ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:340/1072)

Babeczki wielkanocne 202

Piękne i puszyste babeczki wielkanocne , to świetny wybór na jeden ze słodkich, świątecznych wypieków. Drożdżowe babeczki polane apetycznym lukrem to najlepszy pomysł na mini babeczki wielkanocne do koszyczka. - proste ciasto drożdżowe - dokładny opis wykonania i dużo porad - najlepsze babeczki drożdżowe w wersji mini

AniaGotuje.pl
Kopytka z kurkami 113

miękkie (po ok 20 minutach) odcedzamy i studzimy. Obieramy, przeciskamy przez praskę (można też zrobić to blenderem) dodajemy sól, pieprz, mąkę i jajko. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być jak ciasto drożdżowe) odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy (również rękoma) na wałek jednolitej grubości. Nożem odcinamy kawałki ciasta, które gotujemy potem w osolonej lekko wodzie. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotujemy

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto pierogowe (bez jajek) 158

ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności od chłonności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić na chwilę

Kocham..lubię..gotuję..
Uszka z grzybami 212

dodać bułkę tartą, która wchłonie nadmiar płynów i dobrze wymieszać. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności od chłonności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Pierogi z kapustą i grzybami 223

mięs. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności od chłonności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 190

tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 166

tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo

Niedzielny kucharz
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 287

tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy

Mieszam w Garnku
Drożdżowe, twarogowe ślimaczki z kremem czekoladowym Torras 164

Lubimy bawić się z drożdżowym ciastem ale nie robimy tego zbyt często. Jednak jak już je planujemy to w nietypowej formie. Były już różnego rodzaju bułeczki, rolady i rogaliki ale nie było jeszcze ślimaczków 🐚 🐚  Zamiast jajek czy musu z dyni, którego często używamy do tego typu ciasta użyłyśmy twarogu aby utrzymać ich wilgoć. Nadziane zostały pysznym czekoladowym kremem słodzonym

Candy Pandas
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 186

tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo

Niedzielny kucharz
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 208

tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy

Mieszam w Garnku
DOMOWE BAGIETKI W STYLU WŁOSKIM 164

Domowe pieczywo to wspomnienie dzieciństwa. Babcia codziennie piekła świeży chleb abym miała do szkoły. Delikatny, miękki środek i chrupiąca skórka to pieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka

Kuchnia w oparach
Wiekanocna babka drożdżowa z makiem 265

Królowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych przepisów. Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 212

tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo

Niedzielny kucharz
Pizza z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną 362

cebulka duża szczypta bazylii kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza Duda passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę

Słodkie okruszki