ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:345/1072)

Maślane bułeczki do odrywania 356

posmarowania 1 jajko małe 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera wlać ciepłe mleko( nie gorące), rozpuszczone letnie masło oraz dodać pozostałe składniki. Mikserem z końcówką do ciast drożdżowych tzw hakiem wyrabiać na najwolniejszych obrotach około 10-12 minut aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce

Ala piecze i gotuje
Bułeczki maślane z kruszonką 217

kwaskowymi powidłami mirabelkowymi - było przepysznie! Lubię piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec

Smaczna Pyza
Chleb na owsiance 280

sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko. Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba.  Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy

Mia Cucina Sofieta
Strucla z makiem 177

wyłożyć papierem do pieczenia.   Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia.   Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć

cucinare
Drożdżowa babka kakaowa 196

Przepis na babkę kakaową - łatwy i dość szybki w wykonaniu. Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi SKŁADNIKI 1 szklanka mleka  

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto drożdżowe z wiśniami + film 195

razem zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , które nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych wystarczy dobrze zmiksować wszystkie składniki , poczekać aż ciasto wyrośnie , upiec a następnie zajadać do woli. składniki na formę o wymiarach  29 na 29 cm 10 g świeżych drożdży szklanka cukru 2 jajka 100 ml mleka 80 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli

Smakowite Dania
Ciasto drożdżowe z serem 385

Znam osobę, która twierdzi, że nie lubi ciasta drożdżowego, bo jest za suche. Tym jednak razem zachęcać musiałem ją do spróbowania tylko pierwszego kawałka. Ciasto według tego przepisu jest dobrze wyrośnięte i wilgotne. A w trakcie pieczenia pachnie tak, że sam nie mogłem doczekać się wyjęcia go z piekarnika. Składniki: 50 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru

W SMAK
Pieczone pierogi 177

Uwielbiam pierogi w ich pierwotnej gotowanej wersji, a później, gdy zostaje ich nadmiar, to odsmażane. Ostatnio natknęłam się na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam dziś wypróbować ten przepis w ramach obiadu. Na szczęście mocno przyprawiłam farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy

dom-agi.pl
Chleb z pomidorami suszonymi 173

przesiać przez sito Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki , olej i wszystko dobrze wymieszać  Konsystencja ciasta chlebowego musi być podobna do ciasta drożdżowego, ale bardziej ścisła Wyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą, dodajemy cukier, olej i ewentualnie wody, gdy ciasto jest jeszcze zbyt ścisłe Dodajemy siemię i osączone z oleju, pokrojone pomidory - wyrabiamy

Proste Potrawy
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 217

klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Mąka

NaKońcuJęzyka
KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE 169

Puszyste i lekkie paszteciki drożdżowe, z farszem z kiszonej kapusty. Świetne jako dodatek do barszczu lub przekąska na przyjęciu typu finger food.  Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany(...)przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 4 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, czarny pieprz opcjonalnie: garść suszonych grzybków *użyłam wody z 2   łyżkami  takiego bulionu  ________________________________________________ WYKONANIE CIASTO: Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone.  Dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i mieszając dolewamy mleko. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia

cool and minty
Pizza serowa z kurkami 267

Córka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;) Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez wyrastania. Wyszło kruche i dosyć cienkie. Osobiście wolę pizzę na grubym i puszystym spodzie ale jak żarłoczek był taki głodny to trzeba było zrobić coś na szybko ;) Ciasto na pizzę bez wyrastania

Smakołyki Asi
Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami 187

Drożdżówka, która powali Was swoją delikatnością, puszystością i cudownym aromatem :). I w żadnym z tych określeń nie ma cienia przesady ;). To ciasto drożdżowe, które wprost rozpływa się w ustach - ze sporą ilością masła, żółtek i skórki otartej z pomarańczy. Rodzynki namoczone w rumie dodają mu charakteru, a lukier jest przysłowiową "kropką nad i" ( samo ciasto jest mało słodkie, więc lukier

Opowieści z piekarnika
Pierożki ze Szpinakiem i Serem 112

też drożdżowe pierożki pieczone w piekarniku. Pierogi bardzo często goszczą w moim domu w różnych wariantach. Tym razem padło na drożdżowe pierożki ze szpinakiem i serem . Domowe pierożki ze szpinakiem i serem to super pomysł na smaczny obiad, a także idealną przekąskę na różnego rodzaju okazje. Farsz szpinakowo-serowy , odpowiednio przyprawiony w połączeniu z drożdżowym ciastem smakuje naprawdę idealnie. Takie

Przepiski.pl
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 336

Najlepsze racuchy pod słońcem!  Tak wszystkim smakowały, że nie nadążałam ściągać ich z patelni....miały być na podwieczorek, niestety zabrakło i musiałam jeszcze jedna turę

Smaczne Zdrowe