ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:673/1072)

CRUMPETS CZYLI ANGIELSKIE RACZUSZKI 169

drożdży 1 łyżeczkę cukru, 1/4 szklankę mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Do pozostałej mąki dodać rozczyn drożdżowy, sól, pozostały cukier, kakao, mleko oraz wodę. Wymieszać. Ciasto powinno być luźne. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia się objętości. Na patelni z olejem rozgrzać pierścienie do placków. Smażyć do momentu

Kuchnia w oparach
Pieczony naleśnik – dutch baby 123

wielbicieli śniadań na słodko. Zobacz jak prosto go zrobić i jak pyszny efekt będzie! Polecane przepisy: – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – racuchy drożdżowe – tosty francuskie – placki serowe z jabłkami – jabłka w cieście – placuszki jogurtowe z owocami – placuszki pełnoziarniste – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni Ilość: 2-3 porcje Przygotowanie: 30 minut Składniki: – pół szklanki mąki

nietylkopasta.pl
Bułeczki otrębowe 174

kubeczka. dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Suche składniki wsypujemy do miski. Łączymy  z drożdżowym zaczynem i zagniatamy (ja używam miksera z hakiem). Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiay w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stół, delikatnie zagniatamy

Słodki Zakątek
Najlepszy piernik błyskawiczny 142

Czekamy jakieś pół godziny, aby stężała.   [caption id="attachment_8636" align="aligncenter" width="684"] Najlepszy piernik błyskawiczny[/caption] Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Seromakowiec (Seromak) Makowiec Na Biszkopcie Babka Zebra Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal) Babka Piaskowa Artykuł Najlepszy piernik błyskawiczny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 157

pojawia się, gdy za oknem leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie

Kate's Kitchen
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 159

pojawia się, gdy za oknem leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie

Kate's Kitchen
Wielkanocna babka drożdżowa 188

Jeśli szukacie przepisu na pyszną, drożdżową babkę – wypróbujcie koniecznie ten przepis. Idealny wielkanocny wypiek, który przygotujecie prosto i przyjemnie! Babka wielkanocna jest elementem, którego na

Pogotujmy.pl
Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami 303

miksujemy blenderem. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, następnie w plasterki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, olej, cukier, śmietanę, jabłka, aromat, sól i rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy dokładnie łyżką na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Polecam również

e-PrzepisyKulinarne
Domowa pizza na średnim cieście 195

Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mleka - 50g drożdży - łyżka cukru - 850g-900g mąki pszennej - jajko - 4 łyżki oleju - przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, tymianek Dodatki: - wędliny

Kulinarne blogowanie
Babka serowa z twarogiem 247

wilgotna i bardzo smaczna. Sera nie widać i nie wiedząc o nim trudno zgadnąć co zawiera ciasto. Babka serowa to szybkie do zrobienia i łatwe ciasto. Idealna babka dla kogoś, kto boi się bab drożdżowych albo takie mu po prostu nie wychodzą. Lekko serowy posmak jest słabo wyczuwalny, ale nadaje babce ciekawej nuty. Polecam serdecznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
DROŻDŻOWA ROZETA WIELKANOCNA 175

Podczas Wielkanocy na stołach królują baby drożdżowe, ucierane, mazurki i serniki. Postanowiłam zrobić odrywaną rozetę drożdżową, która doskonale sprawdzi się na świątecznym śniadaniu. SKŁADNIKI Ciasto : 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 łyżki cukru ok 250 g mąki 2 żółtka 80 g rozpuszczonego masła szczypta soli aromat pomarańczowy Dodatkowo: ¾ szkl. mieszanki keksowej Helio 1 żółtko, 3 łyżki mleka WYKONANIE

słodki bratek
Pączki luksusowe – bo tłusty czwartek jest raz do roku! 202

żółtek z 8 dag cukru i esencją waniliową. Przesiać mąkę (może być zwyczajna lub tortowa) i dodać do niej zaczyn drożdżowy, ubite żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, alkohol, sól. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając po trochu rozpuszczone i wystudzone masło. Poczekać, aż ciasto podrośnie – ok. 15-20 minut. Po wyrośnięciu formować pączki

