ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:664/1038)

WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA MINI TARTA Z FARSZEM SOCZEWICOWYM 102

wkomponowuje w "klimat" potrawy. Musicie spróbować! Niestety ja Was nie poczęstuję, bo zniknęły w mgnieniu oka. Poniżej lista zakupów dla Was na jutro ;-) Składniki na 2 mini tarty: Na ciasto: 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych, 2 łyżeczki oleju kokosowego (w półstałej konsystencji), 40 ml wody, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki ugotowanej soczewicy(...)pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki soli,  szczypta pieprzu. Dodatkowo: 2 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego, ziarna słonecznika do dekoracji, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie). Przygotowanie: Mąkę owsianą łączymy z wodą, olejem kokosowym i solą. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 166

kołku. A kto sobie odmówi drożdżowych, cynamonowo-omigdałowych bułeczek z truskawkami i kruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały(...)mamy siekacza do bakalii, czy też młynka. Również do składników na kruszonkę dodałam mielone migdały, oraz cukier trzcinowy. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki masła 1 torebka cukru z prawdziwą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stollen bożonarodzeniowy 142

posmarowania ciasta   Wykonanie: Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże razem z cukrem i solą. Roztopić masło. Gdy zaczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać go z mąką, esencją waniliową i roztopionym masłem (nie może być za gorące). Ciasto zagnieść tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie dodać do ciasta rodzynki (można je wcześniej namoczyć w alkoholu), posiekane migdały

Kuchnia Bon Appetit
Pancakes – amerykańskie naleśniki 76

jagodami –  Pieczony naleśnik – dutch baby – Omlet z serem ricotta – Przepis na gofry – Placuszki pełnoziarniste z jabłkami – Racuchy drożdżowe – Przepis na tosty francuskie – Placki serowe z jabłkami – Jabłka w cieście – Placuszki z dyni – Placuszki jogurtowe z owocami PANCAKES – AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki

nietylkopasta.pl
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 169

klasyczna pizza i zawsze  są hitem każdego przyjęcia ( także tego dla dzieci).  Nie są trudne w przygotowaniu, ale jak każdy wypiek drożdżowy potrzebują czasu, aby wyrosnąć i nabrać lekkości.  Ważne jest, aby ciasta nie rozwałkowywać zbyt cienko, a lepiąc pierożki nie nakładać zbyt dużo nadzienia i mocno złączyć ciasto.  Do środka calzone nie należy dodawać sosów

cool and minty
Pierogi ruskie 146

znanych mi książek kulinarnych z lat 1890 – 1939.  Natomiast w większości książek są przepisy na pieróg czy pierogi ruskie, które są pieczone. „ Ciasto na pierogi może być francuzkie, maślane lub też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...) ” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku. Pierogi ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby(...)gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu  😉). ciasto : 640 g mąki tortowej, 4 jajka, 120 – 150 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła, 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, nadzienie

królestwo garów
Wielkanocna babka drożdżowa 35

Jeśli szukacie przepisu na pyszną, drożdżową babkę – wypróbujcie koniecznie ten przepis. Idealny wielkanocny wypiek, który przygotujecie prosto i przyjemnie! Babka wielkanocna jest elementem, którego na

Pogotujmy.pl
Wielkanocna babka drożdżowa 38

Jeśli szukacie przepisu na pyszną, drożdżową babkę – wypróbujcie koniecznie ten przepis. Idealny wielkanocny wypiek, który przygotujecie prosto i przyjemnie! Babka wielkanocna jest elementem, którego na

Pogotujmy.pl
5 przepisów na wypróbowanie w styczniu 76

wegańskie danie. Lubicie kopytka? Ja też i dlatego często powracam do przepisu na kopytka z grzybami i szpinakiem . Grzyby i szpinak to świetne połączenie. Do ciasta na kopytka można dodać parmezan, albo nieaktywne płatki drożdżowe, które nieco przypominają ser w smaku. Zimą gotuję wegetariańskie lub wegańskie zupy. Zupa zimą to rozgrzewający posiłek, który można podać z przeróżnymi dodatkami. Spróbujcie krem

codojedzenia
Racuchy z jabłkami 59

Uwielbiam placuszki z jabłkami ale te w wersji drożdżowej są wyjątkowo pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Ciasto musi nieco wyrosnąć ale i tak ich przygotowanie nie zajmuje bardzo dużo czasu! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś

nietylkopasta.pl
Miseczki chlebowe na żurek w chlebie 60

minut dla uaktywnienia drożdży. Do dużej misy wsyp mąkę pszenną przesianą przez sito, sól – wymieszaj je ze sobą. Po tym wlej aktywny drożdżowy rozczyn, resztę ciepłej wody, olej rzepakowy i wyrób ciasto na chleb. Początkowo mieszaj łyżką aż papka się złapie, następnie wyłóż ją na blat kuchenny lekko podsypany mąką i wyrabiaj ręcznie do gładkości. Misę oprósz niewielką ilością

