ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:332/1072)

Bagietki czosnkowe 414

wyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość soli, ponieważ w oryginalnym przepisie wydawało mi się jej za dużo ). Przyznaję, że dość sceptycznie podchodziłam do takiego sposobu wykonania ciasta drożdżowego, no bo jakże to tak bez długiego wyrabiania ;) Ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - ciasto było naprawdę puszyste i sprężyste. Jeśli lubicie takie czosnkowe bułki i kupujecie je czasem

Opowieści z piekarnika
Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową 237

Już pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter  ,  zawijańce z orzechami  i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone... 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5  łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu(...)mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną

Moje domowe kucharzenie
Imprezowe paluchy serowe 452

Imprezowe paluchy serowe to super pomysł na przekąskę, która z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Ciasto drożdżowe z pysznymi dodatkami, uformowane w podłużne paluchy smakuje naprawdę świetnie. Przekąska ta sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju domówki czy spotkania z przyjaciółmi. Można je serwować solo, a także z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu, a nawet filiżanki czerwonego barszczu. Zapraszam serdecznie(...)ciepłe mleko, wodę  łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut.  Do miseczki wsypać wszystkie składniki, wlać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na jedną godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkujemy na tą samą wielkość (w kształt prostokąta). Na jednej części

Alle Dobre!
Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) 187

lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słoneczni do środka, ja dałam czarnuszkę(...)środka, a wierzch posypałam płatkami owsianymi, musicie spróbować bo jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszne racuchy z opiekacza bez tłuszczu 142

Racuchy drożdżowe bez tłuszczu Dziś coś dla miłośników drożdżówek i drożdżowych wypieków, puszyste racuchy z opiekacza. Obecnie grzyby są nr.1, ale nie samymi grzybami człowiek żyje. Na Blogu są już racuchy z suchej patelni, teraz postawiłam na technikę i zrobiłam drożdżowe placki z opiekacza. Puszyste racuchy z opiekacza Aby zrobić racuchy z opiekacza wystarczy zrobić ciasto, a jest to ciasto(...)drożdżowe bez wyrabiania i upiec. Racuszki z opiekacza są mniej kaloryczne niż klasyczne smażone na tłuszczu. Racuchy można zrobić w wersji słodkiej jak i na słono. I jedne i drugie sprawdzą się doskonale, na przekąskę, drugie śniadanie tak do szkoły jak i do pracy. Zapraszam na przepis 🙂     Racuchy z opiekacza przepis mąka pszenna uniwersalna 250 g jajka

Dieta moja pasja
Kręciołki drożdżowe z parmezanem i pietruszką 129

Minimum składników, maksimum smaku! Tak mogłabym podsumować te drożdżowe bułeczki z natką i parmezanem. Jeżeli jesteście fanami drożdżowych smaków, zachęcam do przygotowania takich kręciołków. Sam kształt możecie wybrać dowolny. Ten konkretny, wybrany przeze mnie, kojarzył się mojemu mężowi w sprośny sposób, więc nie musi to być właśnie ten Ja chciałam po prostu zrobić coś innego Dodam też, że ciężko było(...)kroku. Same bułeczki wyszły tak dobre, zwłaszcza zaserwowane z sosem czosnkowym, że nie byłam w stanie sprawdzić jak smakują następnego dnia, czy choćby po przestudzeniu. Wszystkie zniknęły błyskawicznie. Wykorzystałam ciasto drożdżowe z przepisu na pizzowe świderki i taki też kształt możecie wybrać do swoich kręciołków. Ciasto: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 00, do pizzy) 7 g suchych drożdży

Smaki Na Talerzu
306. 175

Ciemność nie zawsze oznacza zło , tak jak światło nie zawsze oznacza dobro” banan w cynamonowym cieście drożdżowym*, twarożek *w połowie pełnoziarniste inspiracja Banan strasznie rozmiękł,( ale to pewnie dlatego, że był już dość zleżały, ale nie brązowy :D). Niestety przez to ciasto trochę rozmokło, ale co tam. Weź zrób temu czemuś "jakieś" zdjęcie na którym to jakoś wygląda

More food, love and dreams
Monkey Bread 100

Monkey Bread, czyli małpi chlebek to puszyste, karmelizowane ciasto drożdżowe pełne cynamonowego aromatu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na to proste, słodkie ciasto odrywane

AniaGotuje.pl
Panettone 94

się poniżej pozwoli uzyskać ten pyszny wypiek w warunkach domowych. Pracę nad tą babką rozłożyć należy sobie w czasie, gdyż cały proces zajmuje ponad dzień. Zaczynamy oczywiście od przygotowania ciasta drożdżowego , któremu dobrze jest dać czas na poleżakowanie w lodówce. Dopiero do takiego ciasta dnia następnego dodajemy owoce , formujemy w bakę, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy. Znajdziesz mnie na Instagram

MeCooks
Chleb kukurydziany bezglutenowy 112

Dodaj też jajka i sól. Pamiętaj, aby do żadnego ciasta w którym używasz drożdży nie dodawać jajek z lodówki bo wystudzą ciasto i drożdże nie będą pracować tak intensywnie jak potrzeba. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ciasto będzie lejące się, płynne, nie będzie to jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Foremkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej

ProstePesto.pl
Chleb kukurydziany bezglutenowy 122

Dodaj też jajka i sól. Pamiętaj, aby do żadnego ciasta w którym używasz drożdży nie dodawać jajek z lodówki bo wystudzą ciasto i drożdże nie będą pracować tak intensywnie jak potrzeba. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ciasto będzie lejące się, płynne, nie będzie to jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Foremkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej

ProstePesto.pl
Ciasto jabłkowo-orzechowe 104

Bardzo ciekawy przepis z książki Siostry Anastazji, który przykuł moją uwagę. Szarlotka w cieście drożdżowym otoczona kremem i orzechowym biszkoptem. Wierzch udekorowany polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: Ciasto jabłkowe: jabłka 1 kg, żółtka 4 szt, margaryna 15 dag, mąka pszenna 30 dag, cukier puder 1 łyżka, drożdże 4 dag, śmietana 12 % 2-3 łyżki, cynamon 1-2 łyżeczki, bułka tarta

kulinarne odsłony pati
Racuchy dyniowe ze śliwkami 114

najpierw łączymy drożdże z letnim mlekiem, po czym dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Składniki ciasta na racuchy łączę ze sobą za pomocą ręcznego ubijaka lub ręcznego robota kuchennego. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, nabieram je łyżką i wykładam na rozgrzany tłuszcz. W cieście układam kawałki śliwek i smażę racuszki na złoty kolor. Usmażone racuchy dyniowe podaję oprószone(...)mąkę. Całość ubijać razem do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. Gotowe ciasto odstawić na 20-25 minut, aby nieco wyrosło. Każdą ze śliwek umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię włożyć małą porcję masła klarowanego, rozpuścić i rozgrzać. Za pomocą łyżki nabierać wyrośnięte ciasto drożdżowe , które układać na gorącym maśle formując z niego małe

MeCooks
Amerykańskie bułki do fast foodów 132

gorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo dodając roztopione masło. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, można dodać więcej mąki, ale staramy się nie dodawać za dużo

Lekcje w kuchni