ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:204/1038)

Maślane rogaliki z sezamem 167

miała świeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe z serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia.   W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak  maślane(...)rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy go do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ścian naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do  wyrośnięcia na około 2h. Po tym czasie. ciasto wykładamy na stolnice

ciastkarnia na kruchym spodzie
Puszyste ciasto drożdżowe z jagodami 89

Uwielbiam domowe ciasto drożdżowe, czy z owocami, czy też bez... Idealne na śniadanie z dodatkiem masła, lub samo jako dodatek do kawy <3 <3 Przepis na formę: 11cm x 30cm SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 100g mąki pszennej 20g drożdży 100ml ciepłego mleka szczypta soli 50g cukru CIASTO WŁAŚCIWE: 150g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 75g roztopionego ciepłego masła

Dziś Ja gotuje
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI 141

kocham wszystkie ciasta drożdżowe powtarzam za każdym razem, kiedy dodaję jakiś przepis z udziałem drożdży.  Tak więc ... nie będę się już powtarzać :)))  I mimo, że jest ono ciastem dość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś drożdżowy rarytas.  Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce

Walijskie Pichcenie
Ensaimada 146

Drożdżowe ślimaczki z Majorki, czyli ensaimada . Ten niezwykle prosty przysmak to jeden z typowych rarytasów Majorki. Zwykle serwowane na śniadanie do kawy z mlekiem, ensaimada stanowi nieodłączny widok maleńkich piekarni. Zwinięte w ślimaki ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką, a ciastem francuskim. Są niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru – sekretem(...)pochodzenie przypisyuje się Maurom. Przepis wbrem pozorom jest bardzo łatwy, aczkolwiek czasochłonny, bo ze względu na dużą zawartość tłuszczu ciasto wymaga długiego wyrastania. Jeśli lubicie… wyzwania kulinarne, a jeszcze bardziej: puszyste, mięciutkie, wilgotne, listkowane, z chrupiącą skórką, najbardziej maślane połączenie drożdżowego z francuskim… koniecznie zróbcie ensaimadę. Wypiek wart grzechu. Skorzystałam z dwóch przepisów znajdujących się na blogach: Matka Wariatka oraz

mojewypiekiinietylko
Makowiec drożdżowy 168

potrzebuje, mimo wszystko, nadania „ostatnich szlifów”, więc dodaję do niego mnóstwo bakalii, odrobinę rumu i pianę z ubitych białek. Inspiracją do przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 180 ml mleka - 150g roztopionego masła - 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej) - 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych) - 6 łyżek(...)wódki) - cukier waniliowy 16g Dodatkowo: - 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland) - morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka rumu - 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego) Składniki na lukier: - 1//2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże (nie mylić z instant, które dajemy bezpośrednio do mąki) rozpuszczamy w letnim mleku

mojewypiekiinietylko
Fantazyjne ciasto drożdżowe z nadzieniem dyniowo-pigwowym 172

Ciasto drożdżowe idealnie pasuje na codzienny i niedzielny stół. Ostatnio zaczęłam eksperymentować z formą jego podania i dzisiejsza propozycja jest jednym z takich eksperymentów. Jest nie tylko smaczna, aromatyczna i puszysta, ale również efektowna. Z pewnością zachwyci wyglądem. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Nadzienie 0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido) 0,9 kg pigwowców(...)cukru Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 120 ml zimnego mleka 80 g masła 0,6 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 120 g cukru + łyżeczka 15 g cukru waniliowego szczypta soli duże jajko małe jajko (do posmarowania) łyżka nasion sezamu dwie łyżki oleju do smażenia Z pigwowców usunąć pestki. Dynię pokroić na kawałki. Dynię i pigwowce wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybkie jagodzianki 260

Kolejny przepis na jagodowe pyszności, dziś takie szybkie ciasto drożdżowe na jagodzianki. Czytaj więcej

