marmolada. Ósemki robiłam po raz pierwszy, więc trochę się rozmachnęłam z ich wielkością i wyszły prawdziwe ósemy : ) Oczywiście możecie zjeść pół takiej ósemki, ale czy się oprzecie? Ja nie : ) ciasto drożdżowe ( na około 10- 12 dużych ósemek) Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie).Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy
Domowe ciastaCzekolada w duecie z drożdżami to rozkosz dla podniebienia sama w sobie. Małe co nie co dla wszystkich łasuchów :) Składniki ; 7 żółtek 1 szklanki cukru
Apetyczna babeczkaPodobno, gdy się zacznie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to z każdym kolejnym wypiekiem apetyt tylko rośnie. W moim przypadku właśnie tak jest. Chyba się ze mną zgodzicie, że to wspaniałe uczucie upiec coś samemu i móc się dzielić tym z bliskimi. Domowe, świeże i pachnące bułeczki to moja propozycja na udane śniadanie. Drożdżówki jogurtowe z ulubionymi dodatkami zasmakują(...)łyżka cukru + 1 łyżeczka do rozczynu szczypta soli 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych) 50g masła 1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania bułeczek 200g jogurtu gęstego typu greckiego 100 ml letniego mleka dekoracja: cukier puder PRZYGOTOWANIE drożdżowych bułeczek: Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 1 łyżeczkę cukier
kulinarnyJaDziś chcę się podzielić z wami przepisem na placek drożdżowy dla leniucha. Przepis nie jest skomplikowany, zawsze wychodzi. Placek drożdżowy dla leniucha - składniki: 10 dag drożdży 1 i 1/2 szklanki cukru 4 całe jajka + 2 żółtka 20 dag masła 1 i 1/2 szklanki gorącego mleka 1 cukier wanilinowy 1 kg mąki Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, zasypać(...)posypujemy kruszonką. Kruszonka jest prosta w wykonaniu. Potrzebujemy do niej 3/4 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, pół kostki masła. Wszystko mieszamy do uzyskania grudek i posypujemy ciasto. Do ciasta drożdżowego najlepiej pasuje kruszonka z mąki typu 500. Ps. Jeżeli Twój piekarnik zbyt mocno przypieka ciasto lub nie grzeje, polecam naprawę piekarnika w Technikan.pl
Jak u mamyŁadnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food. SKŁADNIKI / 9 SZT. 400 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 żółtka 75 g miękkiego masła 2 łyżeczki czarnuszki WYKONANIE Masło(...)miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i czarnuszkę. Mieszamy. Dolewamy rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można nim wypłukać miseczkę po zaczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy 2 żółtka, a gdy połączą się z ciastem, łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło. Miksujemy 7 minut, do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Lekko
cool and mintyUwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem(...)smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W większej misce mieszam mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże. Mieszam ręką. Dodaję jajko i powolutku wlewam ciepłe mleko, zagniatam, powstaje dość gęste ciasto. Wyrabiam ciasto do połączenia, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką. Smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym
Zasmakuj Kuchniwyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość soli, ponieważ w oryginalnym przepisie wydawało mi się jej za dużo ). Przyznaję, że dość sceptycznie podchodziłam do takiego sposobu wykonania ciasta drożdżowego, no bo jakże to tak bez długiego wyrabiania ;) Ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - ciasto było naprawdę puszyste i sprężyste. Jeśli lubicie takie czosnkowe bułki i kupujecie je czasem
Opowieści z piekarnikaJuż pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone... 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu(...)mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną
Moje domowe kucharzenieImprezowe paluchy serowe to super pomysł na przekąskę, która z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Ciasto drożdżowe z pysznymi dodatkami, uformowane w podłużne paluchy smakuje naprawdę świetnie. Przekąska ta sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju domówki czy spotkania z przyjaciółmi. Można je serwować solo, a także z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu, a nawet filiżanki czerwonego barszczu. Zapraszam serdecznie(...)ciepłe mleko, wodę łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut. Do miseczki wsypać wszystkie składniki, wlać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na jedną godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkujemy na tą samą wielkość (w kształt prostokąta). Na jednej części
Alle Dobre!lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słoneczni do środka, ja dałam czarnuszkę(...)środka, a wierzch posypałam płatkami owsianymi, musicie spróbować bo jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRacuchy drożdżowe bez tłuszczu Dziś coś dla miłośników drożdżówek i drożdżowych wypieków, puszyste racuchy z opiekacza. Obecnie grzyby są nr.1, ale nie samymi grzybami człowiek żyje. Na Blogu są już racuchy z suchej patelni, teraz postawiłam na technikę i zrobiłam drożdżowe placki z opiekacza. Puszyste racuchy z opiekacza Aby zrobić racuchy z opiekacza wystarczy zrobić ciasto, a jest to ciasto(...)drożdżowe bez wyrabiania i upiec. Racuszki z opiekacza są mniej kaloryczne niż klasyczne smażone na tłuszczu. Racuchy można zrobić w wersji słodkiej jak i na słono. I jedne i drugie sprawdzą się doskonale, na przekąskę, drugie śniadanie tak do szkoły jak i do pracy. Zapraszam na przepis 🙂 Racuchy z opiekacza przepis mąka pszenna uniwersalna 250 g jajka
Dieta moja pasjaMinimum składników, maksimum smaku! Tak mogłabym podsumować te drożdżowe bułeczki z natką i parmezanem. Jeżeli jesteście fanami drożdżowych smaków, zachęcam do przygotowania takich kręciołków. Sam kształt możecie wybrać dowolny. Ten konkretny, wybrany przeze mnie, kojarzył się mojemu mężowi w sprośny sposób, więc nie musi to być właśnie ten Ja chciałam po prostu zrobić coś innego Dodam też, że ciężko było(...)kroku. Same bułeczki wyszły tak dobre, zwłaszcza zaserwowane z sosem czosnkowym, że nie byłam w stanie sprawdzić jak smakują następnego dnia, czy choćby po przestudzeniu. Wszystkie zniknęły błyskawicznie. Wykorzystałam ciasto drożdżowe z przepisu na pizzowe świderki i taki też kształt możecie wybrać do swoich kręciołków. Ciasto: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 00, do pizzy) 7 g suchych drożdży
Smaki Na TalerzuCiemność nie zawsze oznacza zło , tak jak światło nie zawsze oznacza dobro” banan w cynamonowym cieście drożdżowym*, twarożek *w połowie pełnoziarniste inspiracja Banan strasznie rozmiękł,( ale to pewnie dlatego, że był już dość zleżały, ale nie brązowy :D). Niestety przez to ciasto trochę rozmokło, ale co tam. Weź zrób temu czemuś "jakieś" zdjęcie na którym to jakoś wygląda
More food, love and dreamsMonkey Bread, czyli małpi chlebek to puszyste, karmelizowane ciasto drożdżowe pełne cynamonowego aromatu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na to proste, słodkie ciasto odrywane
AniaGotuje.pl