ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:198/1072)

Ciasto drożdżowe 218

Składniki: 3-5 dkg drożdży- maksymalnie pół kostki 0,5 szklanki mleka 10 dkg margaryny 50 dkg mąki cukier do smaku, ile lubicie:) Przygotowanie: 1.) Mleko

Luźna Kuchnia
Ciasto snikers 275

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj miałam taki dzień, że wszystko szło mi pod górkę. Ciasto drożdżowe nie chciało mi wyrosnąć ale mimo to zaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale. Teraz   podam przepis(...)drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną) Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej ½ szklanki cukru

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 275

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować

Gospodyni Miejska
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 280

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi  Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu

Gospodyni Miejska
Uszka z pieczarkami 248

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, po czym zawijać na palcu i zlepiać ich końce tworząc uszka. Uszka gotować partiami w osolonej

Gospodyni Miejska
Pierogi ruskie 354

wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na środek kółka układamy łyżeczkę farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Ulepione pierogi układamy na blacie

Czerwona Porzeczka
Chleb na zakwasie - krok po kroku 205

żytniej ( około 650 g ), ok. 150 ml lekko ciepłej wody, 2 i 1/2 łyżeczki soli. Rano dodajemy do zaczynu mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy. (Mamy uzyskać konsystencję jak na ciasto drożdżowe. Ciasto ma się łatwo odklejać od dłoni, czyli ma nie być ciągnące). Dwie keksówki ( 12 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem

Proste Potrawy
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 283

formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku z ciasta drożdżowego. Forma pizzy zależy od zachcianek zamawiających;) Zaopatrzyłam się niedawno w kamień do pizzy, który jest bardzo zachwalany w Internecie. Przygotowałam dwie pyszne pizze w ciągu 20 minut. Pizza smakiem(...)wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu to najlepsza pizza na świecie . Składniki: 3 szkl mąki pszennej typ 500 na pizzę + trochę do podsypania, 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 3 łyżki oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 741

wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY

W kuchni Karmel-itki
Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami 136

Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami Prosty sposób na piękny i przepyszny wypiek. Do jego przygotowania użyłam sprawdzonego przepisu na szybkie i niezawodne ciasto drożdżowe na suchych drożdżach. Oczywiście zamiennie można użyć drożdży świeżych, ale wówczas należy ich dodać 25 gram i wykonać zaczyn.     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 70g cukru 1 jajko(...)przez około 25 – 30 minut *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Drożdżowe ślimaczki z górskiego szlaku 230

słodkiej konfitury z żurawiny. Takie, które zawsze można dostać na deptaku, czy głównej ulicy, któregoś z miasteczek. Ogarnięta górskim zachwytem i zamiłowaniem do połączenia tych dwóch smaków, owinęłam je drożdżowym ciastem i posmarowałam masłem z dodatkiem świeżego lubczyku. Naprawdę rzadko używam tego zioła, a nie wiem dlaczego, bo w tych bułeczkach spisał się rewelacyjnie! Trochę, jakby podkręcił smak samego sera(...)szczypta słodkiej mielonej papryki Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. W letnim mleku rozpuść drożdże ze szczyptą cukru. 2. W dużej misce umieść mąkę, sól, wbij jajka i stopniowo dolewając drożdżowy roztwór, wyrabiaj ciasto. 3. Do ciasta dodaj roztopione masło i zagnieć całość do uzyskania gładkiego ciasta. Farsz: 1. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z cukrem i solą. 2. Oscypek drobno pokrój. Całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chlebek naan Najlepszy przepis 176

jako dodatek do curry czy wielu innych potraw kuchni indyjskiej (zajrzyjcie do moich przepisów na curry z kalafiora , curry z dyni , curry z kapusty ). Chlebek naan przygotowuje się z ciasta drożdżowego i wypieka w piecu tandoor, poniżej mój przepis na chlebki z domowego piekarnika. PRZEPIS NA CHLEBEK NAAN Składniki na chlebek naan: 500g mąki pszennej jasnej 5 dag drożdży świeżych(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego 1 szkl ciepłego mleka 100g jogurtu naturalnego Jak zrobić chlebek naan: Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego na ciasto. Najpierw podgrzewamy mleko i w dużym kubku lub miseczce mieszamy go z cukrem i pokruszonymi drożdżami, potem zostawiamy to aż drożdże zaczną rosnąć. Po drugie przygotowujemy pozostałe składniki. Najpierw do miski wsypujemy mąkę

Dorota Smakuje
Drożdżówki z serem 311

Ciasto drożdżowe od zawsze jest jednym z moich ulubionych ciast. Kiedy chodziłam do szkoły pyszne drożdżówki można było dostać w pobliskim sklepie. Nic jednak nie pobije smaku własnych drożdżowych wypieków. Kremowy ser, kruszonka i to pyszne pulchne ciasto. Spróbujcie :)   Składniki (9 sztuk):   2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 60g roztopionego masła szczypta soli   1całe jajko + 1 żółtko(...)odstawiamy do lodówki. Na duże blachy wykładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równej wielkości kulki, które wykładamy na blachy w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 15 minut do drugiego rośnięcia. Po tym czasie spodem szklanki wykrawamy wgłębienia w lekko spłaszczonych kulkach drożdżowych. Napełniamy je masą serową po brzegi.. Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy

ChilliJemy
Ciasto duńskie 134

Ciasto duńskie to jedna z odmian ciasta francuskiego o warstwowej teksturze. Wykonane jest z drożdży, mąki, dużej ilości masła, jajek, mleka oraz cukru. Prace nad ciastem zaczyna się od przygotowania ciasta drożdżowego , rozwałkowania go i pokrycia masłem. Kolejno, ciasto kilka razy jest składane i wałkowane, a pomiędzy każdym kolejnym wałkowaniem wkładane jest do lodówki celem lekkiego schłodzenia, co pomaga

MeCooks
Strucla drożdżowa z jabłkami 271

Rewelacyjne ciasto drożdżowe, pracuje się z nim wprost idealnie. Ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to istna poezja , już dawno nie smakował mi tak drożdżowiec .Polecam z czystym sumieniem, przepis z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam stąd . Ciasto: ok. 3 szkl mąki  tortowej 1/2 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny  2 jajka 5 łyżek cukru 3 dag drożdży 1 cukier

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania