ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:638/1072)

Grahamki na podmłodzie 86

letniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć(...)wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można

moj przepis na
Grahamki na podmłodzie 101

letniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć(...)wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można

moj przepis na
Grahamki na podmłodzie 129

wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można

moj przepis na
Grahamki na podmłodzie 215

wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można

moj przepis na
Rogaliki o smaku lemon curd! Domowe pieczywo! 170

Domowe przepyszne rogaliki drożdżowe o smaku lemon curd. Jestem bardzo dumna z tego przepisu! Przepis na rogaliki drożdżowe powstawał dość długo w mojej głowie, pewnego wieczoru

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 262

potem pozostaje nam tylko zlepienie pierogów i smażenie. Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam.   Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori         Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz

Mania Gotowania
Serowa babka z migdałami 103

naszych stołach podczas Wielkanocy. U nas królują głównie te drożdżowe, piekę je z bakaliami lub bez, polewam np. lukrem, czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Podrzucam Ci linki do tych przepisów: Drożdżowa babka z bakaliami Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Natomiast dziś zapraszam na trochę inne ciasto, czyli serową babkę z migdałami. Jest szybka i łatwa

Kulinarne przygody Gatity
Knedliczki z frużeliną truskawkową 85

tych 250 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 83

tych 250 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 113

tych 250 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 247

tych 250 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny

moj przepis na
Babeczki z wróżbami 400

szklanki mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut). W tym czasie robimy kruszonkę

prawdziwe jedzenie
Krótka wielkanocna przypominajka 187

Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym(...)białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello      Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Kulinarne przygody Gatity
Małpi chlebek cynamonowy 72

Jestem ogromną fanką cynamonek zwłaszcza tych domowych. Obiecałam sobie mniej słodyczy na wiosnę, ale nie mogłam się oprzeć kiedy zobaczyłam ten małpi chlebek w jednym z

Emskie Smaki
Parówki w bułce preclowej 102

Parówki w bułce preclowej to świetna alternatywa dla parówek w cieście francuskim. Ich przygotowanie zajmuje co prawda nieco więcej czasu, ale wychodzą delikatniejsze. Mój mąż nie

Smaki Na Talerzu
Zakręcony chlebek czekoladowy 148

Dorotka zaproponowała wspólne wyplatanie ..chałki, wieńce i inne plecionki do wyboru..No i tak oto miałam problem co by tu upiec..kiedyś wpadł mi w oko przepis na wieniec drożdżowy i czekał w kolejce na wypróbowanie..no , ale gdzieś karteczka z przepisem mi się zawieruszyła ..tak więc musiałam poszukać czegoś innego ..no i znalazłam zakręcony chlebek czekoladowy...fajnie wygląda(...)łyżki kremu czekoladowego  1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem czekoladowy i dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednorodnego koloru ciasta. Uformować w kulę. Dwie pozostałe części

Moje domowe kucharzenie
Pyszne ciasta na Święta 389

urodziny, imieniny, bez okazji też można upiec, któreś z tych ciast. Również kawa popołudniowa bez ciasta nie smakuje tak dobrze Pełny przepis znajdziecie po kliknięciu w nazwę ciasta. Makowce 1. Makowiec krucho-drożdżowy 2. Świąteczny snikers z orzechami i kremem 3. Piernik z kremem czekoladowym 4. Piernik ekspresowy z powidłami 5. Miodownik 6. Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) 7. Świąteczne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe maślane z malinami i kruszonką 92

ciepłego mleka, dodajemy cukier, mąkę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto : Najpierw żółtka ucieramy z cukrem Następnie dodajemy je do przesianej mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszać składniki, najlepiej ręką. Gdy składniki dokładnie się połączą wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się(...)godziny). Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią, następnie krótko zagniatamy w misce. Wykładamy ciasto do formy ok. 20 x 30 cm posmarowanej olejem. Powierzchnię posmarować roztrzepanym białkiem, rozłożyć nasze malinki. Robimy kruszonkę : drobno posiekane masło rozcieramy dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, sypiemy na wierzch placka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut

Latosiowydom