ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:315/1038)

Domowe ciasto z truskawkami 154

Czasami mam ochotę na coś szybkiego i nieskomplikowanego i bardzo domowego. Ten przepis pochodzi z bloga  Kulinarne Przeboje  i jest naprawdę pycha. Ciasto w smaku przypomina trochę ciasto drożdżowe, czyli oddaje idealnie smak babcinych wypieków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ciasto z truskawkami składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 2 małe łyżeczki proszku

Delusional Trine
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe ze śliwkami 129

Zanim odkryłam ten przepis, przygotowanie ciasta drożdżowego wydawało mi się bardzo skomplikowane. Ale ten przepis sprawił, że ciasto w zasadzie robi się samo. To idealny przepis dla kuchennych leniuszków takich jak ja.   Składniki (na dużą blachę 38cmx25cm): 10 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 3/4 szklanki mleka, cukier waniliowy, 5 szklanek mąki, garść rodzynek

Moja kraina smaków
Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym 126

ciężkie, pachnie niesamowicie białą czekoladą, a dzięki jego zwartej strukturze ciasto bardzo dobrze się kroi. Przepisy na ciasta: Rolada z bitą śmietaną Kruche ciasto z owocami Jabłecznik bez pieczenia Ciasto drożdżowe Keks z bakaliami Sernik gotowany to "masa" do przełożenia mojego ciasta. Jasne brownie przełożone sernikiem gotowanym to sztos! Często, kiedy mam ochotę na sernik, a nie mam ochoty

MamaOskarka
Kuleczki dyniowe z żurawiną 121

minut, plus chwilka w lodówce na schłodzenie ciasta i gotowe :) Ciasto, które miałam upieczone znajdziecie tu –>KLIK . Takim sposobem możecie uratować także zwykły biszkopt, babkę czy ciasto drożdżowe. 2 łyżki naturalnego, kremowego twarożku (lub mascarpone) na 200 g ciasta żurawina suszona czekolada gorzka Ciasto rozdrabniamy w malakserze na drobną kruszonkę. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładką, masę. Formujemy

Mienta blog
Calzone z papryką i salami 149

zgęstnieją na sos. Ściągamy i studzimy.   Po upływie godziny możemy zacząć lepić calzone. Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.   Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy krótko rękami. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków, każdy formujemy w kulkę po czym rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek – maksymalnie powinnien mieć

Smaczna Strona
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 232

odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wlać olej (2 łyżki) i ponownie wymieszać. Dodać mąkę pszenną (3 i 1/2 szklanki) i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego przez 10 minut (lub ręcznie przez około 20 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Blachę na pizzę wysmarować olejem. Wyrobione ciasto przełożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę

Gospodyni Miejska
Paszteciki wagonikowe 170

Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3 - 5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło

Świat Domowej Kuchni
śmietanowy zawijaniec z masą orzechowo-kakaową 178

Witam Kochani dziś coś szybkiego, łatwego i idealnego do kawki Zawijane ciasto drożdżowe na bazie śmietany w masą kakaowo-orzechową :-) Polecam SKŁADNIKI CIASTO -50g drożdży świeżych -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -3 szklanki mąki pszennej -250 ml śmietany 18%  -łyżka cukru waniliowego -50g masła -2 jajka MASA -100g zmielonych orzechów włoskich -2 czubate łyżki kakao

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 159

Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części (każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać ciasto.) Kawałek ciasta drożdżowego smarujemy ketchupem układamy warstwę pieczarek, parówkę i ser, drugi koniec ciasta nacinamy, zawijamy. Robimy tak do wyczerpania składników, Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, następnie smarujemy jajkiem. Pieczemy

słodki bratek
Oponki z likierem waniliowym 122

przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min. Ciasto: Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i żółtka. Wlewamy zaczyn i miksujemy przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na końcu wlewamy przestudzoną margarynę lub masło oraz likier waniliowy. Ciasto mieszamy do momentu aż będzie odklejać się od boków. Formujemy kulę, delikatnie podsypujemy mąką (w razie potrzeby). Zostawiamy

VioletoweKucharzenie
Oponki jogurtowe 20456

mikserem. Dodaję co ciasta i wyrabiam mikserem. Masło roztapiam i dodaję wystudzone do ciasta i dalej mikserem wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne, nie za rzadkie,  luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, i wałkuję na grubość 1 cm.Jeżeli ciasto się klei za bardzo

wesoła kuchnia
PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 209

minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, do otrzymania gładkiego, miękkiego i elastycznego ciasta.  Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać

cool and minty
Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką 183

Powoli rozpoczyna się sezon rabarbarowy. Rabarbar możemy wykorzystać do przygotowania wielu pysznych ciast i deserów. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne krucho- drożdżowe ciasto z rabarbarem. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, Kruszonka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki 170

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięte drożdże,   letnie mleko, spirytus i wyrabiamy ciasto. Można je wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy roztopione ale przestudzone masło. I znowu dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby powstała puszysta masa. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić

Passion of Cooking
Precle i ślimaczki z żółtym serem i salami. 192

salami, przyszedł i mówi zrobisz mamo :) no i bądź tu  człowieku mądry z jakiego to ciasta bo nie pisało  no to rad nie rad zarobiłam ciasto drożdżowe i wyszły mi takie buły :) w smaku bardzo pyszne :) Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna Zbożowego w Szadku . Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin.  Składniki

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania