oliwkami, szalotką i suszonymi pomidorami, kurczakiem i 148

łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15   min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formułujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto znacznie powiekszy swoją objętość. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Babka drożdżowa z serem i pomarańczowym lukrem 221

Babka, w smaku której można się zakochać ;) Puszysta, delikatna, długo zachowuje świeżość. Pięknie pachnie pomarańczami, nadziana twarożkiem. Właśnie znaleźliście najlepszą drożdżową babkę na Wielkanoc i nie tylko :) Polecam! Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 100 g masła 2 małe jajka 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru

Domowa cukiernia Ewy
jagodzianki 216

składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej 4 żółtka 50 g drożdży 100 g masła 150 g cukru ok. 200 ml mleka 1 szczypta soli dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Galette des rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 142

przepadam i który z radością celebruję z moimi znajomymi. W Święto Trzech Króli cały kraj wypieka słynne galette des rois , czyli tartę z ciasta francuskiego z masą migdałową zwaną frangipane . Na południu kraju popularna jest również drożdżowa wersja z suszonymi owocami zwana  gâteau des rois . Po wspólnym odświętnym w ten dzień posiłku zwykło się dzielić ciastem z domownikami

Food Square
Kakaowe ciasto z rabarbarem 183

reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem  zapiekane pulpeciki wieprzowe  - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi z rejonów Azji.   W Europie pojawił się(...)Miedź  0.05 mg  Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie jagodzianki 100

Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami , okraszone niezawodną kruszonką i delikatnie polane lukrem… To jest właśnie dla mnie smak lata! Pamiętam, że jako mały szkrab latałem w okresie wakacyjnym do lasu z rodzicami, wujkami i ciotkami. Cel wyprawy był jeden, czyli nazbierać do słoików tyle borówek, ile tylko się da! Teraz borówek częściej poszukuję w markecie na promocji(...)mleko, to wegańskie jagodzianki są również dla Ciebie. Gwarantuję, że zachwycą Cię smakiem i prostotą wykonania. Były ostatnio klasyczne drożdżówki z budyniem oraz wegańskie ciasto z borówkami , a dzisiaj nadszedł czas na wspaniałe bułeczki drożdżowe z jagodami , które zna chyba każdy z nas. Zobacz również wszystkie pozostałe wegańskie przepisy i zatrać się w gotowaniu. Nie ma na co czekać

Blendman
Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls 141

ponad 700 mg soli mineralnych oraz witaminy A,C i witaminy z grupy B. Cukier Muscovado z powodzeniem można wykorzystywać do wypieku pierników i ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Uwaga: Jeśli chcemy upiec drożdżowe bułeczki cynamonowe rano, to wstawiamy je do wyrośnięcia do lodówki. Przepis został także przystosowany do wykonania w robocie Kohersen Mycook Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls - składniki(...)przygotować rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Jak zrobić cynamonowe bułeczki cinnamon rolls Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza na owsianym spodzie 182

Jeśli jednak zostanie wam kilka kawałków, to spokojnie można przechować je w lodówce na później, a nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: 3 szklanki** mąki owsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1 szklanka wody Nadzienie: 1 szklanka sosu pomidorowego 2 garście świeżej bazyli lub szpinaku ananasy krojone z puszki 5 dużych pieczarek

Lamarida.pl
Oponki drożdżowe 99

wypieki, bo oponki drożdżowe, które można też nazwać donatami, czy po prostu pączkami z dziurką. Takie oponki można zrobić z takiego samego ciasta jak pączki, po prostu nadajemy im inny kształt i nie dodajemy nadzienia. Oponki drożdżowe z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Można je po usmażeniu posypać cukrem pudrem jak ja lub polać lukrem, bądź czekoladą(...)przestygnięcia. Do miski miksera wsypałam resztę mąki oraz cukier waniliowy. Dodałam żółtka, resztę mleka, sok z cytryny i spirytus. Dodałam wyrośnięty zaczyn. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli przestudzone masło i dalej miksując, wyrabiałam ciasto hakami kilka minut, aż ciasto zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką

Waniliowe Improwizacje
Bagietki w wersji amerykańskiej 186

użyłem żytniego)   15 g – mąka pszenna typ 550-750   15 g – woda Ciasto (2 godziny, temp.  23-25oС, raz składane po godzinie fermentacji):   285 g - mąka pszenna typ 550-750   115 g – woda   400 g – zaczyn drożdżowy poolish (cały)   31,5 g – zaczyn na zakwasie (cały)   10 g – sól(...)inaczej diastyczny)   4 g - drożdże świeże prasowane (lub 1,27 g instant) Mąkę, wodę, zaczyn drożdżowy poolish  i  zaczyn na zakwasie mieszać 2 minuty mikserem na 1 prędkości lub ręcznie łyżką, tak aby nie było śladów suchej mąki. Na wierzch ciasta dodać drożdże, słód i sól, nie mieszać ciasta z tymi składnikami. Zostawić w spokoju przykryte folią

Przepisy na domowy ser i chleb
RoloPizza 237

Dziś mamy Święto Pizzy! Dlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę

Niezły Młynek
Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 149

Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda ł owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą  ;) Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI Colomba 250 g mą ki pszennej 150 g cukru 100 g masła 70 g mleka(...)Jajka miksujemy z cukrem soli do uzyskania jasnej i puszystej masy.  Nie przerywając miksowania stopniowo wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, następnie letnie mleko i 2 łyżki amaretto. Do ciasta dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny oraz ziarenka z laski wanilii. S topniowo łyżka po łyżce wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy

La grande e la piccola cuoca