ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:676/1038)

Drożdżówki z serem i wiśniami! 153

Jest pysznie! Puszyste drożdżówki z serem i wiśniami! Mniammmi! Seria na drożdżówki trwa, kto śledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki

SMYKWKUCHNI
Strucla z powidłami 168

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach strucli. Składniki: 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 300 g mąki 4 żółtka 1 cukier

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki pomarańczowe z kardamonem 137

minut by zaczyn ruszył. Jajka utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, skórkę i sok z pomarańczy, sól i kardamon. Wlać rozczyn drożdżowy. Przesiać mąkę. Zagniatając,  stopniowo dodawać roztopione masło. Wyrabiać aż  ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną

Delicious Titbits
Dyniowy chleb 124

brązowego cukru lub miodu - sól   Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

CookYourself
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 170

Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka cukru, 200 g mąki

Moniki Smakołyki
Bułki żytnie na drożdżch 114

oraz szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut. Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki

Moje pyszne gotowanie
Koperty ze śliwkami 191

sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki

Czerwień i błękit
DROŻDŻOWY, WIELKANOCNY KOSZYK 173

Myślałam, że mi się nie uda, ale wyszedł świetny! Wygląda przepięknie na wielkanocnym stole i nie jest taki trudny do zrobienia. Ciekawa dekoracja :) Jeżeli przygotowałaś/e

Przepisy Aleksandry
Kokosowe racuchy z jagodami na deser 164

letniej   wody Drożdże utrzeć   z łyżeczką drobnego cukru i letnią wodą . Odstawić   na 15 minut. Wymieszać   mleko kokosowe, jajko , rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy , szczyptę soli i obie mąki . Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany . Odstawić na 30 minut by ciasto wyrosło . Umyć i przebrać   jagody usuwając uszkodzone . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący

Buniabaje w kuchni
Chlebek ziołowy z suszonymi pomidorami 177

miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano,bazylią i solą. Pomidory suszone osączyć z zalewy drobno pokroić, dodać do rozczynu drożdżowego. Wymieszaną z przyprawami mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Foremki

Monia miesza i gotuje
Pączki z lukrem cynamonowym 109

posypane orzechami. To pączki są drożdżowe z nadzieniem różanym, ale bez nadzienia też są pyszne za sprawą lukru z cynamonem. Pączki jeszcze na drugi dzień wciąż są świeże. Polecam zrobić je na karnawał, czy na Tłusty, są łatwe do przygotowania, nie wymagają zbyt wiele pracy. Jedynie potrzebują trochę czasu podczas wyrastania ciasta. Pyszny lukier z cynamonem i orzechami stawia kropkę(...)cukrem albo przepis na najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini lub oponki serowe z lukrem . Składniki na ok. 30 sztuk drożdżowych pączków z lukrem cynamonowym 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 8 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży 4 żółtka 5-6 łyżek cukru 80 g masła roztopionego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chałka w wielkanocne barany skręcona 97

Miałam chałkę upiec, taką zwykłą plecioną, ale wpadłam na pomysł, że zrobię barana. Nie było czasu na myślenie, podzieliłam ciasto na cztery części, a dalej już jakoś poszło.  To taka moja improwizacja. Może barany wyglądem swym nie zachwycają, ale nie będę be…be…be… beczeć :p  A tak poważnie, nie wiedziałam jak wyjdą po upieczeniu, ale na szczęście(...)drożdży, 100 g miękkiego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 50 g cukru brązowego, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 500 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 1 płaska łyżeczka soli, ponadto: 1 jajko do smarowania ciasta, czarnuszka do dekoracji. Przygotowanie: Masło i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki

Moniki Smakołyki
jabłecznik drożdżowy ze śmietaną 145

codziennej herbatki lubimy ciasta proste, te bardziej bogate zostawiam na weekend i szczególne okazje. A drożdżowe dobre jest i na co dzień i od święta. To z  dodatkiem śmietany było wilgotne i długo świeże. Upiekłam je z grubą warstwą jabłek. Zjedliśmy je jako drożdżówkę na śniadanie z kakao. *foremka 25 *34 cm Składniki: 750 g mąki 2 żółtka(...)jajko 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany  2 szklanki ciepłego mleka (można dać trochę więcej jeśli będzie zbyt gęste ciasto) 40 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła szczypta soli na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek łyżka cukru 1 opakowanie kisielu jabłkowego 1 opakowanie cytrynowej galaretki szczypta cynamonu Drożdże rozrobić z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto jogurtowe z gruszkami 64

Ciasto jogurtowe z gruszkami. Ciasto z gruszkami      Bardzo łatwe i szybkie ciasto z gruszkami na jogurcie greckim i oleju. Ciasto gruszkowe z dodatkiem ekstraktu waniliowego i skórki cytrynowej, idealnie puszyste w środku i złocisto brązowe z wierzchu. Doskonałe ciasto, które przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka.  Ciasto z gruszkami. Ciasto z gruszkami      To ciasto(...)włożyć do rozgrzanego piekarnika. Ciasto gruszkowe pieczemy na środkowym poziomie przez 40-45 minut, lub do czasu, aż ciasto ładnie zarumieni się z wierzchu, a włożony do środka drewniany patyczek wyjdzie suchy.  Upieczone ciasto z gruszkami posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem morelowym rozmieszanym z niewielką ilością gorącej wody. Mam nadzieję, że przepis na ciasto z gruszkami spodoba się

Moja Książka Kucharska