ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:331/1072)

Domowe mini hot dogi z piekarnika 104

przekładamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie, od razu wałkujemy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , bo i tak spore wyrośnie. Kroimy na paski ok. 2 cm.    Parówki dzielimy na 2 kawałki, każdy zawijamy w plaster sera posmarowany ketchupem, a potem dookoła owijamy paski ciasta drożdżowego (można też wykonać łatwiejszą i szybszą wersję: zamiast

Bon appetit mon amie
Jakie produkty warto zamrażać? 111

kopytka czy pyzy. W zimnie świetnie przechowuje się również pierogi a nawet makarony z dodatkami. Kolejną grupą produktów do mrożenia są ciasta, choć nie wszystkie. Nie zamraża się ciast z kremem, natomiast babki czy ciasta drożdżowe z owocami mrożenie zniosą bez problemu. Do zamrażarki można także włożyć ciasto surowe, którego zostało za dużo np. ciasto na makaron czy pierogi

codojedzenia
Drożdżówki z czekoladą i orzechami 98

ochotę na słodkie . Dodatkowo pięknie się prezentują. Są doskonałe z dodatkiem przyprawy do piernika . Drukuj Drożdżówki z czekoladą i orzechami Przygotowanie: 2 hrs 30 min. Wielkość: 8 sztuk Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła 40 g cukru pudru (4 łyżki) 1 jajko 2 łyżki przyprawy(...)jajko, cukier puder i przyprawę do piernika. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym). Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posiekaj orzechy i rozpuść czekoladę (pozostaw do przestygnięcia). Po godzinie ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Posmaruj całość czekoladą

Przepisy na widelcu
Dziadowa pizza muchomorkowa 111

inaczej możemy, jak w tej słynnej anegdocie o młodej kobiecie, odcinać końcówki pieczeni, nie wiedząc czemu (zainteresowanych odsyłam do google :)) Wystarczającym gestem będzie robienie pizzy na podpłomykach, a nie cieście drożdżowym :) Składniki: - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki                                             Wykonanie

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto czekoladowe – szybkie i smaczne 155

nastroju. Czekoladę możemy jeść pod wieloma postaciami, ciekawym deserem jest ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe jest pyszne ze względu na swój smak, można dodawać do niego różne dodatki, przez co ciasto staje się poezją dla naszych oczu. Czekoladowe ciasto jest smaczne, aromatyczne, rozpływa się w ustach. Czy znasz przepis na: Ciasto krówkowe Składniki 100 g czekolady deserowej ½ szklanki mleka jajka szklanka(...)jajka z cukrem, na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masę z jajek oraz masę czekoladową i wszystko zmiksować. Szybki przepis na: Cytrynowe ciasto drożdżowe Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piec przez 45 minut w temperaturze 175 stopni, grzanie góra i dół. Piec minut przed końcem pieczenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zawijane drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki 174

Puszyste i pachnące zawijane bułki drożdżowe z dżemem, to doskonała przekąska dla dzieci i dla dorosłych.

Przepisy Kulinarne
Kulebiak z kapustą i grzybami 141

gdzie tylko może – w pierogach, krokietach czy jako micha parującej gotowanej kapusty z grzybami. W tym roku przyszedł czas na kulebiak, gdyż ostatnio coraz chętniej poczyniam sobie z ciastem drożdżowym, z dużymi sukcesami. W środku ulubiony farsz, na wierzchu chrupiące, złociste ciasto, czego chcieć więcej. Pyszny z barszczem. Składniki (na 1 dużego kulebiaka): 300g mąki 25g świeżych drożdży 125ml

Smaczna Strona
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 114

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie! Noo… The post Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wigilijne uszka 194

składnikach podaję jej więcej). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie lepiące się do dłoni. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Lepimy uszka. Odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy go cienko na lekko podsypanym mąką blacie/macie. Placek kroimy na kwadraty. Do każdego nakładamy około łyżeczki

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe z jeżynami i kruszonką 161

Magda Gdy babcia, niekwestionowana mistrzyni drożdżowego ciasta, spróbowała tego wypieku, była zachwycona i naprawdę dumna. Ale co się dziwić skoro przestrzegałam jej niezawodnego przepisu i wykorzystałam patent na ponowne wyrastanie ciasta już wyłożonego do blachy. Wszystko to złożyło się na ten jakże udany, puszysty, pachnący masłem i smakujący bosko wypiek. Mimo trudu wyrabiania ciasta oraz czekania na jego wyrośnięcie, każdy

Smaczna Strona
Zajączki drożdżowe 189

Wielkanoc ! Jajka, pisanki, kurczaczki...nie może też zabraknąć zajączków. -- Potrzebujemy zwykłe ciasto drożdżowe jak na chleb...np.   chleb-szymanowski  ,  które dzielimy na kulki :) małe jak 1 zł i duże prawie jak piłka do tenisa. Kulki łączymy ze sobą wykładając na blachę do pieczenia, a z kawałka zrolowanego ciasta wycinamy uszy wielkości domowych klusek do zupy

chleba naszego
Pełnoziarnista chałka waniliowa 129

Całość to 12 porcji, ok. 208 kcal każda B: ok. 8 g T: ok. 6 g W: ok. 30 g   Oryginalny przepis znajdziecie w książce Tadeusza Barowicza „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne

Kucharzyca
Ciasto drożdżowe z morelami. 256

Dawno nie było u nas ciasta drożdżowego. Zatęskniłam więc upiekłam :) Wrzucam przepis, bo jest to łatwe w wykonaniu ciasto i zawsze się udaje. Wyjdzie nawet początkującym. Nie trzeba zagniatać, wystarczy wyrobić mikserem z hakami. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. Ja wybrałam morele. Składniki na ciasto: 500 g. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 2 jajka 1/4 kostki

Agusiowe smakołyki
Śniadaniowe bułeczki 149

wody Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy wraz z drożdżami oraz resztą składników. Wyrabiamy ciasto dosyć długo aż do uzyskania elastycznej konsystencji. (Ja skorzystałam z pomocy robota z końcówkami do ciasta drożdżowego i miksowałam na najniższych obrotach około 10 minut. Po tym czasie ciasto uformowało się w kształt kuli i zaczęło odchodzić od boków miski). Następnie gotowe ciasto oprószamy delikatnie mąką

Smaki Na Talerzu