ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:642/1038)

Najlepsza domowa pizza 193

Najlepsza domowa pizza, która smakuje jak z włoskiej pizzerii. Proste i łatwe do zrobienia cienkie oraz elastyczne ciasto. Jest idealnie wypieczona i z ciągnącym się serem. Zrobiłam pizzę z pysznym sosem pomidorowym, salami i dużą ilością sera. Oczywiście możesz dodać swoje ulubione dodatki, wówczas pizza będzie idealna. Poznaj sekret włoskiej pizzy. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 255 kcal(...)ostra) pół łyżeczki soli Dodatki do pizzy: 250g sera Mozzarella 100g sera Goudy 4 duże pieczarki 6 plastrów salami 5 plastrów szynki Składniki na ciasto. Do idealnego ciasta na pizze potrzebujemy sprawdzonego przepisu na rozczyn drożdżowy. Rozczyn drożdżowy: 3/4 szklanki letniej wody (temperatura około 30 st.C.) 1 łyżka mąki pszennej tortowej (około 13g) 20g świeżych drożdży (drożdże powinny być wyciągnięte

Ania gotuje
Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów 143

Miałam na święta upiec drożdżowego makowca, takiego tradycyjnego. Postanowiłam jednak w tym roku przygotować coś innego. Zakochałam się wręcz w cieście melasowym, z którego piekę ostatnio różności. Tym razem wykorzystałam je właśnie do makowca. Powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak. Składniki: ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Parówki w cieście z serem (ciasto na pizzę) 391

mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki  i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50/20. Ciasto posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy

Moniki Smakołyki
Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką 211

chodziła ze mną po mleko do sąsiadki ( tak, do sąsiadki, nie do sklepu ), to ona pokazywała jak mieszać i wyrabiać prawidłowo ciasto.   Dziś mogę się odwdzięczyć i choć świat tak bardzo się zmienił, placek drożdżowy z jagodami i kruszonką pozostał taki sam. Dlatego jeszcze ciepły niosę do domu babci …   ************************** Na pewno i Ty masz cudowne wspomnienia, niebanalne historie(...)opublikowanych 100 najbardziej ekscytujących historii związanych z wypiekami. W nagrodę możesz   dostać paterę na ciasto i wielki kosz produktów od  Bakalland i Delecta . To jak, podzielisz się swoją historią i przepisem ? Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl   PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ - przepis Składniki ( na dużą blachę ) 3,5   szklanki mąki pszennej

kolorowotorcikowo
Wielkanocne Brioszki czyli Niedzielne Sniadanie odc.114 215

popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie także świąteczne. Moja mama zawsze na Wielkanoc piekła drożdżowe baby, zaczyn rósł nocą a potem rano pachniało już ciastem. Zawsze było ich dużo, nawet jak czerstwiały były pyszne maczane w mleku czy herbacie. Ja na te święta nie upiekę drożdżowych(...)jednym jajku a następnie żółtku. Po 10 minutach wyrabiania dodajemy po kawałku miękkie masło i rodzynki. Wyrabiamy kolejne 10 minut. Może to za nas zrobić mikser. Gładkie, lśniące ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w misce nakrytej folią i wstawionej do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem by ciasto się ogrzało. Po godzinie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami 82

Bardzo lubię te wianki drożdżowe z żurawiną i migdałami i polecam wypróbować ten przepis i tak naprawdę bułeczki te można zrobić z ulubionym nadzieniem i posypać ulubionymi orzechami. Spróbujcie Składniki: – 260g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 75ml mleka (u mnie 3,2%) – 15g świeżych drożdży lub 4g drożdży instant – 40g masła – 40g cukru(...)dużej miski. Dodać cukier, sól i wkruszyć drożdże. Wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko (temperatura mleka nie powinna być większa, niż 40 stopni), dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto przez około 7-10 minut. Następnie, cały czas wyrabiając, na dwa razy dodać miękkie masło. Wyrabiać do momentu, aż masło całkowicie się połączy z ciastem. Gotowe ciasto włożyć

