mojego pomysłu. Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej opakowanie drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki oleju sól dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem farsz
Moja smaczna kuchniapuddingu i mince pie, hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej Jólakaka, greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam. Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać świąteczne specjały z różnych stron światata oraz
Mia Cucina SofietaWymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta. Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową. Składniki: -na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru
Maminek kulinarnymnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proste w przygotowaniu domowe bułeczki drożdżowe maślane, idealne na śniadanie lub do pracy. Składniki 60 gram drożdży 7 łyżek cukru 1 kg mąki pszennej 6 żółtek 1/3 kostki masła – płynne pół łyżeczki soli aromat pomarańczowy 1,5 szklanki letniego mleka Przygotowanie Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżką cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, 6 łyżek cukru, sól, aromat, drożdże(...)ciasta formować wałeczki. Zawiązujemy pętelkę (nie do końca, tak by został na środku otwór). Przez dziurkę przeciągamy jeden koniec od góry, drugi od dołu i formujemy wianuszek. Ja odstawiłam jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Polewamy odrobiną plynnego masła (przygotować 1/3 kostki). Można posypać kruszonką. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Autor przepisu: Dominika Artykuł Bułeczki drożdżowe
Wasze Przepisyprostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków
Smaczna PyzaPowracam do Was z kolejnym przepisem :). A są to drożdżowe ślimaczki z serem, niewielką ilością rodzynek. Zniknęły bardzo szybko! Wyszły przepyszne! Sprawdzą się jako deser do kawy, czy jako przekąska do pracy, szkoły. Składniki: CIASTO: 450 g mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego ale nie gorącego mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 jajko(...)misce z resztą cukru i wlewamy do drożdżowej masy. Dodajemy też pozostałe mleko, sól. Wszystko razem mieszamy i na końcu wlewamy roztopione ale przestudzone masło i zagniatamy na na gładką jednolitą masę. Nie powinno się kleić, ma odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z mleka i proszku budyniowego
Gotuj z MąkąRacuchy drożdżowe z jabłkami w wersji postnej, czyli na wodzie to jedna z potraw, które co rok pojawiają się na
Kolorowy Przepisownikbułek wystarczy dokleić oczka dla żabek. Przepis jest wielokrotnie sprawdzony. Buły są puszyste, mięciutkie i można je modyfikować dodjąc zioła, suszone pomidory czy orzechy. Równie dobrze z ciasta można zamiast bułek uformować chlebek. Składniki: 400g mąki pszennej 200g zmielonych na miał płatków owsianych 220ml + 50ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka suszonego oregano około(...)ziaren pieprzu 1 jajko Sposób przygotownia: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano i resztę wody na gładkie ciasto. Następnie dodajemy posiekana na drobne kawałki suszone pomidory wraz z dwoma łyżkami oliwy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie
Pyry na Gazwyglądu niepozorne. Jednak w środku kryje się niezwykle delikatne i żółciutkie ciasto. Pączki są przepyszne. Polecam wszystkim miłośnikom tych drożdżowych słodkości. 600g mąki+ do podsypania* op. drożdży instant 2 jajka w temp pokojowej 7 łyżek cukru pudru 400g puree z dyni cukier waniliowy łyżka rumu szczypta soli 50ml ciepłego mleka łyżka gęstej śmietany 100g roztopionego masła cukier puder(...)posypania olej do smażenia W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodać rozbełtane jajka, dynię, rum i śmietanę. Całość wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ok 10-15 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie wyrobić i rozwałkować na grubość
Smakołyki Asiminuty z każdej strony *** *** Po wyjęciu z patelni placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu *** *** Gorące jabłka w cieście obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jabłka w cieście
Blog z Apetytemdodać szczyptę cynamonu. Polecam także inne ciasta jogurtowe: Ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto jogurtowe z rodzynkami Jogurtowe ciasto z jabłkami oraz wypieki z kruszonką: Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką SKŁADNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)kropel aromatu śmietankowego Dodatkowo: 125 g borówek 100 g domowej kruszonki z tego przepisu opcjonalnie: cukier puder do posypania Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Ciasto na blaszkę o wymiarach: 24 x 30 cm, w oryginalnym przepisie 18 x 32 cm. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem przez 6 minut na jasny puch, stopniowo zwiększając obroty
Zasmakuj Kuchnimąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu
Moniki Smakołyki