wyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość soli, ponieważ w oryginalnym przepisie wydawało mi się jej za dużo ). Przyznaję, że dość sceptycznie podchodziłam do takiego sposobu wykonania ciasta drożdżowego, no bo jakże to tak bez długiego wyrabiania ;) Ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - ciasto było naprawdę puszyste i sprężyste. Jeśli lubicie takie czosnkowe bułki i kupujecie je czasem
Opowieści z piekarnikaJuż pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone... 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu(...)mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną
Moje domowe kucharzenieImprezowe paluchy serowe to super pomysł na przekąskę, która z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Ciasto drożdżowe z pysznymi dodatkami, uformowane w podłużne paluchy smakuje naprawdę świetnie. Przekąska ta sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju domówki czy spotkania z przyjaciółmi. Można je serwować solo, a także z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu, a nawet filiżanki czerwonego barszczu. Zapraszam serdecznie(...)ciepłe mleko, wodę łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut. Do miseczki wsypać wszystkie składniki, wlać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na jedną godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkujemy na tą samą wielkość (w kształt prostokąta). Na jednej części
Alle Dobre!lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słoneczni do środka, ja dałam czarnuszkę(...)środka, a wierzch posypałam płatkami owsianymi, musicie spróbować bo jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSłodkie i delikatne w smaku rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, obficie nadziane masą makową. Nikt się im nie oprze! Ich wielkość sprawia, że na jednej sztuce nie poprzestaniecie :) Może i u Was królować będą na świątecznym stole? Polecam! Składniki: Ciasto krucho-drożdżowe: 600 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 200 g masła 1 jajko+ 1 żółtko(...)migdałów, posiekanych w kostkę 2 duże łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: białko jajka do posmarowania rogalików posiekane migdały i cukier do posypania rogalików (opcjonalnie, ja pominęłam) Przygotowanie: Ciasto krucho-drożdżowe: Drożdże wkruszyć do miski, zasypać cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na kilka minut, aż drożdże "ruszą". Mąkę przesiać do innej miski, dodać pokrojone w kostkę masło, 1 jajko
Nastoletnie WypiekanieMinimum składników, maksimum smaku! Tak mogłabym podsumować te drożdżowe bułeczki z natką i parmezanem. Jeżeli jesteście fanami drożdżowych smaków, zachęcam do przygotowania takich kręciołków. Sam kształt możecie wybrać dowolny. Ten konkretny, wybrany przeze mnie, kojarzył się mojemu mężowi w sprośny sposób, więc nie musi to być właśnie ten Ja chciałam po prostu zrobić coś innego Dodam też, że ciężko było(...)kroku. Same bułeczki wyszły tak dobre, zwłaszcza zaserwowane z sosem czosnkowym, że nie byłam w stanie sprawdzić jak smakują następnego dnia, czy choćby po przestudzeniu. Wszystkie zniknęły błyskawicznie. Wykorzystałam ciasto drożdżowe z przepisu na pizzowe świderki i taki też kształt możecie wybrać do swoich kręciołków. Ciasto: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 00, do pizzy) 7 g suchych drożdży
Smaki Na TalerzuCiemność nie zawsze oznacza zło , tak jak światło nie zawsze oznacza dobro” banan w cynamonowym cieście drożdżowym*, twarożek *w połowie pełnoziarniste inspiracja Banan strasznie rozmiękł,( ale to pewnie dlatego, że był już dość zleżały, ale nie brązowy :D). Niestety przez to ciasto trochę rozmokło, ale co tam. Weź zrób temu czemuś "jakieś" zdjęcie na którym to jakoś wygląda
More food, love and dreamsDodaj też jajka i sól. Pamiętaj, aby do żadnego ciasta w którym używasz drożdży nie dodawać jajek z lodówki bo wystudzą ciasto i drożdże nie będą pracować tak intensywnie jak potrzeba. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ciasto będzie lejące się, płynne, nie będzie to jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Foremkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej
ProstePesto.plDodaj też jajka i sól. Pamiętaj, aby do żadnego ciasta w którym używasz drożdży nie dodawać jajek z lodówki bo wystudzą ciasto i drożdże nie będą pracować tak intensywnie jak potrzeba. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ciasto będzie lejące się, płynne, nie będzie to jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Foremkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej
