ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:195/1038)

MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 694

wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY

W kuchni Karmel-itki
Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami 82

Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami Prosty sposób na piękny i przepyszny wypiek. Do jego przygotowania użyłam sprawdzonego przepisu na szybkie i niezawodne ciasto drożdżowe na suchych drożdżach. Oczywiście zamiennie można użyć drożdży świeżych, ale wówczas należy ich dodać 25 gram i wykonać zaczyn.     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 70g cukru 1 jajko(...)przez około 25 – 30 minut *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Drożdżowe ślimaczki z górskiego szlaku 173

słodkiej konfitury z żurawiny. Takie, które zawsze można dostać na deptaku, czy głównej ulicy, któregoś z miasteczek. Ogarnięta górskim zachwytem i zamiłowaniem do połączenia tych dwóch smaków, owinęłam je drożdżowym ciastem i posmarowałam masłem z dodatkiem świeżego lubczyku. Naprawdę rzadko używam tego zioła, a nie wiem dlaczego, bo w tych bułeczkach spisał się rewelacyjnie! Trochę, jakby podkręcił smak samego sera(...)szczypta słodkiej mielonej papryki Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. W letnim mleku rozpuść drożdże ze szczyptą cukru. 2. W dużej misce umieść mąkę, sól, wbij jajka i stopniowo dolewając drożdżowy roztwór, wyrabiaj ciasto. 3. Do ciasta dodaj roztopione masło i zagnieć całość do uzyskania gładkiego ciasta. Farsz: 1. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z cukrem i solą. 2. Oscypek drobno pokrój. Całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chlebek naan Najlepszy przepis 118

jako dodatek do curry czy wielu innych potraw kuchni indyjskiej (zajrzyjcie do moich przepisów na curry z kalafiora , curry z dyni , curry z kapusty ). Chlebek naan przygotowuje się z ciasta drożdżowego i wypieka w piecu tandoor, poniżej mój przepis na chlebki z domowego piekarnika. PRZEPIS NA CHLEBEK NAAN Składniki na chlebek naan: 500g mąki pszennej jasnej 5 dag drożdży świeżych(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego 1 szkl ciepłego mleka 100g jogurtu naturalnego Jak zrobić chlebek naan: Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego na ciasto. Najpierw podgrzewamy mleko i w dużym kubku lub miseczce mieszamy go z cukrem i pokruszonymi drożdżami, potem zostawiamy to aż drożdże zaczną rosnąć. Po drugie przygotowujemy pozostałe składniki. Najpierw do miski wsypujemy mąkę

Dorota Smakuje
Drożdżówki z serem 251

Ciasto drożdżowe od zawsze jest jednym z moich ulubionych ciast. Kiedy chodziłam do szkoły pyszne drożdżówki można było dostać w pobliskim sklepie. Nic jednak nie pobije smaku własnych drożdżowych wypieków. Kremowy ser, kruszonka i to pyszne pulchne ciasto. Spróbujcie :)   Składniki (9 sztuk):   2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 60g roztopionego masła szczypta soli   1całe jajko + 1 żółtko(...)odstawiamy do lodówki. Na duże blachy wykładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równej wielkości kulki, które wykładamy na blachy w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 15 minut do drugiego rośnięcia. Po tym czasie spodem szklanki wykrawamy wgłębienia w lekko spłaszczonych kulkach drożdżowych. Napełniamy je masą serową po brzegi.. Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy

ChilliJemy
Ciasto duńskie 74

Ciasto duńskie to jedna z odmian ciasta francuskiego o warstwowej teksturze. Wykonane jest z drożdży, mąki, dużej ilości masła, jajek, mleka oraz cukru. Prace nad ciastem zaczyna się od przygotowania ciasta drożdżowego , rozwałkowania go i pokrycia masłem. Kolejno, ciasto kilka razy jest składane i wałkowane, a pomiędzy każdym kolejnym wałkowaniem wkładane jest do lodówki celem lekkiego schłodzenia, co pomaga