Patchwork
Racuchy drożdżowe 223

ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć

CookYourself
CHLEB ORKISZOWY 194

ciepłej wody. 2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować. 3. Do miski przesiewamy mąki. 4. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy. 5. Dodajemy oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J 6. Przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia. 7. Po tym czasie

Marcepanowa kuchnia
Rogaliki z nutellą. 354

minut żeby drożdże zaczęły pracować. Masło lub margarynę roztopić w rondelku i zostawić żeby przestygło. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać letni tłuszcz. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie za rzadkie to delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą

Agusiowe smakołyki
Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem 146

Niezwykle puszysta i pachnąca babka drożdżowa. Fantastyczna na Świąteczny stół, ale i jako codzienne ciasto do kawy :-) Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:  do 40 minut Wyrastanie:  łącznie 1,5 h Pieczenie:  170 stopni - 45 minut Wielkość babki:  forma średnicy 22 cm z kominem Składniki na babkę: • 500 g mąki pszennej tortowej

AniaGotuje.pl
Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 225

dodajemy łyżkę, dwie mąki, mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże ruszyły. 2. Do misy miksera dajemy resztę mąki, wody, sól, oliwę i drożdżowy rozczyn. Miksujemy mikserem do połączenia się składników. Jak ciasto byłoby za luźne, dodajemy troszkę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby ciasto troszkę wyrosło. Wystarczy około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki

kruche babeczki
Scones. Szkockie bułeczki. 207

Przyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki

zadanie-gotowanie
Cebularze 286

piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na około 15 min. Spodem szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (uważając aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienie wypełnić cebulą. Postąpić tak z każdą kulką drożdżową. posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180C około 30min (na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Drożdżówki z lodówki 213

Pyszne drożdżówki z ciasta, które rośnie w lodówce. 50 dkg mąki  3,5 dag świeżych drożdży  1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru  1/2

Moje domowe kucharzenie
Rogale drozdzowe z orzechami czyli nieNiedzielne Sniadanie odc.73 202

niedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu).  Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drożdżowy ze śliwkami 215

Normal 0 21 CIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 2 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier

Camilla w kuchni
Ciasto z kapusta i boczkiem 157

Normal 0 21   CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1

Camilla w kuchni
Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą 216

Pizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY  

Wanilia i Kardamon
Jabłka na zimę do szarlotki i nie tylko - łatwizna 193

Szarlotka to ciasto, które chyba (zdaje się, że ex aequo z drożdżowym) najczęściej gości na stole moim i mojej Mamy. Aż dziw, że wciąż nie zamieściłam tutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać na kanapki. Dzieci

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki z serem. 231

     Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych  jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już

Rozpustne gotowanie
Mini chlebki pszenno - kukurydziane 228

kolejny propozycja dla tych, którzy wolą wypieki drożdżowe. Właściwie pierwotnie miał być to jeden chleb, ale ciasto wyszło dość luźne, więc pomyślałam o czymś w rodzaju małych chlebków. Przy okazji wykorzystałam małe prostokątne foremki o wymiarach 11,5 x 6, 5 cm, które kupiłam kilka miesięcy temu i rzadko od tamtego czasu używałam. Można wykorzystać do tego przepisu każdych innych

apetytnapieczenie
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 177

też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. 1 1/2 szklanki mąki

Szefowa kuchni
Racuchy drożdżowe 173

ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć

CookYourself
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 189

powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru 20 g cukru waniliowego sól 60 g miękkiego masła Kruszonka

Chocolate Muffin Blog
Chleb orkiszowy na maślance 188

łyżeczką cukru, 4 łyżkami mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta- powinno podwoić swoją objętość.  Następnie przekładamy do keksówki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub silikonowej (ja używam silikonowej i niczym już jej nie smaruję, foremka

Aga w kuchni
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem 241

ochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 150g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki gęstej śmietany, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 250g maku, 1 jajko, 3 łyżki margaryny, 1 opakowanie cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
Otrebowe rogaliki z oregano 168

