śpię, bo lekcje, bo coś zawsze, ale na szczęście mamy kawę, kluski jem chyba bardziej na obiad, bo na śniadanie, jadło się ogryzki od pizzy(najlepsze!) w między czasie piecze się dynię i ciasto na bułki wyrabia, bo wieczorem znów praca. Interpretacja tak bardzo napisana, że chyba w połowie jeszcze nie jestem, ale ja bym nie zdążyła? :D Szkoda tylko
More food, love and dreamsUwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym
Rozpustne gotowaniewczoraj wiele osób więc wrzucam na bloga. Jest świetną alternatywą dla zwykłej pszennej pizzy. Można zjeść całą! Bez wyrzutów sumienia. Inspiracją była dla mnie pizza Kate ! Dziękuje, bylo pysznie <3 Polecam każdemu! Składniki: Ciasto: 30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana) 2 jajka + 1 białko Bazylia Oregano Papryka słodka Papryka ostra Soł morska
Czarnawisienkawieczorami przy grzanym piwie na zakopiańskich Krupówkach i z tamtejszą kuchnią. Te wspomnienia przeniosłam do swojej kuchni w nieco innej postaci. Jako, że uwielbiam pizzę, zwłaszcza domową, przygotowałam jej "podhalański" wariant na bazie ciasta z mąki pełnoziarnistej. Idealna do przegryzania na wieczory przy piwie, zwłaszcza grzanym
Milion Smakówrabat i sok. Duży plus dla Pizzerii za dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację. Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi - ale to już kwestia osobista. Mojemu Mężowi i Gościom smakowało
CookYourselfSkładniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek- ja
KreatywnePinyplastry szynki2 łyżki pesto bazyliowe1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach1 pomidor1 łyżka przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamisdo posypania starty ser żółty Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać
Monia miesza i gotujeTradycyjne Jadło 100 gram sera żółtego Kilka czarnych oliwek Kawałek czerwonej i żółtej papryki Dodatkowo: Ketchup Przyprawa do pizzy 1 jajko Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę(...)kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki. Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm., każde smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy niewielka ilość farszu. Pierożki zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy przyprawą do pizzy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez
Bajeczna KuchniaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego pomidory mała cebula kilka plaserków ulubionego sera (ja dodałam camembert) oliwki feta cukinia przyprawy Przygotowanie: Ciasto układam na blaszce (kładę na papierze, w który wcześniej było zawinięte) i lekko smaruję oliwą z oliwek (moja jest o smaku czosnkowym). Na wierzch układam warzywa, zaczyna od pomidorów pokrojonych w cieniutkie plastry, wolę je zdecydowanie bardziej niż(...)pomidorowy. Przyprawy staram się ukryć pod warstwą warzyw, żeby się nie spaliły i nie zgorzkniały. Na wierzch kładę sery. Gdy skończę piec (15 min. w temp. 220 stopni) posypuję pizzę świeżymi ziołami (rozmaryn, bazylia, a czasami nawet mięta). Podaję z sosem czosnkowym, albo tzatzyki
cinnamonandmintfoodnajbardziej "chodliwym" daniem. Dziś mam dla Was domową pizzę która powstała z włoskiej mąki od Skworcu.com.pl Wyszło pysznie! zapraszam. Składniki na jedną pizze; 2 szkl. włoskiej mąki farina do pizzy - Skworcu 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli Skworcu 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)wyrabiania dolewamy tyle wody ile mąka potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy na cieniutkie krążki, układamy
Radość kipiąca uśmiechem.pizza która jest gotowa w 30 min razem z przygotowaniem i pieczeniem, przepis dostałam od koleżanki, nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, rośnie samo w dłoniach SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, Nadzienie: 5 plastrów szynki, 2 pieczarki, kawałek czerwonej papryki, kulka sera(...)plastry lub paski. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem wymieszanym z przecierem i ziołami, układamy ser, a na nim pozostałe składniki. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 min. na termoobiegu
słodki bratekjednym poście dwie znakomite pizzerie w tym samym miasteczku Biograd na moru na Chorwacji. Obie znakomite. Tak dobrej pizzy nie jadłam chyba jeszcze ani w Polce ani we Włoszech. Składników sporo, ale ciasto bajeczne. Cienkie i nie zapychające, a rogi delikatne i puszyste. W pierwszej pizzerii byliśmy przy okazji meczu Chorwacja: Rosja. Zamówiliśmy (w sumie nie do końca świadomie) pizzę
Karola gotujespiekły, bo zagadałam się z siostrą przez telefon. Ale i tak w parę minut zostały zjedzone. No bo jak tu nie lubić pizzy. :) Idealne na przyjęcia jako przekąska, ale również na obiad. :) Przepis : Składniki: (10 pizzerinek) na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 15 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe 10 kulek, rozwałkowujemy każdą z nich i zaczynamy od nakładania sosu, kolejno: sera, pieczarek, kukurydzy,oliwek i znowu sera. 4. Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. przez około 15 min. Smacznego
Mój pomysł naRazowa pizza z grosem jest bardzo smaczna i sycąca, od dziś będzie moją ulubiona. Ostatnio miałam ogromną ochotę na pizzę, więc postanowiłam przygotować sobie z produktów o niskim indeksie glikemicznym według mojej diety. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ksylitolu 1 łyżka oleju(...)razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka, Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez
Bajeczna Kuchniarozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Źródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza NIEDZIELA NIE MUSI BYĆ
ClauditteMissCooking