ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:636/1038)

Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem 119

sałatki, ale czasem na pewno upiekę też coś słodkiego i pysznego dla wiecznych głodomorów. Dzisiaj mam dla Was pomysł na drożdżowe bułeczki z nadzieniem z orzechów włoskich i powidła śliwkowego.  Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem ciasto: 350 g mąki pszennej typ 650 lub 750 20 g drożdży 100 ml mleka 2 łyżki jogurtu greckiego 50 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
30 słodkości na Wielkanoc (30 ricette di dolci per Pasqua) 151

posso quindi che consigliarVelo di cuore :) Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska

La grande e la piccola cuoca
GRILLOWANE PAMPUCHY Z SEREM I POMIDORAMI 225

razem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.  Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem.  Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić

Kuchnia w oparach
Wielkanocne wypieki (Dolci di Pasqua) 172

Forse ci sarà qualcosa che farà al caso Vostro e deciderete di prepararlo.  Non posso quindi che consigliarVelo di cuore  😘 Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu

La grande e la piccola cuoca
Potrawy wigilijne 240

Kapusta z grzybami, przepis tutaj: Kapusta z grzybami   5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ   6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ   7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka

Blog z Apetytem
Makowiec drożdżowy z masą makową (domową) 208

Witajcie! Ostatni wpis to była domowa masa makowa, więc przyszedł czas na makowiec drożdżowy z tą właśnie masą. Bardzo lubię drożdżowy makowiec bo mało z nim pracy, ciasto rośnie samo. Zapraszam Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki+ do podsypania 1 op. suchych drożdży (7 g) 2 jajka 1/2 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 100 g masła szczypta soli masa

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Placuszki drożdżowe z malinami 174

Placuszki drożdżowe z malinami  Składniki na 10 placków ciasto : mąka - 2 szkl cukier - 2 łyżki mleko - 1 szkl sól - szczypta jajko - 1 szt drożdże - 27 g tłuszcz do smażenia Dodatkowo : maliny cukier puder do posypania placuszków Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko lekko podgrzać. Pokruszyć drożdże do miski z cukrem, dodać szczyptę soli, jajko i mleko, zmiksować. Następnie wsypać mąkę

Kuchnia Danusi
Cukiniowe placuszki na drożdżach. 131

CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/ [przepis własny] SKŁADNIKI NA CIASTO: 150 g cukinii szczypta wanilii burbońskiej łyżka syropu klonowego pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g) 65 g serka naturalnego  1 jajko 1/2 łyżeczki drożdży instant Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać wanilię, syrop, mąkę i drożdże. Wymieszać. Połączyć z serkiem i jajkiem

Poranek na słodko
Pączki z marmoladą 150

Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól przekładamy do misy.  W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.  Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy

Bon appetit mon amie
Zakręcone Ślimaczki 185

wyrośnięcia. W między czasie do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier, kardamon i mieszamy. Do mleka dodajemy jajka i mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, jajka z mlekiem i roztopione masło. Ciasto zagniatamy ręcznie lub w mikserze. Ciasto będzie lekko lepiące. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 godz do podwojenia objętości. Teraz robimy nadzienie. Miękkie masło, lekko utrzeć z cukrem

Panda i jej świat
Bułeczki z płatkami owsianymi 141

łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, jajko, płatki, otręby, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i na końcu ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy małe bułeczki, układamy

Gotowanie moimi oczami
grzebyki drożdżowe z marmoladą 170

Jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego, więc znowu popełniłam drożdżówki. Tym razem ciasto zrobiłam trochę inaczej, bo dodałam jajka ubite na puch a zawsze dodawałam po prostu całe jajka. Takie ciasto było bardziej elastyczne, puszyste i łatwiej się wyrabiało. Drożdżówki nadziałam marmoladą, dżem się nie nadaje bo podczas pieczenia robi się rzadki i wypływa. Ewentualnie można spróbować z gęstą konfiturą, najlepiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERÓG BIŁGORAJSKI 199

ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków

Ciastka - domowe słodkości
Domowe masło orzechowe 116

więc i ja postanowiłam je sama zrobić. Mówię Wam niebo w gębie, a praca przy nim żadna. Masło można wykorzystać między innymi do pieczenia ciast, ja upiekłam je  z gruszkami  i  drożdżowe bułeczki z truskawkami . Domowe masło orzechowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g orzeszków ziemnych 50 g cukru 100 g miękkiego masła Wykonanie: Orzeszki prażymy

Kulinarne przygody Gatity
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 236

Przepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie Ziemniaki

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki drożdżowe- cynamonowe 138

Ciasto obtocz w cynamonie wymieszanym z cukrem. Piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno ze szklanką mleka. Smacznego! Ps. na bazie tego samego ciasta możesz również przygotować wytrawną wersję swoich drożdżowych bułeczek. Przepis znajdziesz tu . Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 137

wodą, rozmieszać, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem  do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja

Gosia gotuje
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem. 145

się, że na pewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukru

vegetanie
Racuchy z jagodami 202

dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odłożyć aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do misy z miksera wbić jajko dodać sól, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i zmiksować końcówką haka na jednolite ciasto. Przykryć miskę ręcznikiem bawełnianym i odłożyć do podwojenia objętości. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Usmażone racuchy przełożyć

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami 237

mojego pomysłu.  Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem.  Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej opakowanie drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki oleju sól dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem farsz

Moja smaczna kuchnia
Akcja „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe” 193

puddingu i  mince pie,  hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej  Jólakaka,  greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam. Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać świąteczne specjały z różnych stron światata oraz

Mia Cucina Sofieta
Babka makowa 217

Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta. Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową. Składniki: -na kruche ciasto:                             -1,5 szklanki mąki pszennej                             -0,5 szklanki cukru pudru

Maminek kulinarny
Brioszka czekoladowa z mascarpone 203

mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe maślane 59

Proste w przygotowaniu domowe bułeczki drożdżowe maślane, idealne na śniadanie lub do pracy. Składniki 60 gram drożdży 7 łyżek cukru 1 kg mąki pszennej 6 żółtek 1/3 kostki masła – płynne pół łyżeczki soli aromat pomarańczowy 1,5 szklanki letniego mleka Przygotowanie Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżką cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, 6 łyżek cukru, sól, aromat, drożdże(...)ciasta formować wałeczki. Zawiązujemy pętelkę (nie do końca, tak by został na środku otwór). Przez dziurkę przeciągamy jeden koniec od góry, drugi od dołu i formujemy wianuszek. Ja odstawiłam jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Polewamy odrobiną plynnego masła (przygotować 1/3 kostki). Można posypać kruszonką. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Autor przepisu: Dominika Artykuł Bułeczki drożdżowe

Wasze Przepisy
Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów 563

prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków

Smaczna Pyza
Drożdżowe ślimaczki z serem! - W sam raz do kawy 233

Powracam do Was z kolejnym przepisem :). A są to drożdżowe ślimaczki z serem, niewielką ilością rodzynek. Zniknęły bardzo szybko! Wyszły przepyszne! Sprawdzą się jako deser do kawy, czy jako przekąska do pracy, szkoły. Składniki: CIASTO: 450 g mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego ale nie gorącego mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 jajko(...)misce z resztą cukru i wlewamy do drożdżowej masy. Dodajemy też pozostałe mleko, sól. Wszystko razem mieszamy i na końcu wlewamy roztopione ale przestudzone masło i zagniatamy na na gładką jednolitą masę. Nie powinno się kleić, ma odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z mleka i proszku budyniowego

Gotuj z Mąką
Racuchy drożdżowe z jabłkami (postne, na wodzie) 160

Racuchy drożdżowe z jabłkami w wersji postnej, czyli na wodzie to jedna z potraw, które co rok pojawiają się na 

Kolorowy Przepisownik
Kumkające bułeczki 155

bułek wystarczy dokleić oczka dla żabek.  Przepis jest wielokrotnie sprawdzony. Buły są puszyste, mięciutkie i można je modyfikować dodjąc zioła, suszone pomidory czy orzechy.  Równie dobrze z ciasta można zamiast bułek uformować chlebek. Składniki: 400g mąki pszennej 200g zmielonych na miał płatków owsianych 220ml + 50ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka suszonego oregano około(...)ziaren pieprzu 1 jajko Sposób przygotownia: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano i resztę wody na gładkie ciasto. Następnie dodajemy posiekana na drobne kawałki suszone pomidory wraz z dwoma łyżkami oliwy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie

Pyry na Gaz
Dyniowe pączki z dziurką 133

wyglądu niepozorne. Jednak w środku kryje się niezwykle delikatne i żółciutkie ciasto. Pączki są przepyszne. Polecam wszystkim miłośnikom tych drożdżowych słodkości.  600g mąki+ do podsypania* op. drożdży instant 2 jajka w temp pokojowej 7 łyżek cukru pudru 400g puree z dyni cukier waniliowy łyżka rumu szczypta soli 50ml ciepłego mleka łyżka gęstej śmietany 100g roztopionego masła cukier puder(...)posypania olej do smażenia  W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodać rozbełtane jajka, dynię, rum i śmietanę. Całość wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ok 10-15 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie wyrobić i rozwałkować na grubość

Smakołyki Asi
Jabłka w cieście jogurtowym 150

minuty z każdej strony *** *** Po wyjęciu z patelni placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu *** *** Gorące jabłka w cieście obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jabłka w cieście

Blog z Apetytem
Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką 141

dodać szczyptę cynamonu. Polecam także inne ciasta jogurtowe: Ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto jogurtowe z rodzynkami Jogurtowe ciasto z jabłkami oraz wypieki z kruszonką: Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką SKŁADNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)kropel aromatu śmietankowego Dodatkowo: 125 g borówek 100 g domowej kruszonki z tego przepisu opcjonalnie: cukier puder do posypania Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Ciasto na blaszkę o wymiarach: 24 x 30 cm, w oryginalnym przepisie 18 x 32 cm. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem przez 6 minut na jasny puch, stopniowo zwiększając obroty

Zasmakuj Kuchni
Pizza z szynką szwarcwaldzką z serowym brzegiem 181

mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu

Moniki Smakołyki