ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:332/1038)

rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance 169

smaczniejsze, no i dają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-)  Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. SKŁADNIKI: *keksówka o wymiarach ok 12x25cm -500g  mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży(...)zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.  Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.  następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz słonecznik I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.  Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki. Chlebuś

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 68

Drożdżowych wypieków ciąg dalszy ;) Tym razem upiekłam  drożdżowe rogaliki z serem . Idealne do kawy, na drugie śniadanie, podwieczorek albo przekąska dla dzieci w czasie szkolnej przerwy. Pyszne, mięciutkie, puszyste, z wierzchu lekko oprószone cukrem pudrem.  Drożdżowe rogaliki  zawsze przenoszą mnie w czasy dzieciństwa i chyba dlatego mam do nich taki sentyment i sama je piekę dość często(...)wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.  Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na 6 części

Zrób to smacznie
Pączki na zakwasie 105

Waleckiej – Gotuje, bo lubi , czyli Cała w mące . Kiedy pierwszy raz przeczytałam ten przepis… pogubiłam się. Pomyślałam, po co tyle zachodu, kombinacji, skoro można przygotować szybko proste drożdżowe ciasto i już. Ale, że lubię wyzwania nie poddałam się. Było warto, pączki są obłędnie pyszne i cytując Monikę “… z pierwszym gryzem planujemy już następny raz, kiedy zrobimy

Tajemnice Smaku
Bułeczki drożdżowe z grzybami 190

miseczki i dostawiam do wystudzenia. Do wystudzonych grzybów dodaję ser, natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem, farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta drożdżowego: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce(...)turze. Pieczenie: Przed pieczeniem, brzegi bułeczek (ciasto), maluję mlekiem, możemy pomalować wodą lub roztrzepanym jajkiem. Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 25 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Bułeczki drożdżowe z grzybami są gotowe, życzę udanego

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki z dżemem malinowym-odrywane 178

razem...Dzięki uprzejmości Młynomag dostałam spory zapas różnych mąk..do tej pory nie miałam do czynienia z mąką tejże firmy, więc od razu zakasałam rękawy i zagniotłam ciasto drożdżowe..zrobiłam bułeczki drożdżowe z mąki tortowej, w sumie wg producenta lepiej do wypieków nadaje się mąka luksusowa [ jeszcze przyjdzie czas na wypieki i z tej mąki]..Ciasto pięknie się zagniatało, było

Moje domowe kucharzenie
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 313

mąką , przerabiam kilka razy i dzielę na dwa w miarę równe kawałki , jeden kawałek wkładam ponownie do miski i nakrywam ściereczką żeby nie obsechł podczas pieczenia pierwszej partii rogalików drożdżowych . Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości od 20 do 25 cm i grubości około 4 mm . Aby ciasto nie kleiło się do wałka podczas wałkowania smaruję go mąką , blat również(...)delikatnie mąką . Z rozwałkowanego ciasta wykrawam za pomocą radełka (noża) trójkąty . Teraz na podstawę trójkąta nakładam około 1 łyżeczki nadzienia i zwijam rogalik ( dokładnie widać na filmie) . Uformowane rogaliki układam w odstępach ( bo jeszcze urosną ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Blachę nakrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia Pieczenie rogalików drożdżowych : Rogaliki przed pieczeniem maluję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pleciony drożdżowy kołacz z serem 191

Pięknie wygląda, a do tego świetnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao. Doskonały pomysł na pyszny podwieczorek. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 50 g cukru 60 g masła 100 ml mleka jajko Masa serowa: 250 g zmielonego białego sera 2 jajka 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rodzynek Ciasto: Suche składniki

Smakołyki Asi
Jabłecznik na biszkopcie z galaretką 76

jabłecznika? Tak dla przypomnienia napiszę, bo bardzo dużo osób myli pojęcia jabłecznik a szarlotka i piszą błędnie np: ,,szarlotka na biszkopcie''.  Jabłecznik jest to ciasto z jabłkami i można je zrobić z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, czy bezowego. W jabłeczniku jabłka mogą być duszone lub surowe. Szarlotka natomiast to ciasto, które robi się tylko i wyłącznie na bazie kruchego

RITA food channel
Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka 76

Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Sieniawa, gmina Sieniawa, powiat przeworski  Rogaliki z marmoladą to niedzielna klasyka, ale zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego albo kruchego. W naszym regionie do wypieku rogalików albo ciastek z jabłkami wykorzystuje się czasami ciasto na bazie białego sera, mąki pszennej i masła. Te 3 składniki dodaje się w równych proporcjach

Trzeci talerz
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 129

Bardzo łatwy przepis na drożdzowca,kt óry nie wymaga wyrabiania. Mozna go zrobić dodając ulubione owoce, ser  lub budyń. Pyszny jest także bez dodatków,ciasto drożdzowe z kruszonką najlepsze jest świeże ze szklanką ciepłego mleka.. Przepis na dużą blachę. Składniki: Ciasto: 10 dag drożdzy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 4 jajka rozmącone widelcem

Przepisy mojej mamy
Chleb z garnka na zakwasie / Vermont Sourdough Dutch Oven Bread 122

zostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. Przygotować ciasto: połączyć wszystkie składniki na ciasto poza solą. Przykryć szczelnie. Zostawić na 20-60 minut. Posypać solą, miksować mieszadłami do ciasta drożdżowego około 2 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na 2.5 godziny. W tym czasie wymieszać/złożyć ciasto dwa razy co 50 minut. Po tym czasie uformować duży bochenek (jeśli będzie