MeCooks
Strucla drożdżowa z jabłkami 203

Rewelacyjne ciasto drożdżowe, pracuje się z nim wprost idealnie. Ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to istna poezja , już dawno nie smakował mi tak drożdżowiec .Polecam z czystym sumieniem, przepis z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam stąd . Ciasto: ok. 3 szkl mąki  tortowej 1/2 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny  2 jajka 5 łyżek cukru 3 dag drożdży 1 cukier

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 335

faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo(...)resztę mleka, roztopiony olej bezzapachowy lub oliwę, mąkę i 1 łyżkę spirytusu. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem , w ciepłe miejsce na ok.1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany lekko mąką blat, lekko rozpłaszczyć dłońmi i wycinać z ciasta paski, które następnie pokroić na mniejsze kawałki, przez środek zrobić nacięcie i przewinąć przez nie ciasto. Moje

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe zawijane z serem i rodzynkami 89

proste ciacho, którego zapach podczas pieczenia roznosi się po całym domu.. Wersja drożdżówki z serem w formie domowego ciasta. Brzmi dobrze?  Smakuje równie dobrze :)  *Z podanego przepisu wyjdą Wam dwie , słusznych rozmiarów rolady. Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn : 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki na ciasto

Domowe ciasta
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem – kuchnia podkarpacka 105

razy prezentowałam je na blogu :) Rogaliki z zeszytu Jadwigi to wypiek na bazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców. Małe drożdżowe bułeczki i rogaliki są bardzo smaczne, ale szybko tracą świeżość, dlatego ten rodzaj wypieków(...)ilość tłuszczu, dzięki czemu ciasto było bardziej kruche i dłużej można je było przechowywać. Miało to znaczenie na przykład przed weselami, kiedy pieczenie różnych ciast i ciasteczek rozkładano na kilka dni. Poza praktycznymi aspektami krucho-drożdżowe rogaliki są po prostu bardzo smaczne, dlatego pieczone są od kilku pokoleń i nie zanosi się na to, by tradycja ta ustała. Kruche rogaliki

Trzeci talerz
ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką... 125

nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie aby budyń stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe z bananami ,  jest podobne w konsystencji do ciasta na zakwasie, ładnie wyrosło, jest smaczne i z budyniem smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche rogaliki drożdżowe 134

herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce

dolcevitainmykitchen
Babka drożdżowa parzona 159

Nadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z  polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa(...)link ) Przygotowanie Zagotuj 3/4 szklanki mleka, zalej wrzącym szklankę mąki. Drożdże rozkrusz i rozpuść w pozostałym ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtka i całe jaja ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cynamonowe brioszki 63

Słodkich, drożdżowych wypieków ciąg dalszy! Pokazywałam Wam już pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką , krakowskie drożdżówki z serem, drożdżówki wytrawne ze szpinakiem i wiele wiele innych, które zachwycały Wasze oczy i pewnie też podniebienia. Dziś zapraszam na przepyszne drożdżówki „brioszki” z cynamonem. Delikatne, ale mocno maślane, puszyste, z wyraźną nutą cynamonu. Przepyszne! Takie brioszki z cynamonem są świetnym(...)mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * cynamon * cukier / brązowy cukier * posiekane orzechy * masło * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy

Ostra na Słodko
Jagodzianki 136

końca nie wierzyłam, że się udadzą, dreptałam wokół piekarnika nie mając odwagi otworzyć drzwiczek przed upływem 15-tu minut, żeby się "nie sprzeciwiły", jak mawiała Babcia o drożdżowych bułeczkach i cieście. Ale moje były niezwykle pokorne. Chociaż były w pechowej liczbie 13-tu sztuk, jestem przeszczęśliwa - smak odtworzony(...)sprzed... no dobrze, powiem: 28 lat temu ostatni raz jadłam takie dobre drożdżowe bułeczki. ;)  Przepisu nie wrzucam, odesłałam Was wyżej. Zmieniłam jedno - zamiast zwykłej mąki dodałam specjalną do ciast drożdżowych, niestety nie wiem, czy jest taka w Polsce (podobna do krupczatki, jednak drobiejsza i bardziej miałka). Dla osób, które mieszkają lub mają możliwość kupić w Niemczech pokazuję

Kuchnia Prezydentowej