Ana Mari's world
MAKOWIEC GWIAZDA 588

formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia

Słodko-Słony Świat Ilony
Saffransbullar z żurawiną, białą czekoladą i migdałami 176

ciastach. Do wyboru do koloru! Ja wybrałam żółty, do tego trochę bieli i czerwieni...a to wszystko o zapachu skandynawskiej zimy, czyli szafranu i kardamonu. W mięciutkiej otoczce z drożdżowego ciasta rozpływają się kawałki białej czekolady, chrupią migdałowe płatki i zalewa słodyczą żurawina :) Zawijanie tych szwedzkich bułeczek to niezwykle relaksujące zajęcie i możecie zrobić to na tysiące różnych sposobów, chociaż(...)Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na kształt sporego prostokąta. 6. Masło rozpuść razem z cukrem i dosyp kardamon- posmaruj drożdżowy prostokąt. 7. Rozsyp równomiernie po całym cieście płatki migdałów, posiekaną czekoladę i żurawinę. 8. Formuj bułeczki według tego filmiku:  Jak zapleść bułeczki koszyczki 9. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 161

czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym.  Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta.  Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką.  Składniki: Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJ Ponadto ulubione owoce: u mnie morele i jagody Wykonanie(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki

Walijskie Pichcenie
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym 157

Pampuchy, czyli ciasto drożdżowe gotowane na parze. U mnie w wersji na słodko z sosem śliwkowym. Równie pyszne będą z sosem malinowym, jagodowym czy truskawkowym. Moje nie są zbyt kształtne, gdyż podczas parowania miały mało miejsca i postykały się bokami ;) Składniki na ok. 13 sztuk: 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mlekiem oraz 1/2 szklanki mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce. Dodać całą pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Wyrabić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk można dodać trochę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h (ciasto

Moja Galeria Smaku
Drożdżowe króliczki z czekoladą 130

Mięciutkie bułeczki z kawałkami czekolady to pyszny pomysł na wielkanocne słodkie co nieco o długich, chrupiących uszkach :) Słodkie, miękkie ciasto drożdżowe pachnące śmietanką i ciepłą czekoladą, a to wszystko w kształcie uszatych króliczków z chrupiącymi ogonkami. Późnym wielkanocnym porankiem, kiedy wszyscy już zachwycą się śniadaniem,a na stół wjadą wszelkie słodkości pewnością niejeden gość sięgnie po drożdżowe cudo z uszami(...)podgrzewaj mleko z cukrem i drożdżami, wciąż mieszając, do momentu rozpuszczenia się drożdży. 2. W dużej misce umieść mąkę, żółtka, aromat śmietankowy i sól, zalej całość letnim drożdżowym roztworem i zacznij wyrabiać ciasto. 3. Dodaj kawałki miękkiego masła i zagniataj, aż uzyskasz gładką konsystencję. 4. Gładkie i elastyczne ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1h do wyrośnięcia. 5. Czekoladę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 289

eksperymentuję i sprawdzam nowe przepisy. W tym roku nastąpił powrót do starego sprawdzonego przepisu, który wpisałam sobie kiedyś do zeszytu. Źródło nieznane, ale babeczka jest przepyszna. I jak na ciasta drożdżowe, bardzo konkretna, ze śmietanką kremówką, z odpowiednia ilością masła, z migdałami i olbrzymimi rodzynkami, które w babce (i jeszcze tylko w potrawce) uwielbiamy i to w dużych ilościach(...)miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt z wanilii, stopiony i przestudzony tłuszcz, jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania, na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość (u mnie rosło prawie 2h). Następnie dodajemy zmielone migdały oraz rodzynki (nie parzymy

Smaczne Zdrowe
Rolada drożdżowa z jagodami 114

Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe posmarowane serkiem homogenizowanym i nadziane dużą ilością jagód.  Idealny wypiek do kubka mrożonej kawy. Przepis dodaje do akcji Słodkie jagodowe lato . Składniki: 450-500 g mąki pszennej typu 500 80 g cukru 80 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli 1  łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie suszonych drożdży (8 g suszonych(...)dodać sól, cukier, miękkie masło, mleko w temperaturze pokojowej i pod sam koniec wbić 1 jajko. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Następnie na blat obsypany mąką przełożyć ciasto i za pomocą dłoni je wyrobić. Gdy będzie miękkie i błyszczące ciasto przełożyć do miski (tej samej w której były łączone składniki). Przykryć ręcznikiem kuchennym i postawić w ciepłym miejscu

Ugotować