Lekcje w kuchni
Nocna drożdżówka bez wyrabiania 87

znam prostszego przepisu na ciasto drożdżowe i lepszego sposobu na ciepłe pieczywo na śniadanie :) Nocną drożdżówkę pokazywałam Wam już w wersji ciasta z owocami –>KLIK . Tutaj jeszcze bardziej uprościłam ten przepis, byście rano mogli cieszyć się ciepłym, słodkim chlebkiem :) 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego (używam z prawdziwą wanilią) jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki

Mienta blog
Ciasta na Wielkanoc 138

Odrywana drożdżowa babka z czekoladą      Sernik z malinami    Babeczki makowe z kremem truskawkowym      Sernik z frużeliną żurawinową      Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami       Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami      Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym      Sernik z frużeliną malinową i jagodowym

Passions hobbies life
Pierogi z serem 146

olejem i dodajemy stopniowo do mąki, cały czas mieszając. Najpierw robimy to łyżką (najlepiej drewnianą), a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dłońmi. Można wykorzystać robot z hakiem do ciasta drożdżowego, jednak według mnie najlepiej robić to rękoma, ponieważ wtedy ciepło dłoni dodatkowo ogrzewa i rozluźnia ciasto. Wyrabiamy tak przez około 15 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Zawijamy

Analiza Smaku
Ciasto rajskie z rabarbarem 169

słodko-kwaśnym deserze bez pieczenia. Lubicie rabarbar ? ja uwielbiam w ciastach.  Dla mnie smak rabarbaru to wspomnienie z dzieciństwa, gdzie Mama zawsze co sobotę piekła puchate drożdżowe ciasto z kawałkami majowego rabarbaru posypane maślaną kruszonką. Jak to ciasto smakowało!   Bardzo często też robiła   konfiturę z rabarbaru z dodatkiem pomarańczy i imbiru-mówię Wam poezja! Jak będę mieć

Wanilia i Kardamon
Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 187

Stanisław Leszczyński, wielbiciel tego wypieku, nazwał je babą, ponieważ kształt ciasta kojarzył mu się z turbanem Ali Baby z „Baśni 1000 i jednej nocy”. Tradycyjne baby wypiekane były z ciasta drożdżowego, do którego dodawano bakalie. Wierzch baby drożdżowej dekorowano lukrem, rodzynkami, orzechami i innymi dodatkami. Z czasem popularność zyskały również baby przygotowywane z ciast innego rodzaju, na przykład z ciasta

Trzeci talerz
Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 180

Ciasto drożdżowe zawsze wymaga dużo pracy, wyrabiania, brudzenia się itd... - na szczęście nie tym razem ! Po pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie  zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki.  Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami   Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej

dlaSmaQ
PIZZOWE BUŁECZKI 142

krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką

Kuchnia MagdaLeny
PIZZOWE BUŁECZKI 143

krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką

Kuchnia MagdaLeny
Strucla z makiem 105

wyłożyć papierem do pieczenia.   Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia.   Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć

cucinare
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 138

Uwielbiam Ciasta drożdżowe , z owocmi i te z powidłami i dżemem. Do tego posypane kruszonką. Pychotka. W dodatku ciasto z tego przepisu zawsze się udaje :) Jest puchowe , nie za słodkie , po prostu pyszne:)  Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :)   SKŁADNIKI NA Dużą drożdżówkę blacha o wymiarach

Gotowanie Patki
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z KIEŁBASĄ 139

Chaczapuri to gruziński placek z serem. Sama potrawa jest bardzo prosta bo jest to ciasto drożdżowe z farszem serowym. My w tym postanowiliśmy nadać grillowaniu troszkę gruzińskiej nuty i ugrillowaliśmy placki. CIASTO: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki drożdży suszonych 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżka ulubionych ziół (u nas oregano

Kuchnia w oparach
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 173

Składniki 15g świeżych drożdży 750ml mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml mleka, ważne aby mleko było jedynie ciepłe, jeśli mleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże,3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki

zjem to blog kulinarny
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 224

razem mam dla Was przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe do którego dodałam śliwki oraz słodką kruszonkę. Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek. Z powodzeniem możesz też użyć dużej formy na babkę np. na Wielkanoc ;-) Czas przygotowywania:  30-40 minut Czas wyrastania

AniaGotuje.pl
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 190

Jakiś czas temu przyrządziłam domową masę makową. Część wykorzystałam do tradycyjnego makowca zawijanego z orkiszowym ciastem drożdżowym. Pozostała masa została użyta dziś do mniej klasycznego makowca, bo takiego bez pieczenia z surowym ciastem z bakalii. Która wersja bardziej mi smakuje? Zdecydowanie ta dzisiejsza. Mąż twierdzi, że oba makowce "wymiatają". Spróbuj tego typu makowca i sam zdecyduj co lepsze: klasyka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) 315

opcjonalnie ketchup na spód pizzy ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera w kostce) Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i pokrojoną cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie

Słodkie okruszki
Domowa pizza – najlepsza pizza 270

wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej

Słodkie okruszki
Sylwestrowa pizza na grubym cieście 285

wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest

Słodkie okruszki
Czy przekąski to ZŁO? 188

7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier a nie ksylitol to naprawdę świat się nie zawali. I kiedy jem takie ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło, drożdże i jajka. Nic więcej. Naprawdę

bistro mama
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 247

mąki. Drożdże suche wystarczy rozpuścić w letniej wodzie. Do masy wlewamy olej i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i bardzo miękkie. Można się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy kulę, którą następnie

Food Square
Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą 197

przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

VioletoweKucharzenie
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 163

sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1(...)pączki zaczną chłonąć tłuszcz. 8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem. 9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu

Ostra na Słodko