ProstePesto.pl
Maślane jagodzianki ,mięciutki i pyszne 109

Najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami. Pyszne,mięciutkie i delikatne. Idealne na podwieczorek do kawki lub szklanki mleka.Smak mojego dzieciństwa i zapach lata w jednym

Swojskie jedzonko
CRUMPETS CZYLI ANGIELSKIE RACZUSZKI 94

drożdży 1 łyżeczkę cukru, 1/4 szklankę mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Do pozostałej mąki dodać rozczyn drożdżowy, sól, pozostały cukier, kakao, mleko oraz wodę. Wymieszać. Ciasto powinno być luźne. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia się objętości. Na patelni z olejem rozgrzać pierścienie do placków. Smażyć do momentu

Kuchnia w oparach
Pieczony naleśnik – dutch baby 65

wielbicieli śniadań na słodko. Zobacz jak prosto go zrobić i jak pyszny efekt będzie! Polecane przepisy: – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – racuchy drożdżowe – tosty francuskie – placki serowe z jabłkami – jabłka w cieście – placuszki jogurtowe z owocami – placuszki pełnoziarniste – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni Ilość: 2-3 porcje Przygotowanie: 30 minut Składniki: – pół szklanki mąki

nietylkopasta.pl
Bułeczki otrębowe 125

kubeczka. dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Suche składniki wsypujemy do miski. Łączymy  z drożdżowym zaczynem i zagniatamy (ja używam miksera z hakiem). Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiay w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stół, delikatnie zagniatamy

Słodki Zakątek
Najlepszy piernik błyskawiczny 97

Czekamy jakieś pół godziny, aby stężała.   [caption id="attachment_8636" align="aligncenter" width="684"] Najlepszy piernik błyskawiczny[/caption] Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Seromakowiec (Seromak) Makowiec Na Biszkopcie Babka Zebra Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal) Babka Piaskowa Artykuł Najlepszy piernik błyskawiczny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 109

pojawia się, gdy za oknem leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie

Kate's Kitchen
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 96

pojawia się, gdy za oknem leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie

Kate's Kitchen
Wielkanocna babka drożdżowa 119

Jeśli szukacie przepisu na pyszną, drożdżową babkę – wypróbujcie koniecznie ten przepis. Idealny wielkanocny wypiek, który przygotujecie prosto i przyjemnie! Babka wielkanocna jest elementem, którego na

Pogotujmy.pl
Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami 228

miksujemy blenderem. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, następnie w plasterki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, olej, cukier, śmietanę, jabłka, aromat, sól i rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy dokładnie łyżką na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Polecam również

e-PrzepisyKulinarne
Domowa pizza na średnim cieście 137

Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mleka - 50g drożdży - łyżka cukru - 850g-900g mąki pszennej - jajko - 4 łyżki oleju - przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, tymianek Dodatki: - wędliny

Kulinarne blogowanie
Babka serowa z twarogiem 184

wilgotna i bardzo smaczna. Sera nie widać i nie wiedząc o nim trudno zgadnąć co zawiera ciasto. Babka serowa to szybkie do zrobienia i łatwe ciasto. Idealna babka dla kogoś, kto boi się bab drożdżowych albo takie mu po prostu nie wychodzą. Lekko serowy posmak jest słabo wyczuwalny, ale nadaje babce ciekawej nuty. Polecam serdecznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
DROŻDŻOWA ROZETA WIELKANOCNA 134

Podczas Wielkanocy na stołach królują baby drożdżowe, ucierane, mazurki i serniki. Postanowiłam zrobić odrywaną rozetę drożdżową, która doskonale sprawdzi się na świątecznym śniadaniu. SKŁADNIKI Ciasto : 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 łyżki cukru ok 250 g mąki 2 żółtka 80 g rozpuszczonego masła szczypta soli aromat pomarańczowy Dodatkowo: ¾ szkl. mieszanki keksowej Helio 1 żółtko, 3 łyżki mleka WYKONANIE

słodki bratek
Pączki luksusowe – bo tłusty czwartek jest raz do roku! 147

żółtek z 8 dag cukru i esencją waniliową. Przesiać mąkę (może być zwyczajna lub tortowa) i dodać do niej zaczyn drożdżowy, ubite żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, alkohol, sól. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając po trochu rozpuszczone i wystudzone masło. Poczekać, aż ciasto podrośnie – ok. 15-20 minut. Po wyrośnięciu formować pączki

Patchwork
Racuchy drożdżowe 158

ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć

CookYourself
CHLEB ORKISZOWY 152

ciepłej wody. 2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować. 3. Do miski przesiewamy mąki. 4. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy. 5. Dodajemy oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J 6. Przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia. 7. Po tym czasie

Marcepanowa kuchnia
Rogaliki z nutellą. 303

minut żeby drożdże zaczęły pracować. Masło lub margarynę roztopić w rondelku i zostawić żeby przestygło. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać letni tłuszcz. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie za rzadkie to delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą

Agusiowe smakołyki
Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem 93

Niezwykle puszysta i pachnąca babka drożdżowa. Fantastyczna na Świąteczny stół, ale i jako codzienne ciasto do kawy :-) Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:  do 40 minut Wyrastanie:  łącznie 1,5 h Pieczenie:  170 stopni - 45 minut Wielkość babki:  forma średnicy 22 cm z kominem Składniki na babkę: • 500 g mąki pszennej tortowej

AniaGotuje.pl
Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 162

dodajemy łyżkę, dwie mąki, mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże ruszyły. 2. Do misy miksera dajemy resztę mąki, wody, sól, oliwę i drożdżowy rozczyn. Miksujemy mikserem do połączenia się składników. Jak ciasto byłoby za luźne, dodajemy troszkę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby ciasto troszkę wyrosło. Wystarczy około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki

kruche babeczki
Scones. Szkockie bułeczki. 149

Przyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki

zadanie-gotowanie
Cebularze 231

piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na około 15 min. Spodem szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (uważając aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienie wypełnić cebulą. Postąpić tak z każdą kulką drożdżową. posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180C około 30min (na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Drożdżówki z lodówki 149

Pyszne drożdżówki z ciasta, które rośnie w lodówce. 50 dkg mąki  3,5 dag świeżych drożdży  1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru  1/2

Moje domowe kucharzenie
Rogale drozdzowe z orzechami czyli nieNiedzielne Sniadanie odc.73 147

niedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu).  Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drożdżowy ze śliwkami 149

Normal 0 21 CIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 2 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier

Camilla w kuchni
Ciasto z kapusta i boczkiem 105

Normal 0 21   CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1

Camilla w kuchni
Top września - najpopularniejsze przepisy ! 176

galaretką i owocami 5. Zapiekana kasza manna z jagodami i czekoladową słodyczą  4. Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie Podium: 3. Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 2. Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej kawy lub herbaty. 1. Zapiekane płatki ryżowe z cynamonowym jabłuszkiem - szybki i prosty przepis Dziękuję

Słodkie okruszki
Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą 146

Pizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY  

Wanilia i Kardamon
Jabłka na zimę do szarlotki i nie tylko - łatwizna 130

Szarlotka to ciasto, które chyba (zdaje się, że ex aequo z drożdżowym) najczęściej gości na stole moim i mojej Mamy. Aż dziw, że wciąż nie zamieściłam tutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać na kanapki. Dzieci

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki z serem. 178

     Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych  jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już

Rozpustne gotowanie
Mini chlebki pszenno - kukurydziane 137

kolejny propozycja dla tych, którzy wolą wypieki drożdżowe. Właściwie pierwotnie miał być to jeden chleb, ale ciasto wyszło dość luźne, więc pomyślałam o czymś w rodzaju małych chlebków. Przy okazji wykorzystałam małe prostokątne foremki o wymiarach 11,5 x 6, 5 cm, które kupiłam kilka miesięcy temu i rzadko od tamtego czasu używałam. Można wykorzystać do tego przepisu każdych innych

apetytnapieczenie
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 117

też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. 1 1/2 szklanki mąki

Szefowa kuchni
Racuchy drożdżowe 114

ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć

CookYourself
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 134

powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru 20 g cukru waniliowego sól 60 g miękkiego masła Kruszonka

Chocolate Muffin Blog
Chleb orkiszowy na maślance 130

łyżeczką cukru, 4 łyżkami mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta- powinno podwoić swoją objętość.  Następnie przekładamy do keksówki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub silikonowej (ja używam silikonowej i niczym już jej nie smaruję, foremka

Aga w kuchni
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem 191

ochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 150g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki gęstej śmietany, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 250g maku, 1 jajko, 3 łyżki margaryny, 1 opakowanie cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
Otrebowe rogaliki z oregano 123

łyżki oliwy z oliwek 1 jajko WYKONANIE: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę i resztę wody na gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając

Pyry na Gaz
Babeczki drożdżowe z wkładką 105

jest jak człowiek coś wymyśli i zrobi coś innego. Miały być cebularze a wyszły drożdżowe babeczki z nadzieniem. Ale i tak było pysznie. Ciasto : 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania 3 łyżki jogurtu greckiego 1,5 szk ciepłej wody 5 łyżek oleju rzepakowego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie

Ewa w kuchni
Muffiny drożdżowe z pesto 124

Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy z solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy , oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości

Ostra na Słodko
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 196

Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione

Moniki Smakołyki
Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread 135

Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-) Zapraszam! Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 173

codziennej diety. Jest on również często rekomendowany jako zamiennik oliwy z oliwek w naszej części Europy, dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego.  Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 206

mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka   z cukrem ubić na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto  przykryć

kolorowotorcikowo