miała świeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe z serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia. W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak maślane(...)rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy go do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ścian naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2h. Po tym czasie. ciasto wykładamy na stolnice
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiam domowe ciasto drożdżowe, czy z owocami, czy też bez... Idealne na śniadanie z dodatkiem masła, lub samo jako dodatek do kawy <3 <3 Przepis na formę: 11cm x 30cm SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 100g mąki pszennej 20g drożdży 100ml ciepłego mleka szczypta soli 50g cukru CIASTO WŁAŚCIWE: 150g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 75g roztopionego ciepłego masła
Dziś Ja gotujekocham wszystkie ciasta drożdżowe powtarzam za każdym razem, kiedy dodaję jakiś przepis z udziałem drożdży. Tak więc ... nie będę się już powtarzać :))) I mimo, że jest ono ciastem dość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś drożdżowy rarytas. Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie PichcenieDrożdżowe ślimaczki z Majorki, czyli ensaimada . Ten niezwykle prosty przysmak to jeden z typowych rarytasów Majorki. Zwykle serwowane na śniadanie do kawy z mlekiem, ensaimada stanowi nieodłączny widok maleńkich piekarni. Zwinięte w ślimaki ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką, a ciastem francuskim. Są niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru – sekretem(...)pochodzenie przypisyuje się Maurom. Przepis wbrem pozorom jest bardzo łatwy, aczkolwiek czasochłonny, bo ze względu na dużą zawartość tłuszczu ciasto wymaga długiego wyrastania. Jeśli lubicie… wyzwania kulinarne, a jeszcze bardziej: puszyste, mięciutkie, wilgotne, listkowane, z chrupiącą skórką, najbardziej maślane połączenie drożdżowego z francuskim… koniecznie zróbcie ensaimadę. Wypiek wart grzechu. Skorzystałam z dwóch przepisów znajdujących się na blogach: Matka Wariatka oraz
mojewypiekiinietylkopotrzebuje, mimo wszystko, nadania „ostatnich szlifów”, więc dodaję do niego mnóstwo bakalii, odrobinę rumu i pianę z ubitych białek. Inspiracją do przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 180 ml mleka - 150g roztopionego masła - 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej) - 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych) - 6 łyżek(...)wódki) - cukier waniliowy 16g Dodatkowo: - 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland) - morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka rumu - 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego) Składniki na lukier: - 1//2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże (nie mylić z instant, które dajemy bezpośrednio do mąki) rozpuszczamy w letnim mleku
mojewypiekiinietylkoCiasto drożdżowe idealnie pasuje na codzienny i niedzielny stół. Ostatnio zaczęłam eksperymentować z formą jego podania i dzisiejsza propozycja jest jednym z takich eksperymentów. Jest nie tylko smaczna, aromatyczna i puszysta, ale również efektowna. Z pewnością zachwyci wyglądem. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Nadzienie 0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido) 0,9 kg pigwowców(...)cukru Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 120 ml zimnego mleka 80 g masła 0,6 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 120 g cukru + łyżeczka 15 g cukru waniliowego szczypta soli duże jajko małe jajko (do posmarowania) łyżka nasion sezamu dwie łyżki oleju do smażenia Z pigwowców usunąć pestki. Dynię pokroić na kawałki. Dynię i pigwowce wrzucić
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny przepis na jagodowe pyszności, dziś takie szybkie ciasto drożdżowe na jagodzianki. Czytaj więcej
Ana Mari's worldformie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia
Słodko-Słony Świat Ilonyciastach. Do wyboru do koloru! Ja wybrałam żółty, do tego trochę bieli i czerwieni...a to wszystko o zapachu skandynawskiej zimy, czyli szafranu i kardamonu. W mięciutkiej otoczce z drożdżowego ciasta rozpływają się kawałki białej czekolady, chrupią migdałowe płatki i zalewa słodyczą żurawina :) Zawijanie tych szwedzkich bułeczek to niezwykle relaksujące zajęcie i możecie zrobić to na tysiące różnych sposobów, chociaż(...)Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na kształt sporego prostokąta. 6. Masło rozpuść razem z cukrem i dosyp kardamon- posmaruj drożdżowy prostokąt. 7. Rozsyp równomiernie po całym cieście płatki migdałów, posiekaną czekoladę i żurawinę. 8. Formuj bułeczki według tego filmiku: Jak zapleść bułeczki koszyczki 9. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym. Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta. Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką. Składniki: Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJ Ponadto ulubione owoce: u mnie morele i jagody Wykonanie(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki
Walijskie PichceniePampuchy, czyli ciasto drożdżowe gotowane na parze. U mnie w wersji na słodko z sosem śliwkowym. Równie pyszne będą z sosem malinowym, jagodowym czy truskawkowym. Moje nie są zbyt kształtne, gdyż podczas parowania miały mało miejsca i postykały się bokami ;) Składniki na ok. 13 sztuk: 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mlekiem oraz 1/2 szklanki mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce. Dodać całą pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Wyrabić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk można dodać trochę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h (ciasto
Moja Galeria SmakuMięciutkie bułeczki z kawałkami czekolady to pyszny pomysł na wielkanocne słodkie co nieco o długich, chrupiących uszkach :) Słodkie, miękkie ciasto drożdżowe pachnące śmietanką i ciepłą czekoladą, a to wszystko w kształcie uszatych króliczków z chrupiącymi ogonkami. Późnym wielkanocnym porankiem, kiedy wszyscy już zachwycą się śniadaniem,a na stół wjadą wszelkie słodkości pewnością niejeden gość sięgnie po drożdżowe cudo z uszami(...)podgrzewaj mleko z cukrem i drożdżami, wciąż mieszając, do momentu rozpuszczenia się drożdży. 2. W dużej misce umieść mąkę, żółtka, aromat śmietankowy i sól, zalej całość letnim drożdżowym roztworem i zacznij wyrabiać ciasto. 3. Dodaj kawałki miękkiego masła i zagniataj, aż uzyskasz gładką konsystencję. 4. Gładkie i elastyczne ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1h do wyrośnięcia. 5. Czekoladę
Kuchnia w Słońcu Skąpanaeksperymentuję i sprawdzam nowe przepisy. W tym roku nastąpił powrót do starego sprawdzonego przepisu, który wpisałam sobie kiedyś do zeszytu. Źródło nieznane, ale babeczka jest przepyszna. I jak na ciasta drożdżowe, bardzo konkretna, ze śmietanką kremówką, z odpowiednia ilością masła, z migdałami i olbrzymimi rodzynkami, które w babce (i jeszcze tylko w potrawce) uwielbiamy i to w dużych ilościach(...)miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt z wanilii, stopiony i przestudzony tłuszcz, jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania, na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość (u mnie rosło prawie 2h). Następnie dodajemy zmielone migdały oraz rodzynki (nie parzymy
Smaczne ZdroweMiękkie, puszyste ciasto drożdżowe posmarowane serkiem homogenizowanym i nadziane dużą ilością jagód. Idealny wypiek do kubka mrożonej kawy. Przepis dodaje do akcji Słodkie jagodowe lato . Składniki: 450-500 g mąki pszennej typu 500 80 g cukru 80 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie suszonych drożdży (8 g suszonych(...)dodać sól, cukier, miękkie masło, mleko w temperaturze pokojowej i pod sam koniec wbić 1 jajko. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Następnie na blat obsypany mąką przełożyć ciasto i za pomocą dłoni je wyrobić. Gdy będzie miękkie i błyszczące ciasto przełożyć do miski (tej samej w której były łączone składniki). Przykryć ręcznikiem kuchennym i postawić w ciepłym miejscu
Ugotować