ProstePesto.plBardzo ciekawy przepis z książki Siostry Anastazji, który przykuł moją uwagę. Szarlotka w cieście drożdżowym otoczona kremem i orzechowym biszkoptem. Wierzch udekorowany polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: Ciasto jabłkowe: jabłka 1 kg, żółtka 4 szt, margaryna 15 dag, mąka pszenna 30 dag, cukier puder 1 łyżka, drożdże 4 dag, śmietana 12 % 2-3 łyżki, cynamon 1-2 łyżeczki, bułka tarta
kulinarne odsłony patinajpierw łączymy drożdże z letnim mlekiem, po czym dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Składniki ciasta na racuchy łączę ze sobą za pomocą ręcznego ubijaka lub ręcznego robota kuchennego. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, nabieram je łyżką i wykładam na rozgrzany tłuszcz. W cieście układam kawałki śliwek i smażę racuszki na złoty kolor. Usmażone racuchy dyniowe podaję oprószone(...)mąkę. Całość ubijać razem do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. Gotowe ciasto odstawić na 20-25 minut, aby nieco wyrosło. Każdą ze śliwek umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię włożyć małą porcję masła klarowanego, rozpuścić i rozgrzać. Za pomocą łyżki nabierać wyrośnięte ciasto drożdżowe , które układać na gorącym maśle formując z niego małe
MeCooksgorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo dodając roztopione masło. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, można dodać więcej mąki, ale staramy się nie dodawać za dużo
Lekcje w kuchnipuścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego, bardzo długo dojrzewającego ciasta, a skończywszy na ekspresowych wypiekach, które można przygotować dosłownie w dniu wigilii. O palmę pierwszeństwa walczą również serniki i makowce. Równie często serwuje się keksy oraz efektowne ciasta drożdżowe. Wiele osób woli jednak eksperymentować
okolicepalnika.plściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos pomidorowy do pizzy: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić
niecodziennikparyściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos serowy: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, fetę pokruszyć
niecodziennikparyściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię
niecodziennikparynaprawdę nieskomplikowane. Ciasto robi się nie na drożdżach lecz na mieszance proszku do pieczenia i sody, więc wyjdzie zawsze i każdemu. Z pączkami bywa różnie, bo niektórzy boją się ciasta drożdżowego i sami pączków nie smażą. Kiedy Ania piła herbatę, ja szybko zagniotłam ciasto, wykroiłam oponki i usmażyłam. Oponek wyszło tak dużo, że postanowiłam przypomnieć Wam przepis w nowej odsłonie
Codzienna kuchnia niecodziennatartego żółtego sera kupny sos pesto zielenina do dekoracji – u mnie koperek, ale mogą być listki bazylii, szczypiorek itp. pieprz Pełny przepis tutaj. Tosty francuskie z rokitnikiem Macie “wczorajsze” ciasto drożdżowe na zbyciu? Przeróbcie je na tosty francuskie, są jeszcze lepsze niż świeże ciasto. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii dżem
Ugotowane pozamiatanePlacek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka W naszym regionie od pokoleń królują dwa typy ciast. Pierwszym z nich są ciasta drożdżowe w przeróżnych postaciach – bułki, kukiełki, warstwowe, zawijane, słodkie i wytrawne. Drugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki
Trzeci talerzzaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem
Pink Envelopedrewnianą łyżką) do połączenia składników. Następnie wsypać 2 szklanki mąki i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła (lub drewnianą łyżką), aż składniki się dobrze połączą. Zmienić mieszadło na hak do ciasta drożdżowego (w przypadku użycia miksera) i miksując na najniższych obrotach, do miski/misy z ciastem powoli wsypać pozostałą mąkę (2 i 1/2 szklanki mąki - patrz Uwagi do przepisu, punkt
Gospodyni Miejskagorące)mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciast drożdżowych, tzw. haka. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku, a gdy ciasto będzie jednolite, zaczynamy dodawać miękkie masło. Kolejną porcję masła, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się ciastem