łyżki oliwy z oliwek 1 jajko WYKONANIE: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę i resztę wody na gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając

Pyry na Gaz
Babeczki drożdżowe z wkładką 184

jest jak człowiek coś wymyśli i zrobi coś innego. Miały być cebularze a wyszły drożdżowe babeczki z nadzieniem. Ale i tak było pysznie. Ciasto : 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania 3 łyżki jogurtu greckiego 1,5 szk ciepłej wody 5 łyżek oleju rzepakowego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie

Ewa w kuchni
Muffiny drożdżowe z pesto 185

Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy z solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy , oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości

Ostra na Słodko
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 272

Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione

Moniki Smakołyki
Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread 185

Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-) Zapraszam! Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 226

codziennej diety. Jest on również często rekomendowany jako zamiennik oliwy z oliwek w naszej części Europy, dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego.  Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 275

mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka   z cukrem ubić na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto  przykryć

kolorowotorcikowo
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 183

Choć pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie (-4 i śnieg po kolana) ja uparcie i skrycie myślę o lecie. A oto dowód- przepyszne odrywane jagodzianki drożdżowe. Już myślałam, że mi te bułki nie wyjdą. Ciasto wyrastało mi dwa razy, umazałam się sokiem jagodowym, a na koniec bułki jakby się trochę rozklapiły. Pomimo tego są wspaniałe! Rozczyn: 2 łyżki letniego mleka

bastalena
1443. Rogaliki ekspresowe ..po raz kolejny.. 255

Lubię takie ciasta, których nie trzeba długo zagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 289

odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto  przykryć ściereczką

kolorowotorcikowo
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 334

pozostawić na 20 minut - 250g mąki żytniej i 250g mąki pszennej przesiać i wymieszać razem z solą i słonecznikiem - składniki suche przełożyć do mieszanki drożdżowej, połączyć nożem, wyrabiać kilka minut, podsypując pozostałą mąką - ciasto będzie klejące, pozostawiamy je w misce przykryte na około 30 minut - po tym czasie ciasto urośnie dwukrotnie, zagniatamy je jeszcze raz, ciasto będzie cały czas dość

Smakołyki Bereniki
Słodkie mleczne bułeczki 134

cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować bułeczki do odrywania. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem

Obiad gotowy
Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020? 207

Tłusty Czwartek wypada zawsze na 52 dni przed Wielkanocą. Jest to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Kolejny czwartek bowiem jest pierwszym dniem po Środzie Popielcowej, która

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koreczki, przekąski i przystawki. Imprezowe hity! 3860

wędlin *** Talerz warzyw *** Sałatki na imprezę PRZEPISY TUTAJ SŁODKIE PRZEKĄSKI: ROGALIKI MAŚLANE PRZEPIS TUTAJ SEROWE PĄCZKI W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ FAWORKI – IDEALNIE KRUCHE PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ BAJADERKI PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE PRZEPIS TUTAJ   POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY

Blog z Apetytem
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 216

oregano oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 1/2 szklanki płatków owsianych  zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa około 1/2 szklanki wody  Przygotowanie : Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą, wszystko wyrobić

Proste Potrawy
bułki z farszem pieczarkowym 209

bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis) Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z chipsami z samami 288

Tylko kolory na drzewach jesień nam dzisiaj przypomniały bo termometry pod wpływem ciepła oszalały. Grilla więc uruchomiłam i pizze z salami na nim zrobiłam. Wyszła soczysta    na cieście chrupiącym i była znakomitym, obiadem bardzo sycącym.   Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru(...)mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąk,i oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).  Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy

Moniki Smakołyki
Przekąski i potrawy na Sylwestrową Noc 209

Krakersy serowe z rozmarynem    Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami     Empanadas z meksykańskim farszem     Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką   Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado     Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą      Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym

Passions hobbies life
Quiche serowe z boczkiem 210

Dzisiaj przyrządzamy bardzo fajny i szybki obiad, a mianowicie drożdżowe quiche. Pychota! Takie podanie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę.  Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :) Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży(...)szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy spód formy do tary

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania