koniec ubiegłego roku opatentowałam dla Was wspaniały przepis na idealne ciasto drożdżowe. Postanowiłam przygotować na nim pyszną focaccie czyli włoski placek drożdżowy, który stanowi bazę do pizzy. Dodatki to już Wasza inwencja twórcza. Ja postawiłam tym razem na jarmuż, szynkę parmeńską, suszone pomidory oraz anchois. Całość bardzo smaczna, idealnie z zewnątrz chrupiące ciasto a w środku delikatne, miękkie. Świetnie smakuje
Mango Papajapowtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby, włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z papryką i owczym serem czy pizza z serem pleśniowym i żurawiną. Kombinacji może być nieskończenie
Smaczna Pyzarównały się zeru. Można też wybrać drogę nieco (ale naprawdę, tylko odrobinę!) bardziej skomplikowaną, i pokusić się o przygotowanie pizzy w domu. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch(...)więcej, żeby cieszyć się wybornym smakiem w zaciszu domowym. A Wy pamiętaliście o Dniu Pizzy...? Marta i Emilia pamiętały. Pizza ze szparagami i mozzarellą Składniki: (na 3 pizze) spód: 350 g mąki pszennej 150 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 250 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa.Spód zrobiłam jak zwykle:1 szklanka mąki1/2 kostki zimnego masła (125g)1 jajkosólSiekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie
Z butelką mleczka w tleDzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy zawiniętej w pieroga, więc idealnej jako przekąska na dłuższe wyjścia. Całą trójką (Cynamon niestety nigdy nie miał okazji spróbować, ale na pewno też by mu smakowało) jesteśmy wielkimi fanami Calzone i polecamy(...)wyrośnięcia (można dłużej). W tym czasie pokroić ogórka, cebulę i paprykę w drobną kostkę, a mozzarellę zetrzeć na małych oczkach tarki. Ciasto podzielić mniej więcej na 12-14 kawałków i z każdego uformować placek (trochę jak na mini pizzę). Placek posmarować sosem pomidorowym, zostawiwszy ~1cm czystego brzegu i na połowę wyłożyć dowolną ilość składników w dowolnej konfiguracji oraz proporcjach. Tutaj
Przepysznik - BLW i nie tylkomacie dość smażonej cukinii, placków z cukinią i lecza z cukinią, ten przepis na pewno Was zainteresuje. Cukinia może być całkiem niestandardowym dodatkiem do pizzy. Na koniec lata warto się o tym przekonać! Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 1 mała cukinia zielona
Podróż w kulinariapokojowej), mąką i żółtkiem, zagniatamy energicznie ciasto do połączenia składników. Odstawiamy na 15-20 minut. 2. Po tym czasie odrywamy po małym kawałku ciasta, formujemy kulę. Rozwałkowujemy ją cienko, brzegi sklejamy na kształt pizzy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-15 minut. Studzimy. 3. Wcześniej
Szefowa kuchniSłodka, chrupiąca cukinia w syropie w smaku przypominająca ananasa. Świetna do ciast, tortów, można dołożyć ją do sałatki, a także posypać pizzę. A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję cytrynowy dżemik z cukinii . SKŁADNIKI: 1,5 kg. cukinii 3/4 litra wody 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 łyżeczka olejku waniliowego
Upiecz sobie babeczkęwysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak
Niedzielny kucharz20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1
Gotowanie jest łatwewysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak
Niedzielny kucharzgram sera żółtego Ketchup Fanex Papier do pieczenia Mąką po podsypania Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, zioła do pizzy, sól i cukier, wlewamy wodę z oliwą i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, stolnicę posypujemy mąką, zagniatamy ponownie ciasto. Z ciast formujemy małe łódeczki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem
Bajeczna KuchniaNadchodzi już godzina 7 rano, dzieci schodzą do kuchni i robią sobie kanapki do szkoły, ze świeżo upieczonych jeszcze ciepłych bułek :) Smacznego ! p.s. pozostałe ciasto możemy trzymać w lodówce i po południu upiec np. pizzę :) lub chleb
chleba naszegowymieszaj. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Danie piecz w piekarniku w 200 stopniach na termoobiegu przez 45 minut. Spróbuj także: Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak Omlet a la pizza jajko pomidory papryka Jajko w szynce jajko szynka brokuły
Fit&Fast KitchenMiałam na coś apetyt. Może pizza, albo… sama nie wiedziałam do końca co. Taka wieczorna zachciewajka. Przygotowanie pizzy nie zajmuje wprawdzie dużo czasu ale trzeba czekać na ciasto. Zajrzałam do lodówki
W garach u Gosi