Bułeczki drożdżowe z twarogiem.Pieczone już dawno temu na życzenie córek.Przepis znaleziony tutaj , polecam. Ciasto drożdżowe 3 szkl.mąki pszennej 3/4 szkl. mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) 1 jajko 2 żółtka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/4 kostki masła (rozpuszczona) 1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy Nadzienie serowe(...)jajka, wlać mleko i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować
Moje domowe kucharzeniednia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren
moj przepis nadnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren
moj przepis nadnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól
moj przepis nadnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól
moj przepis naświątecznym ucztowaniu mam dość ciast, dlatego na dzisiejsze śniadanie proponuję racuszki To pierwszy przepis, który wypróbowałam z rewelacyjnej książki Cukiernia Lidla. Zachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie. Karmelizowana gruszka: dietetyczne racuszki, drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana gruszka, Placuszki(...)łyżki cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina Drożdże mieszamy
Cynamonowe szczęścieWymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta drożdżowego z owocami/skórkami kandyzowanymi. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty, ale niestety najlepsze są pierwszego dnia. Chociaż takie kilka sztuk i tak znika szybciej niż Wam się wydaje… Zapraszam! Bułki drożdżowe(...)łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać do większej miski. Dodać pozostałe składniki- oprócz kandyzowanych owoców/skórek – i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Dodać pokrojone kandyzowane owoce/ skórki i całość wyrobić aż połączą się z ciastem. Przełożyć wyrobione ciasto do miski, lekko wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
UgotujmyTo.plWitajcie po przerwie Wielkanocnej :) Dawno nie było ciasta drożdżowego, a chyba to jest jedno z najsmaczniejszych wypieków bo pasuje i na deser, i na śniadanie z kakao lub do zabrania ze sobą na wycieczkę, a dodatki sprawiają że zawsze smakuje inaczej. Wieniec to efektowny wypiek który nie tylko nacieszy oko ale i podniebienie. Składniki na tortownicę o śred(...)suszonych drożdży (około 1/2 opakowania) 1/2 słoika gęstego dżemu lub marmolady 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, jogurt naturalny, cukier oraz suszone drożdże, zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W trakcie gdy ciasto rośnie możemy przygotować kruszonkę
Gotowanie...to proste !wydaniu? Jestem pewna, że każdy z Was się skusi. Tym razem przygotowując pierożki kebabowe, zamiast przygotowywać ciasto, użyłam gotowego ciasta francuskiego. Powiem Wam, że smakują wyśmienicie. Są dużo szybsze do zrobienia niż tradycyjne pierożki kebabowe z ciasta drożdżowego. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne pierożki kebabowe z ciasta francuskiego. Szybkie, smaczne
Przepiski.plczyli zwykłe bułki śniadaniowe upieczone z białej mąki - uniwersalne, do wytrawnych i słodkich dodatków. Proste bułeczki pszenne nie powinny sprawić Wam wiele problemu, ciasto możecie zagnieść dłońmi lub przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego, ale jeśli wybierzecie tę drugą opcję, warto wykończyć zagniatanie ręcznie, bo ciasto jest dość zwarte i nabiera lepszej struktury po wyrobieniu w dłoniach. Zwykłe
Lekcje w kuchniW Portugalii te małe bułeczki z owocami i kokosową kruszonką zwane są Chlebem Boga. Portugalski Chleb Boga czyli Pao de deusz to raj dla podniebienia. Polecam
Moje Małe CzarowanieKolejny przepis z serii przepisów z użyciem TERMOROBOT ICOOK MRK-18 MPM już gotowy. Ostatnio pokazywałam Was fantastyczną, biszkoptową roladę z kremem śmietanowym i owocami oraz ciasto drożdżowe z serem i owocami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto czekoladowe ( jak brownie ) , które również w całości zostało przygotowane z użyciem sprzętu. Dla osób, które nie widziały ostatniego wpisu
Ostra na Słodkoprzekładamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie, od razu wałkujemy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , bo i tak spore wyrośnie. Kroimy na paski ok. 2 cm. Parówki dzielimy na 2 kawałki, każdy zawijamy w plaster sera posmarowany ketchupem, a potem dookoła owijamy paski ciasta drożdżowego (można też wykonać łatwiejszą i szybszą wersję: zamiast
Bon appetit mon amiekopytka czy pyzy. W zimnie świetnie przechowuje się również pierogi a nawet makarony z dodatkami. Kolejną grupą produktów do mrożenia są ciasta, choć nie wszystkie. Nie zamraża się ciast z kremem, natomiast babki czy ciasta drożdżowe z owocami mrożenie zniosą bez problemu. Do zamrażarki można także włożyć ciasto surowe, którego zostało za dużo np. ciasto na makaron czy pierogi
codojedzeniaochotę na słodkie . Dodatkowo pięknie się prezentują. Są doskonałe z dodatkiem przyprawy do piernika . Drukuj Drożdżówki z czekoladą i orzechami Przygotowanie: 2 hrs 30 min. Wielkość: 8 sztuk Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła 40 g cukru pudru (4 łyżki) 1 jajko 2 łyżki przyprawy(...)jajko, cukier puder i przyprawę do piernika. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym). Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posiekaj orzechy i rozpuść czekoladę (pozostaw do przestygnięcia). Po godzinie ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Posmaruj całość czekoladą
Przepisy na widelcu