ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:202/1072)

ODRYWANE CIASTO DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 277

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Jest pyszne, pulchne i w zasadzie proste w wykonaniu. Za każdym razem smakuje inaczej w zależności od tego jakie będą dodatki. Tym razem przygotowałam drożdżowe przełożone powidłami śliwkowymi. Z kubkiem ciepłego mleka... smakuje idealnie ;) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i grubość ciasta około

Zrób to smacznie
ciasto drożdżowe owocowo-serowe z kruszonką... 171

Składniki: ciasto drożdżowe duża porcja: drożdże świeże 10 dag, mąka pszenna 1 kg, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 3 sztuki + 4 żółtka, aromat waniliowy 1 sztuka dodatki: mus jabłkowy 250 gram i wiśniowy 250 gram + kisiel wiśniowy 1 opakowanie, twaróg krajanka półtłusty 50 dag + cukier cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, cynamon(...)łyżki cukru, mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, aromat waniliowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6 minut ciasto wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut PRZED WYRASTANIEM połowę ciasta włożyć do worka foliowego i zamrozić (po odmrożeniu krótko wyrobić i zostawić do wyrośnięcia i upiec), resztę

W Mojej Kuchni Lubię
morelowo śliwkowe drożdżowe ciasto... 194

180C, grzanie góra/dół około 55 minut polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki, polewę rozsmarować na cieście i zostawić do zastygnięcia - ciasto drożdżowe jest najlepszym ciastem w naszym domu na różne okazje, jest doskonałą bazą do różnych owoców...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placek drożdżowy ze śliwkami 234

Sprawdzony przepis na placek drożdżowy. Ciasto musi wyrastać pod przykryciem w ciepłym miejscu.… Czytaj dalej Placek drożdżowy ze śliwkami

Pij soki wyciskane
pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem... 119

wyrośnięte ciasto łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy. Rabarbar obrany pokroić na kawałeczki i rozsypać na cieście, dłonią przycisnąć w ciasto, posypać cukrem i cynamonem, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczne, puszyste, lekkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
z cynamonową kruszonką drożdżowe ciasto śliwkowe... 150

misce mikserem spiralami utrzeć, ciasto posypać kruszonką piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, do suchego patyczka, w formach ciasto dobrze wystudzić - drożdżowe ciasto jest bardzo smaczne, zdrowe i smakuje wyśmienicie, nam najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe ptaszki malinowe - witaj Wiosno! 129

wirujące płatki śniegu na tle drzew to dla mnie chyba jedno najprzyjemniejszych zajęć ale nie jedyne, bo obok jest jeszcze wiele przyjemnych rzeczy, a wśród nich praca z drożdżowym ciastem :) Z racji zimowej aury, zaprosiłam Wiosnę do domu, żeby mogła przeczekać chłody, ogrzać się przy kuchennym stole, wypić filiżankę kawy i zagryźć to wszystko malinowymi bułeczkami w kształcie wiosennych, rozgadanych(...)Drożdżowe bułeczki ptaszki z malinami - wegańskie! na 10-12 sztuk Potrzebujesz: 20g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 300g mąki pszennej 125ml letniej wody 40ml oleju rzepakowego 2 łyżki mrożonych malin goździki na oczy Sposób przyrządzenia: 1. W letniej wodzie dokładnie rozpuść drożdże, cukier i sól. 2. Do miski przesiej mąkę i wlej zaczyn drożdżowy - zacznij wyrabiać ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżówki Koperty z jabłkami i kruszonką 197

Uwielbiam ciasto drożdżowe a na słodko mogłabym jeść codziennie :) z podanej porcji wychodzi 10 sztuk średnich bułeczek ,oczywiście można użyć różnych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie ja wykorzystałam smażone jabłka z tego sezonu :) Składniki na 10sztuk : - 280 g mąki pszennej typ 550 - 80 ml letniego mleka - 25 g świeżych drożdży - 25 g roztopionego masła - 110 g cukru - 1 jajko(...)minut do wyrośnięcia . Mąkę ,resztę składników i rozczyn wyrobić ok 8 minut ręcznie lub robotem ,przykryć i odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia . Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podzielić na 10 części ok 65 g ,uformować kulki i rozwałkować, na każdą nałożyć łyżkę jabłek  i złożyć jak kopertę .  Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką

Wypieki Rene
Ciasto drożdżowe bez zagniatania - sypane 222

się z masami, pieczeniem itd. Składniki wrzucamy do miski, zostawiamy na kilka godzin, potem mieszamy, owoce, kruszonka, pieczemy i tyle! Dla kogo: dla niemających czasu na pieczenie dla lubiących drożdżowe ciasta pod każdą postacią dla chcących spróbować drożdżowego na nowy sposób Składniki na ciasto:  100g drożdży 240g cukru (kopiata szklanka) łyżka cukru waniliowego  4 jajka szklanka oleju

Mania Wypiekania
Wieniec drożdżowy z żurawiną 187

Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe o wytrawnym i lekko słodkawym smaku. Idealnie pasuje do zjedzenia na słodko z ulubionym dżemem lub wytrawnie z jakimś smakowitym mięsiwem. W zasadzie ciasto robi się "prawie" samo, także zachęcam do przygotowania! ;)   Składniki: 175ml letniego mleka 300g mąki 10g świeżych drożdży lub 5g suchych 30g roztopionego masła  łyżka cukru 1 jajko pół łyżeczki(...)około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie

Czerwona Porzeczka
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami 147

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami 😍 To ciasto rośnie jak szalone! 😍😍😍 I jest naprawdę baaaardzo proste do zrobienia. Ze śliwkami (najlepsze letnio-jesienne owoce!) i pysznymi chrupiącymi migdałami to naprawdę dobra propozycja, którą koniecznie musicie wypróbować. Składniki: ok. 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka/napoju roślinnego 1 łyżka oleju rzepakowego 150 g cukru (minimum 1 łyżka cukru

Czarnawisienka
Warstwowe ciasto drożdżowe 254

Ciasto jest proste w wykonaniu, wałkuje się lekko, roluje bez problemu. No to zaczynamy piec a potem kawa, herbata, ulubiona książka i listopadowy wieczór stanie się przyjemniejszym. Warstwowe ciasto drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowy wieniec z makiem. 300

Pyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej. Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe

Ladylaura.
Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką. 259

Smak drożdżowego ciasta zawsze przygna do domu całą moją rodzinkę .To dodatkowo wzbogacone o kwaskowate maliny i kokosową kruszonkę jest po prostu cudowne .Już nie ma połowy ,a jeszcze nie ostygło do końca.Miało jechać z nami jutro na piknik , ale chyba niewiele zostanie. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej

Ladylaura.