cool and mintyKolejny pomysł na szybkie do przygotowania ciasto z truskawkami. Oszukana drożdżówka to ciasto przyrządzone na maślance i proszku do pieczenia, które w smaku przypomina tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatkowo, oszukana drożdżówka jest posypana kruszonką i nadziana dużą ilością świeżych truskawek. Ciasto łatwe i tanie w przygotowaniu :) Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: ciasto
Ugotowaćzaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem
Pink Envelopemaślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki
Słodkie inspiracjePuchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;) Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli
Słodkie inspiracjepół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu. Moim zdaniem to dobra przyprawa. Mięso po przyprawieniu wstawiamy do lodówki na minimum 3 h i potem smażymy na patelni. Przygotowujemy ciasto drożdżowe takie jak na bułki kliknij tutaj Jak mięso się wystudzi, to dzielimy ciasto na porcje, wałkujemy i zawijamy do środka nasz gyros. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie rozmarynem
chleba naszegoJuż niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta drożdżowego to zachęcam do przyrządzenia bananowych pączusiów - puszystych, lekko wilgotnych i bardzo smacznych :) Ciasto nie zawiera ani grama cukru, ponieważ same banany dodają słodyczy. Przed podaniem, pączusie możecie posypać cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu
UgotowaćRzadko piekę domowe chleby, ponieważ... strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego. Muszę mieć prawdziwą wenę, aby w domu pachniało świeżym pieczywem. Nawet pracochłonne ciasta i słodkości to zupełnie co innego. Ten przepis (od mojej kochanej szwagierki Kasi) też czekał kilka dobrych miesięcy, aż postanowiłam go wypróbować. Wszyscy wokoło piekli ten chleb, tylko nie ja. W końcu zmobilizowałam się i wraz
Di gotujewłaściwe: Gdy zaczyn ładnie urośnie, dodać do niego wszystkie składniki ciasta właściwego, pamiętając, że stopiony smalec dodajemy na samym końcu. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut, aż będzie sprężyste i jednolite. Lepiej nie podsypywać ciasta mąką lub jeśli jest już taka konieczność podsypać minimalną ilością. Ciasto będzie troszkę klejące
Nastoletnie Wypiekaniegórze w kubku pianka. Żółtka rozmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej przez sito, dodaj roztrzepane jaja, mleko z drożdżami i puree z dyni. Zacznij zagniatać ciasto drożdżowe. Masło stop w rondelku i dodaj do masy, zagniataj tak aby napowietrzyć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozwałkuj na blat i wycinaj donaty np. szklanką a dziurkę
SMYKWKUCHNIalkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki, które następnie "spłaszczamy", a w środku wydrążamy spore dziurki. Możemy
Słodka Stronapodwoiło objętość. W międzyczasie, na odrobinie margaryny szklimy cebulę dodajemy pieczarki, podsmażamy do miękkości, odstawiamy. Ser scieramy na tarce na dużych oczkach. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem, dużą blachę z pieca. Ciasto jest klejące, aby je rozprowadzić używamy mleka lub oleju, w którym moczymy palce. Odstawiamy ciasto jeszcze
Gotowanie moimi oczamiobiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec. Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki
potrawyregionalnegładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość (mniej więcej 1-1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża
UgotowaćRogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie w zimnej wodzie daje wspaniały efekt; nadzienie można zastosować rozmaite, np. serowe, makowe, z owoców sezonowych, smakują wyśmienicie, są warte polecenia! Składniki: 70 gram drożdży 2 jajka 1 kostka masła 0,5 kg mąki
kgwjanczewoPamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmieszamy i zostawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce - masa powinna zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Do miski dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, wyrabiamy dłuższą chwilę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i nie kleić się do rąk. Kulę przykrywamy ściereczką i zostawiamy
sama złodyczpomidorowy wypłynie podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu! Składniki na 12 kości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na śliwki cały czas trwa … a ja cały czas zajadam je z ogromną przyjemnością! Jak wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich dodatkiem! Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis – tym razem na muffinki! A muffinki jak to muffinki łatwe
Ostra na Słodko