Smaki Armine
Babcina drożdżówka z borówką i glancem 172

Drożdże wkładamy do wysokiego naczynia , dodajemy dwie łyżki mąki , 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka ( pobieramy z ilości na ciasto ) . Mieszamy do połączenia składników , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna urosnąć . Następnie, przelewamy zaczyn drożdżowy do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli będziecie walczyć ręcznie ) , dodajemy również pozostałe składniki z listy ( poza tymi , których użyliśmy(...)drożdżowego ) . Pamiętajcie , masło ma być roztopione , a składniki , mają być w temperaturze pokojowej . Wyrabiamy na gładką , kleistą masę , gdyby była zbyt luźna , można dosypać trochę mąki . Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie .Nakrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia . Następnie , składniki na kruszonkę , rozdrabniamy palcami , krusząc i łącząc je razem , aż powstanie : oczywiście kruszonka Na wierzchu ciasta

Ogrodnik w podróży
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia 114

drzwiami"  wybrała przepis Zorry (oryginalny przepis pochodzi  stąd ) na pszenne bułki upieczone metodą solno - drożdżową. To przepis, który udowadnia, że sól nie zabija drożdży. Metoda ta daje wiele korzyści, choć niekoniecznie przy domowym wypieku pieczywa. Mieszanina drożdży i 10% solanki czyni ciasto wyjątkowo plastycznym, wypieki dłużej pozostają świeże, a ciasto jest stabilniejsze co ma niebagatelne znaczenie przy produkcji(...)wyrosły za mocno, ale i tak bardzo nam smakowały. Przepis na pewno jeszcze powtórzę, ale już bez dodatku mąki pełnoziarnistej. Składniki na roztwór solno-drożdżowy: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g wody 15 g miodu/cukru trzcinowego 10 g miękkiego masła roztwór soli i wody Wykonanie: sól, wodę i drożdże

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 74

szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około

moj przepis na
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 71

szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około

moj przepis na
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 126

szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około

moj przepis na
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 177

szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około

moj przepis na
Drożdżowy wianek z masą orzechową 189

Pyszna drożdżówka z masą orzechową,prosta do zrobienia bo poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowej masy orzechowej-firmy HELIO,bo jest naprawdę pyszna i mega orzechowa,dzięki niej ciasto było szybkie i proste do zrobienia-polecam Składniki: 500g mąki +2 łyżki 3 jajka 30 dag drożdży 100g cukru pudru 100 g masła szczypta soli 250 ml mleka masa orzechowa firmy(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 min.  Do miski wsypujemy 500g mąki ,resztę cukru pudru i 2 jajka,dodajemy również nasz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i roztopione lekko ciepłe masło,wyrabiamy ciasto(w razie potrzeby podsypać jeszcze troszkę mąką.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ,smarujemy cały masą

Swojskie jedzonko
Pizza na cienkim cieście z grubym rantem 142

dobrych kilku lat jeśli robię pizzę, to tylko na cienkim cieście. Czemu więc ten gruby rant? Bo chłopcy zdecydowanie wolą miękki, grubszy niż taki spieczony. Dogadzam jak mogę ;) Ciasto na 2 pizze: 400g mąki 250ml letniej wody 20g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki otartego tymianku Sos do pizzy: 2 łyżki oleju 2 małe ząbki(...)Salami Ser żółty Czerwona fasola Rukola Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Wodę, drożdże i cukier mieszamy. Pozostawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i tymianek. Zagniatamy elastyczne ciasto- 5 minut robotem, około 10 minut gdy robimy to ręcznie. Ciasto przekładamy do czystego naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około

Kuchnia w czekoladzie
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 210

wszystkiego na około. Kiedy więc zobaczyłam na blogu   Śladami słodkiej babeczki  przepis na drożdżowe rogaliki wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego mi potrzeba. Niewiele myśląc wybrałam się na zakupy, żeby zaraz potem przystąpić do działania.  Hmpf... Muszę przyznać, że ciasto strasznie mnie denerwowało. Przy wyrabianiu nie chciało przestać się lepić, jednak twardo pozostając przy wytycznych(...)tego smakują idealnie - a ja nie lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują. Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi Składniki: (na 24 sztuki) ciasto: 500 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 120 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 200 ml letniego

Pożeraczka, czyli raz adobrze