ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:321/1072)

Pizza caprese 212

miski wsypujemy mąkę, dużą szczyptę soli, szczyptę cukru, oraz suszone drożdże, całość mieszamy łyżką lub ręką..Do miski wlewamy 120 ml ciepłej wody , mieszamy ręką, gdy składniki się połaczą, ciasto drożdzowe przekładamy na stolnicę posypaną mąką i kilka minut wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne. Przykrywamy ciasto miską na ok. 15 minut. Ciasto rozwałkujemy na placek i wykrawamy z niego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki Amerykańskie z marcepanem 230

puszystą masę dodawać po jednym jajku. 3. Wyrośnięty zaczyn i utarte masło z jajkami i masą marcepanową  dać do miski z mąką,dolać resztę mleka.Wyrobić ciasto drożdżowe  zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 4. Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje,z każdej zrobić kulkę  dać na stolnicę,chwilę do wyrośnięcia. Przed smażeniem pączków zrobić drewnianą

W królestwie smaków Beaty
Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą 199

tymianku 2 łyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto

codojedzenia
kolorowa pizza 166

drożdży świeżych na wierzch: ketchup do posmarowania ciasta mozarella szynka kolorowe papryki kukurydza oliwki zielone oregano suszone Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut.  Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – wyniki konkursu „NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS Z KUJAWSKIM” 178

motywujecie i dajecie kopa do dalszego działania. Dziękuję! Przechodzimy do konkretów! Przepisy, które zostały najwięcej razy dodane do zbiorów innych użytkowników serwisu Fooder.pl to : * Justyna , blog Jemy Pijemy , przepis Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami *Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, przepis na ciasto Słodka pomarańcza * Mariola , blog Kulinarne pyszności Molki , przepis Torcik tęczowy letni * Joanna, blog Kuchnia w czekoladzie , przepis Muffinki marchewkowe

Ostra na Słodko
Ciasto na pizzę 213

wody i chwilę wyrabiam, pod koniec dodaję łyżkę oleju i zagniatam ciasto metodą Bertineta *- jest dość luźne, więc można zrobić to także mikserem ( końcówkami spiralnymi lub hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Zagniatam ok. 10 minut ręcznie - mikserem do czasu aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Smaruję miskę olejem i przekładam i odstawiam przykryte na godzinę w ciepłe miejsce

apetytnapieczenie
Chleb pszenny długowyrastający 262

Pewnie dla wielu osób dziwne jest to, że ciasto drożdżowe nie potrzebuje ciepła do wyrastania. Kiedyś piekłam bułki, a ciasto na nie wyrastało całą noc w lodówce. Jak zaczęłam piec głównie chleby na zakwasie czytałam też o tym, że i takie ciasto może wyrastać w chłodnym miejscu. Zajmuje to oczywiście więcej czasu, ale warto czekać. Kilka dni temu postanowiłam spróbować

apetytnapieczenie
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 196

tylko. Bułeczki są przepyszne! Do tego ten lekko przypieczony ser na wierzchu i te śliczne zielone paseczki! Mniam! Idealna przekąska do piwa, czy nawet na śniadanie. Przepis na samo ciasto drożdżowe, pochodzi z przepisu na nocne bułeczki ( klik ). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo. Dzisiaj wersja zielona :) 'drożdżowe ślimaczki

CookYourself
Bułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika 150

poczekać, aż masa zacznie lekko rosnąć. 2. Do miski wsypać 2 rodzaje mąki, dodać miękkie masło, 1 jajko + 1 żółtko, szczyptę soli i masę drożdżową. Wszystko ze sobą wymieszać i wyrobić (około 10 minut) ciasto, tzn. tak długo wyrabiamy, aż masa będzie(...)miękka i sprężysta. Przygotowane ciasto z powrotem włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aż masa dwukrotnie urośnie (na około 1-1,5 godz). 3. Z ciasta drożdżowego wyrobić dwa wałki i naciąć na około 6 kawałków. Z każdego wylepić kulkę. Przygotowane bułki umieścić na formie do pieczenia wyłożonej papierem i ponownie przykryć ściereczką i pozostawić

Ugotować
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe było bardziej puszyste. 130

Ciasto drożdżowe będzie bardziej pulchne po upieczeniu, gdy pod koniec wyrabiania ciasta dodamy do niego łyżkę miękkiego smalcu lub białego twarogu. Pamiętajmy także o tym, aby wszystkie składniki przeznaczone do ciasta miały temperaturę pokojową. Wtedy nasze ciasto ładnie nam wyrośnie i będzie puszyste

Przepisy i porady kulinarne
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 250

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Ciasto: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku 60g mrożonego

Smakowity Blog Kulinarny
Kutia w cieście 167

Bardzo lubię kutię w cieście drożdżowym  i taką przygotowałam, uwierzcie była bardzo smaczna :) Kutia w cieście SKŁADNIKI: kutia -1 puszka mąka -0,5 kg drożdże -100 g mleko -0,5 szkl masło lub margaryna -150 g jajka -2 szt białko -1 szt sól -szczypta cukier-100 g cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem. Następnie dodać

Kuchnia Danusi
Rogale Świętomarcińskie 70

ciasta półfrancuskiego i nadziewa masą makową z białego maku , dzieło wieńczy się białym lukrem i posypuje posiekanymi migdałami. Oczywiście w nadzieniu nie może zabraknąć oprócz białego maku także rodzynek, przechów włoskich, orzechów arachidowych i skórki pomarańczowej. Kosztowaliście już takich rogali? Jeśli macie ochotę upiec je sami, zapraszam do skorzystania z mojego przepisu. PRZEPIS NA ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Składniki : ciasto: 200g masła(...)migdały Jak zrobić rogale Świętomarcińskie: W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i świeże drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z pozostałym cukrem, jajkiem, wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Mieszamy ciasto łyżką, potem wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od reki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki

Dorota Smakuje
racuchy drożdżowe z jabłkami 144

Smażone racuszki drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Jesienią aromatyczne jabłka są dodatkiem oczywistym. Korzystając z zalet nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji  i całkowicie zrezygnowałam z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, delikatne, puszyste i równomiernie zarumienione z każdej strony.    składniki: 5 dag świeżych(...)odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajka, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Jabłka

babka w formie