dodajemy drożdże instant, cukier i sól. Dolewamy wodę, mleko i wstępnie mieszamy wszystko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Robimy to dość długo, około 10-15 minut. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto na podsypanej
Słodkie okruszkinaczynia). 3. Obie mąki wsyp do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. 4. Kiedy zaczyn będzie gotowy dodaj go do mąki, zacznij wyrabiać w robocie końcówką do ciasta drożdżowego lub ręcznie powoli dolewając resztę letniej wody. Ilość wody będzie zależeć od konsystencji ciasta, które masz. 5. Ciasto przełóż do foremki keksówki, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
Z notatnika dietetykaMakowiec wielkanocny Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać! Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 3 białka jaj szczypta soli Dodatkowo: lukier do polania makowca
Blog z ApetytemDodajemy mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiamy rękoma. Jeżeli się mocno lepi do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki. Ciasto dzielimy na kulki ( u mnie sześć) i wykładam do prostokątnej lub okrągłej formy posmarowanej masłem
I LOVE LIFEDelikatne, przepyszne ciasto z dodatkiem maślanki, owoców i kruszonką przypomina w swoim smaku ciasto drożdżowe. Idealne do ciepłego mleka lub kakao. Smaki dzieciństwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 szklanki cukru 1/2 litra maślanki naturalnej 1 opakowanie proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka oleju 3-4 duże jabłka ( mogą być inne owoce sezonowe) Składniki
Blog kulinarny S9.PLzblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze. Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki
Pieprzyć z Fantazjąchwila pracy i gotowe. Smaczna i efektownie wyglądająca choinka będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Jest to alternatywa dla osób zapracowanych, którzy ni mają czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca z ciasta drożdżowego. Na moim stole świątecznym taka choinka zagości na pewno :) Składniki: * 2 płaty gotowego ciasta francuskiego * około 5-6 łyżek gotowej masy makowej (użyłam Helio ) * 1 jajko Wykonanie
Zrób to smaczniezblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze. Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki
Pieprzyć z Fantazjącóż to? Nie ma drożdży w domu?! A do sklepu kawałek drogi, bo najbliższy jest w remoncie!....nie chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego zrobię kruche..... I tak, zamiast kołocza śląskiego, zrobiłam całkiem co innego, czyli kruche ciasto z budyniem i nektarynkami Wykonanie krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam
Rita creativecóż to? Nie ma drożdży w domu?! A do sklepu kawałek drogi, bo najbliższy jest w remoncie!....nie chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego zrobię kruche..... I tak, zamiast kołocza śląskiego, zrobiłam całkiem co innego, czyli kruche ciasto z budyniem i nektarynkami Wykonanie krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam
RITA food channeljajko oraz whisky i to dolałam do mąki i porządnie wyrobiłam drewnianą łyżką a potem rękami. Gdy ciasto już było jednolite odstawiłam je pod ściereczką na bok ( ja zawsze ciasto drożdżowe stawiam na misce z gorącą wodą ) odstawiłam ja na około 30 minut, tyle ciastu wystarczyło żeby urosło. Wyjęłam je na stolnicę obsypaną mąką, po kawałku je wałkowałam i najpierw
Kuchnia na wzgórzupory olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe pieczarki passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i drobno pokrojoną czerwoną cebulkę (do ciasta używamy połowy cebuli, resztę dodajemy do farszu). Całość zalewamy ciepłą wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką
Słodkie okruszkidokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące). Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie. Wlewamy drożdże oraz mleko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia
VioletoweKucharzenieCiasto drożdżowe jest dobre na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyny minus tego ciasta to czas aby ciasto wyrosło. Jednak rośnie szybko, piecze się rewelacyjnie i pysznie smakuje. Dzisiaj przygotowałam je z malinami, twarogiem i kruszonką
Kulinarne Fantazje Mariolisparzyć je wrzątkiem,odcedzić i osuszyć.Migdały i i skórkę pomarańczową dodać do mąki,wymieszać.Bialko ubić dokładnie na sztywno i porcjami dodawać do mąki,ostrożnie mieszając. Teraz ciasto drożdżowe przecinamy na pół aby dało nam dwa kawałki.Rozwalkowujemy,ale niezbyt cienko( no ciasto może pęknąć).Nakładamy !Asę makową , zostawiając 2 cm.brzegi.Zwijamy w rulon,brzegi posmarować żółtkiem zlepić i posmarować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki